Vanhemmuus 25.11.2021 Päivitetty 26.11.2021

Vanhemmuuden burnout iskee perfektionistiin – tunnista 4 varoitusmerkkiä

Vanhemmuuden burnout on uupumusta, joka johtuu vanhemmuudesta ja vaikuttaa vanhemmuuteen. Lue, mitkä ovat loppuunpalamisen oireet.

Teksti
Mervi Tailamo
Kuvat
iStock

Vanhemmuudessa loppuun palanut kokee, että vanhemmuus vaatii häneltä liikaa. Hän tuntee itsensä emotionaalisesti loppuun käytetyksi. Vanhemmuuden burnout aiheuttaa häpeän siitä, ettei vanhempi ole tarpeeksi hyvä äiti tai isä.

Jyväskylän yliopistossa on tutkittu loppuun palamista vanhemmuudessa. Yhteistutkimuksessa, johon osallistuu 42 maata, on haluttu selvittää, mitkä tekijät aiheuttavat vanhemmuuden burnoutin.

Lue myös: Millenniaaliäidit suorittavat yksilöllistä äitiyttä – kääntöpuolena uupumus

Vanhemmuuden burnout: varoitusmerkit ja oireet

Vanhemmuuden burnout on tutkijoiden mukaan uupumusta, joka johtuu vanhemmuudesta ja vaikuttaa vanhemmuuteen. Sen oireita ovat:

  • Olen kyllästynyt vanhemmuuteen.
  • En nauti enää lasten kanssa olemisesta.
  • En ole ylpeä ja onnellinen omasta vanhemman roolistani.
  • Otan emotionaalista etäisyyttä lapsiin ja teen vain välttämättömät käytännön asiat heidän hyväkseen.

Dosentti Matilda Sorkkila ja professori Kaisa Aunola toteavat tutkimuksessaan, että emotionaalisen etäisyyden ottaminen lapseen ja pelkästään välttämättömien asioiden käytännön tekeminen lapsen hyväksi saattaa olla vanhemman keino säädellä omaa jaksamistaan.

Lue myös: Kotiäidin burnout ja 9 oivallusta, joilla estät sen

Äideillä burnout isejä useammin

Vanhemmuudesta on vaikea ottaa sairauslomaa tai edes vapaapäiviä, kun on emotionaalisesti loppu. Monesti ainoa asia, minkä burnout -tilassa oleva vanhempi voi tehdä, on etäisyyden ottaminen.

Suomessa vanhemmuudessa loppuun palamista tutkivaan kyselyyn osallistui 1725 vanhempaa, joista 91 prosenttia oli äitejä. Kyselytutkimuksen tulokset osoittivat, että vanhemmuudessa uupumista aiheuttivat taloudelliset vaikeudet, työllistymisen vaikeus, lapsen erityispiirteet, vanhemman nuori ikä sekä sosiaalinen perfektionismi. Äidit uupuvat vanhemmuudessaan useammin kuin isät.

Vanhemman perfektionismi altistaa loppuunpalamiselle

Vanhemman perfektionismi voi lisätä vanhemmuuden burnout -riskiä.

Tutkijoiden mukaan vanhemmuuden perfektionismi voi olla itseorientoitunutta tai sosiaalisesti orientoitunutta. Itseorientoitunut perfektionismi tarkoittaa kovia omia sisäisiä standardeja sille, mitä itseltään vaatii vanhempana.

Sosiaalinen perfektionismi puolestaan tarkoittaa ulkopäin tulevia vaatimuksia, jotka ihminen kokee koviksi ja vaativiksi.

Sosiaalinen perfektionismi voi lisätä vanhemmuuden burnout-riskiä erityisesti silloin, jos myös itseorientoituneen eli sisäisen perfektionismin taso on korkea.

Äidit ovat ankaria itseään ja toisiaan kohtaan

Sorkkila ja Aunola kiinnittävät tutkimuksessaan huomiota erityisesti äitiyteen yhdistyvään sosiaaliseen tuomitsevuuteen. Vaikka perhemuotojen kirjo on nykyisin runsaampi ja sallivampi kuin koskaan ennen, äidit arvioivat itseään ja toisia äitejä ankarasti.

Tutkimuksella halutaan lisätä keskustelua Suomen lapsiperheköyhyyden vaikutuksista vanhemmuuteen. Lapsiperheiden köyhyys on lisääntynyt viime vuosikymmen aikana ja sillä on suuri vaikutus vanhempien jaksamiseen.

Toinen asia, jonka Sorkkila ja Aunola haluavat nostaa puheenaiheeksi, on itsehyväksyntä. Vanhemmat tarvitsevat ohjausta itsemyötätunnon ja itsehyväksynnän taitojen kehittämiseen. Niillä torjutaan osin myös burnout.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X