”Aion imettää 4-vuotiasta lastani pitkään” – Laura, 30, ei välitä ihmettelyistä
Laura Koponen haluaa imettää lapsiaan samaan tapaan kuten äitinsä ja mummonsa. Nyt Lyyli on 4-vuotias, eikä imetykselle näy loppua.
”’Ei helvetti, sille jätkälle et lasta tee!’ isäni sanoi järkyttyneenä, kun tulin raskaaksi 17-vuotiaana.
Olin kuulemma liian nuori äidiksi, eikä isäni hyväksynyt lapseni 20-vuotiasta isää. Olin palavasti rakastunut, ja kun poikaystäväni halusi lapsen, aloin itsekin pitää sitä hyvänä ideana.
Olin kosmetologikoulun toisella luokalla, ja melkein kaikki kaverini hylkäsivät minut. Vuoden 2007 helmikuussa katselin, kun lukiossa olevat kaverini ajoivat ohi penkkarirekan kyydissä. Olin viimeisilläni raskaana, tulevaisuus pelotti ja tunsin olevani yksin.
Poikaystäväni oli onneksi tukenani, ja isänikin alkoi tottua ajatukseen lapsenlapsesta. Ymmärsin, että hän suuttui, koska ajatteli parastani.
Kaikki äitiyteen liittyvä oli minulle uutta. Haluaisinko esimerkiksi imettää? Tiesin, että jotkut imettävät isoakin lasta. Pidin sitä outona.
Taaperoimetys on perua mummoltani
Apua, tästä tämä alkaa! Ajatukseni olivat pelonsekaiset, kun sain Erikan syliini pitkän ja kivuliaan synnytyksen päätteeksi maaliskuussa 2007. Vaikka vauva oli ihana, en kiintynyt häneen heti. Sen sijaan isäni rakastui Erikaan välittömästi.
Erikalla oli hyvä imuote, mutta imettäminen oli aluksi kivuliasta. Kätilö totesi, että jos imetys ei onnistu, anna korviketta. Päättelin, että äidinmaito ja korvike ovat sama asia.
Lue myös: Taaperoimetys – Vaikka sinä et imettäisi, minä voin tehdä toisin
Arki oli rankkaa. Parisuhteemme oli vaikeuksissa, ja olin paljon yksin vauvan kanssa kotona. Vanhempani olivat isona apuna arjessamme.
Imetin yhdeksän kuukautta, kunnes eräänä yönä Erika ei enää huolinut rintaa. Olin hämmentynyt. Sittemmin imetyksen loppuminen osoittautui helpotukseksi. Olimme päättäneet erota mieheni kanssa, ja kun muutimme eri osoitteisiin, Erikan isä pystyi syöttämään tyttöä pullosta.
Pian eromme jälkeen aloin seurustella ystäväni Arvin, 30, kanssa. Hänestä tuli Erikalle ihana isäpuoli.
Menimme naimisiin vuonna 2013, ja vuotta myöhemmin tulin raskaaksi. Isäni oli innoissaan toisesta lapsenlapsesta.
Sekä raskaus että synnytys olivat tällä kertaa helppoja. Vauva-aikakin oli kiltin ja rauhallisen Lyylin kanssa onnellista ja tasapainoista. Tuntui kuin olisin saanut toisen mahdollisuuden.
Myös ajatukseni imetyksestä olivat muuttuneet. Erikalla oli alkanut infektio- ja korvatulehduskierre heti imetyksen loputtua, ja ymmärsin nyt rintamaidon terveyshyödyt.
Minua on imetetty 2,5-vuotiaaksi, ja mummoni imetti isääni 4-vuotiaaksi. Isoisoäitini ei katsonut hyvällä rinnalla roikkuvaa isoa lasta ja laittoi mummoni rintoihin tervaa, jotta imetys loppuisi. Isäni muistaa vieläkin olleensa äitinsä rinnalla.
”Rippikouluunko asti imetät?”
