Vanhemman terveys 21.05.2020 Päivitetty 29.05.2023

Tämän vuoksi e-pillereitä ei suositella synnytyksen jälkeen: terveysriski, joka voi olla pitkään koholla

Laskimotukosriski voi olla normaalia suurempi vielä puoli vuotta synnytyksen jälkeen.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock

Ehkäisyn miettiminen on synnytyksen jälkeen taas ajankohtaista. Ehkäisyvalintaan vaikuttaa laskimotukosriski, joka on synnytyksen jälkeen pitkään koholla. E-pilleri ei ole järkevin vaihtoehto, vaikka siihen olisi ennen vauvaprojektia tottunut.

– Synnytyksen jälkeen laskimotukoksen riski on jopa 20-kertainen ja yhdistelmäehkäisypillerit kasvattavat riskiä entisestään. Siksi estrogeeniä sisältäviä yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei saa käyttää heti synnytyksen jälkeen, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Minna Ahonen Terveystalosta.

– Tukosriski on selvästi koholla 6-12 viikon ajan synnytyksestä, joten ainakin sen ajan tulisi käyttää muita ehkäisyvalmisteita.

Laskimotukoksen riski on korkeimmillaan kuuden viikon ajan synnytyksen jälkeen, jolloin riski on mainitut jopa 20 kertaa korkeampi kuin tavallisesti. Tukosriski voi olla koholla vielä 3-6 kuukautta synnytyksen jälkeen.

– Mikäli muita laskimotukosriskitekijöitä ei ole, imettävä nainen voi aloittaa yhdistelmäehkäisyn puolen vuoden kuluttua ja imettämätön kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä.

E-pillerit: Heille ei suositella

Estrogeeniä sisältävien yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käyttämistä ei suositella, jos

  • sairastaa sydän- tai verisuonisairautta tai jos
  • laskimotukoksen riski on kohonnut. Riskiä lisäävät synnytys, ikä, tupakointi, ylipaino ja syvät laskimotukokset lähisuvussa.

Yhdistelmäehkäisyä ei suositella myöskään silloin, jos

  • sairastaa aurallista migreeniä
  • on yli 35-vuotias ja kärsii aurattomasta migreenistä tai
  • on yli 32-vuotias ja tupakoi.

Jotkut perussairaudet, lääkitykset tai sairastetut taudit, kuten hormonaaliset syövät voivat myös olla este yhdistelmäehkäisyvalmisteiden käytölle.

Synnytyksen jälkeen: 4 parasta vaihtoehtoa

Sopivan ehkäisyvalmisteen valintaan vaikuttavat monet asiat, kuten ehkäisyteho, turvallisuus, annostelu ja se, miten pitkäaikaista ehkäisyä toivotaan.

Imetys suojaa hyvin raskaudelta ensimmäiset kuusi kuukautta, jos rintamaito on lapsen ainoa ravinto, nainen imettää säännöllisesti 4-5 tunnin välein myös öisin, eivätkä kuukautiset ole alkaneet, kertaa Ahonen.

e-pilleri

E-pilleri on suositelluin väline raskauden ehkäisyyn, jos ei ole juuri synnyttänyt. Lääkärit suosittelevat usein kondomia pian synnytystä seuraaviin yhdyntöihin.

Ehkäisyvaihtoehdoista kondomin käyttö on mahdollista aina, myös heti synnytyksen jälkeen.

Hormonaalisista vaihtoehdoista heti raskauden jälkeen suositellaan pelkkää keltarauhashormonia sisältävää valmistetta, sillä se ei lisää laskimotukoksen riskiä. Vaihtoehtoina on tällöin hormonikierukka, minipillerit tai käsivarteen ihon alle asennettava ehkäisykapseli.

Hormonikierukka voidaan asettaa synnytyksen jälkitarkastuksessa jälkivuodon loputtua, mutta erityisesti imettävillä naisilla on kohdun pehmeydestä johtuva puhkeamisriski koholla, Ahonen kertoo.

”Pysyvää ehkäisyä kannattaa harkita, jos ehkäisyn muistaminen tuottaa hankaluuksia.”

– Minipillereiden kohdalla riskinä voi olla, ettei pillereitä muisteta ottaa riittävän säännöllisesti, kun synnytyksen jälkeen huomio kohdistuu vauvaan. Hormonikierukan kohdalla tällaista riskiä ei ole. Kierukan muistamisesta ei tarvitse huolehtia, kun se on kerran laitettu paikalleen.

Sen vuoksi hormonikierukka on selkeästi tehokkaampi, luotettavampi ja myös edullisempi ehkäisymenetelmä kuin minipillerit tai yhdistelmäehkäisyvalmisteet. Kierukka ei ole enää vain synnyttäneiden naisten ehkäisymuoto, vaan hormoni- ja kuparikierukoita laitetaan enenevässä määrin alle 25-vuotiaille ja synnyttämättömille.

Estrogeenia sisältävä e-pilleri ei ole ehkäissyt raskautta enintään 0–2 naisella sadasta. Hormonikierukan käyttäjistä raskaaksi tulee maksimissaan kaksi naista tuhannesta.

– Kierukan kaltaista pysyvää ehkäisymenetelmää kannattaa ehdottomasti harkita, jos ehkäisyn muistaminen tuottaa hankaluuksia, Ahonen ehdottaa.

Lähes kaikille löytyy sopiva yhdistelmäehkäisy

Jos nainen ei ole vastikään synnyttänyt, ensisijaiseksi ehkäisytavaksi tavataan suositella parisuhteessa yhdistelmäehkäisyvalmisteita.

Yhdistelmäehkäisyvalmisteilla on monia hyötyjä. Ne vähentävät kuukautisvuodon määrää, epäsäännöllisiä vuotoja ja kuukautiskipuja. Niiden avulla voidaan vaikuttaa kierron pituuteen siten, että kuukautiset tulevat vain kerran kolmessa kuukaudessa tai jopa harvemmin.

– Haitalliset iho-oireet, kuten akne ja ihon rasvaisuus, PMS-oireilu, endometrioosioireet ja kuukautismigreeni voivat myös helpottua, Ahonen sanoo.

Viiden vuoden yhdistelmävalmisteen käyttö vähentää munasarja- ja kohtusyövän riskiä olennaisesti. Lisäksi yhdistelmävalmisteiset e-pillerit vähentävät munasarjakystien ja rintojen hyvälaatuisten kasvaimien riskiä.

”Toisilla yhdistelmävalmisteet helpottavat PMS-oireita, kun toisilla taas mieli tuntuu herkistyvän entisestään.”

Yhdistelmäehkäisyn haittavaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Toisilla yhdistelmävalmisteet helpottavat PMS-oireita, kun toisilla taas mieli tuntuu herkistyvän entisestään.

Jotkut valmisteet voivat aiheuttaa vuotojen epäsäännöllisyyttä, tiputteluvuotoja, turvotusta, rintojen aristusta ja pidempiaikaisen käytön seurauksena seksuaalista haluttomuutta. Monesti haittavaikutuksia esiintyy pillereiden aloittamisen jälkeen, mutta vaikutukset tasoittuvat vähitellen.

– Jos ehkäisyvalmisteella on häiritseviä sivuvaikutuksia, jotka eivät helpota, valmistetta kannattaa ehdottomasti vaihtaa. Hyvin harvoin on tilannetta, jossa sopivaa valmistetta ei löydy eri valmisteiden kokeilemisen jälkeen.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X