Vanhemman terveys 31.03.2022 Päivitetty 27.12.2022

Tätä ”turhaketta” fysioterapeutti suosittelee kaikille odottajille: ”Pieni osanen kipujen ehkäisyssä, mutta helppo toteuttaa”

Kun sopivan nukkumisasennon löytyminen ja kivut nukkuessa vaivaavat, moni odottaja pohtii vartalotyynyn hankkimista. Selvitimme, mitä apua siitä voi olla ja kenelle se erityisesti sopii.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Uni häiriintyy monella odottajalla, kun vatsan kasvaessa mukavan nukkumisasennon löytyminen vaikeutuu. Kylkiasento on monesti ainoa siedettävä asento, mutta se voi tuoda mukanaan yllättäviä lisäongelmia.

Kylkiasennossa alempi jalka on yleensä suorana ja toinen jalka sen päällä koukussa. Jalka usein vielä retkottaa hieman alaviistoon, jolloin vartalon painopiste lysähtää eteenpäin. Samalla myös päällimmäisen jalan lonkan nivelsiteisiin ja ulkokiertäjiin kohdistuu jatkuva staattinen venytys, mikä voi tuntua erilaisina kiputiloina.

Pitkiä aikoja tällaisessa asennossa maatessa lonkan alue, häpyliitoksen seutu ja pakarat ovat kovilla etenkin raskaana olevilla, joilla raskaushormoni relaksiini muutenkin aiheuttaa nivelsiteiden ja kudosten löystymistä.

Lue myös: Odottaja, tee näitä liikkeitä päivittäin ja synnytyksesi voi sujua helpommin

Olisiko vartalotyyny eli pitkänmallinen ”halityyny” apu ongelmiin?

Äitiysfysioterapeutti Aino Isotalon mielestä kyllä.

– Tyynyn avulla vartalon linjaukset paranevat, päällimmäinen jalka ei pääse painumaan alempaa vasten ja paine häpyluuhun lievittyy.

Pakaran ja häpyluun liitoksen alueelle tulee kylkiasennossa nukkuessa pitkäaikaista staattista painetta ja kiertoa.

– Tällainen kiertovenytys syntyy, kun päällimmäinen jalka painaa häpyluuliitokseen, ja tuloksena voi olla tosi ilkeää juilimista.

Häpyliitoksen alueelle tulee usein muutenkin liitoskipuja raskausaikana, ja yksipuolinen nukkumisasento saattaa helposti lisätä niitä.

Vartalotyyny: raskaana oleva nainen lukee kirjaa sängyssä

Vartalotyyny auttaa monenlaisissa asennoissa.

Kahdesta tyynystä tupla-apu

Lantion seutu ei ole ainoa kehon alue, joka on kylkiasennossa pitkiä aikoja nukkuessa paineessa.

– Lantion lisäksi myös olkapää painuu voimakkaasti vasten patjaa, jolloin myös olkapään alueelle syntyy painetta. Tämä voi tuntua esimerkiksi puutumisen tunteena, Isotalo huomauttaa.

Vartalotyynyyn nojatessaan keho ei ole enää kohtisuoraan kyljellään, mikä helpottaa myös olkapään tilannetta.

Yksinkertaisimmillaan vartalotyynyn käyttö on sitä, että tyyny asetetaan reisien väliin ja otetaan käsien väliin halaukseen.

Vartalotyyny toimii myös ennaltaehkäisevässä mielessä.

Isotalon mukaan parhainta apua tyynystä saa silloin, jos niitä on kaksi: yksi selkä-, toinen vatsapuolella.

Näin vartalo saa tukea tyynystä molemmin puolin, ja esimerkiksi kyljen kääntäminen on helpompaa ja heräilyjä vähemmän, kun ei tarvitse siirrellä ja asetella tyynyjä uudelleen.

Selän puolella tyyny myös estää selälleen käännähtämistä eli joutumista asentoon, jota monet odottajat vierastavat. Sikiö saattaa selinmakuuasennossa painaa alaonttolaskimoa ja aiheuttaa äidille huonoa oloa.

Lue lisää: Selällään nukkuminen raskaana on sikiölle haitaksi – 4 asiaa, jotka jokaisen odottajan tulisi tietää makuuasennoista

Vartalotyyny toimii myös ennaltaehkäisevässä mielessä. Äitiysfysioterapeutti Aino Isotalo suosittelee vartalotyynyä kaikille odottajille, riippumatta siitä onko kylkiasento-ongelmia ilmennyt.

– Ei kannata jäädä odottelemaan, että kipuja ilmenee, vaan ajoissa hankkia tyyny jotta niitä ei tulisikaan. Tyyny on pieni osanen raskausajan hyvinvoinnissa ja kipujen ehkäisyssä, mutta helppo toteuttaa ja monet odottajat ovat sen toimivaksi todenneet.

Hyvä vartalotyyny on riittävän pitkä, leveä ja muhkea

Ei kuitenkaan ole yhdentekevää, millaisen tyynyn hankkii.

– Riittävä pituus, riittävä leveys ja riittävä muhkeus, Isotalo listaa hyvän vartalotyynyn ominaisuuksia.

Tyyny on riittävän pitkä, kun sen saa nilkkojen, reisien, sekä käsien väliin. Leveys saa Isotalon mukaan olla lähempänä normityynyn paksuutta. Täytteiden napakkuus ja muhkeus on kolmas tärkeä yksityiskohta.

Vartalotyyny sopii mainiosti myös imetystyynyksi.

Laadukkaammat tyynyt on jaettu osioihin ja mahdollisesti myös tuettu seinämien avulla, jolloin täyte ei pääse tuppaantumaan yhteen päähän tyynyä vaan se pysyy koko matkaltaan napakkana ja muhkeana.

– Vartalotyynyn kohdalla voisi sanoa, että ihan halvinta ei kannalta välttämättä ostaa, Isotalo mainitsee.

Mahdollisesti jopa kahteen laadukkaaseen vartalotyynyyn satsaaminen voi arveluttaa turhakeostoksia pelkääviä. Heitä saattaa ilahduttaa tieto, että vartalotyyny sopii mainiosti myös imetystyynyksi.

– Kun lasta imetetään sylissä, tyynystä on paljon apua hyvän ergonomian löytymisessä.

Lue myös: Äidit jakavat parhaat imetysneuvonsa: ”Tämä auttoi minua, kun imetys takkusi”

Isotalo myös huomauttaa, että monet odotusaikana vartalotyynyä kokeilleista hurahtavat siihen ihan pysyvästikin.

Vartalotyynyä kannattaa kokeilla kaikissa lonkan ja selän ongelmissa ja muutenkin, jos on haasteita nukkumisen, nukkumisasennon löytymisen tai kehon kiputilojen kanssa.

– Meillä kotona tämä on ihan hitti ja myös mieheni on innostunut siitä. Ja kun hommaa vielä tyynyn omaa silmää miellyttävällä kuosilla tai värillä, niin siitä saa vielä kivan sisustustyynynkin!

Ei siis lainkaan mikään turhake, tämä vartalotyyny.

Lähteet: Äitiysliikunta-akatemian blogi: Nukkumisasennon merkitys raskausajan kiputiloihin

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X