Vanhemman terveys 06.04.2024

Jos siemennesteessä on verta, voi se olla vakava merkki mutta myös aivan normaalia – mistä on kyse?

Verinen tai ruskea siemenneste on yllättävän yleinen vaiva, jota monet säikähtävät.

Teksti
Susanna Sarimaa
Kuvat
iStock

Mitä tehdä, jos siemennesteessä on verta? Punainen tai ruskea siemenneste saattaa herättää hämmennystä ja huoltakin.

Sperman rusehtavan värin aiheuttaa siemennesteeseen päätynyt veri, joka voi johtua monista eri syistä. Vaiva ei ole harvinainen, vaan tuttu varsin monille miehille.

Syitä veren ilmaantumiseen hahmottaa helpommin, kun tuntee faktat siemennesteen muodostumisesta: se on peräisin kolmesta eri lähteestä. Siittiöt syntyvät kiveksissä ja kulkeutuvat siemenjohdinta pitkin kohti virtsaputkea. Virtsaputken alkuosan ympärillä ovat rakkularauhaset, jotka erittävät mukaan valkuaispitoista nestettä. Lisäksi eturauhanen erittää vielä joukkoon omaa nestettään.

Veri tulee siemennesteeseen eturauhasen alueelta, joka on verekäs virtsaputken osa, urologi Riitta Rönkä selittää.

Hänen mukaansa veri siemennesteessä on pääsääntöisesti hyvänlaatuinen ilmiö eikä välttämättä sairauden oire. Tilanne voikin hyvin rauhoittua ja parantua itsestään.

– Ruskea väri liittyy myös vereen, eli se on niin sanotusti ”vanhaa verta”, Rönkä selittää.

Verta siemennesteessä – Lääkäriin kannattaa mennä varmuuden vuoksi

Yksi yleinen selitys verelle siemennesteessä on seksuaalisessa kanssakäymisessä tai itsetyydytyksessä syntynyt pieni virtsaputken vamma, josta saattaa vuotaa siemennesteen joukkoon pieniä määriä verta.

Siemennesteen veri on myös tavallinen jälkioire erilaisten virtsaelinten toimenpiteiden jälkeen. Esimerkiksi eturauhasen näytteenoton jälkeen suurimmalla osalla verta vuotaa ohimenevästi.

Jos siemennesteessä on verta, joskus harvoin syynä on eturauhasen ja siemenrakkuloiden tulehdus. Silloin esiintyy myös muita oireita: esimerkiksi kipuja alapäässä tai virtsaamisvaivoja, kuten tihentynyttä tarvetta virtsaamiselle.

Jotkut sukupuolitaudit voivat myös aiheuttaa sen, että siemennesteen joukkoon päätyy verta. Tällaisia seksitauteja ovat esimerkiksi klamydia, herpes ja tippuri. Muina oireina voi olla samaan aikaan muun muassa eritteen valumista virtsaputkesta tai kirvelyä virtsaamisen aikana.

Hyvin harvoin verisen sperman syynä voi olla eturauhassyöpä tai virtsateiden kasvain.

Jos siemennesteessä on verta tai sperma on ruskeaa, Rönkä suosittelee oireen vuoksi aina lääkärin arviota ja tutkimusta, jotta voidaan sulkea pois juurikin eturauhasen taudit. Poikkeuksena on tietysti toimenpiteiden jälkeinen yleinen verenvuoto.

– Mahdollisesti eturauhasen ultraäänitutkimus olisi hyvä tehdä, ja joskus jopa magneettikuvaus, Rönkä toteaa.

Lääkärin tutkimukset ovat erityisen aiheellisia yli 50-vuotiailla, jos siemennesteessä on verta: yli viisikymppisillä eturauhaskasvaimen mahdollisuus on suurentunut.

Lue myös: Mitä sperma eli siemenneste on? 7 asiaa, joita et tiennyt

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X