Lyylin imetys lähti hienosti käyntiin, ja toivoin voivani jatkaa pitkien imetysten perinnettä.
’Kouluun astiko sinä imetät vai rippikouluun?’ Parin vuoden imetyksen jälkeen aloin saada ihmetteleviä kommentteja. Vastasin, että imetän niin kauan kuin Lyyli haluaa. Nyt Lyyli on 4-vuotias, eikä loppua näy.
En ole moneen vuoteen tarjonnut Lyylille rintaa. Yleensä aamulla ja illalla hän pyytää ’titiä’, ja sitten käymme sohvalle pötköttelemään. Jos minulla on jotain kesken, Lyyli odottaa.
Tiedän, mitä monet ajattelevat elämäntavastamme. Netin keskustelupalstojen kommentointi tuntuu pahalta, ja saatan miettiä, onko todella väärin imettää näin isoa lasta. En käsitä, miksi imetys liitetään seksuaalisuuteen. Itselleni rinnat eivät ole seksuaaliset vaan lapsen ruokintaväline. Teen tätä, koska Lyyli haluaa ja tarvitsee rintaa.
Pidän äidinmaitoa terveellisenä lisänä ruokavalioon. Lyyli on ollut todella terve koko ikänsä, ja uskon, että imetys on yksi syy siihen. Imetys on myös tärkeä keino antaa läheisyyttä ja lohtua.
Välillä kipeänä on tuntunut, että en jaksa enää. Ajatus on kuitenkin mennyt ohi, kun olen muistanut, miten tärkeää imetys on Lyylille.
Läheisteni tuki on ollut korvaamatonta. En usko, että olisin ilman sitä imettänyt näin pitkään. Jo edesmennyt mummoni kysyi aina, että imetänkö vielä ja kannusti kovasti jatkamaan. Vain eräs miespuolinen ystäväni ei ymmärrä, miksi Lyyli käy vieläkin tissillä.
Lyyli on sanonut, että hän lopettaa 6-vuotiaana. Itse olen ajatellut lopettaa ennen kuin hän menee ensi syksynä päiväkotiin. Haluan, että hän oppii muitakin keinoja saada lohtua.
Toivon, että suhtautuminen ison lapsen imetykseen on sallivampaa, kun tyttäreni saavat omia lapsia. Tiedän monia äitejä, jotka eivät uskalla kertoa asiasta tuomitsevan ilmapiirin takia. Aiheesta pitää puhua, jotta ihmettely loppuu.
Vaikka imetys on perheeni yksityisasia, annan isomman lapsen imetykselle kasvot. Haluan tehdä kunniaa imettäville äideille.”
Lue myös: Kaksplussan imetyskysely: Yli 50 % imettää taaperoikään saakka
Kommentit (12)
Itse olen imettänyt ensimmäistä vuoden, tämän imetyksen lopettaminen oli aivan kauheaa ja tein sen ympäristön paineen takia. Poikia tämän jälkeen imetin 1,5 vuotta. Toivon että olisin uskaltanut imettää vielä pitempään, mutta lähipiiri ja mieheni ei tukenut valintaani ja ympäristön paine on kova yli yksivuotiaan tisuttelijan kanssa.
Koen että lapsi saa rinnalla läheisyyttä, lämpöä, ravintoa ja käsittääkseni tutkimuksien mukaan sillä ei ole mitään ”negatiivisia” vaikutuksia lapseen, niin miksi ei.
Nostan hattua sinulle, hieno homma. Tehdään jokainen niin kuin itsestä hyvältä tuntuu ja annetaan toisillemme imetysrayha 😊
Tosi mukava oli lukea tämä artikkeli!
Täälläkin imetelty ”pitkään”. Toista lasta 5-vuotiaaksi. Toinen on lopetellut ihan vast’ikään, 6-v. iän kerkesi täyttää, kun ”tisu” on jäänyt itsekseen pois kuvioista.
Minäkin olen kohdannut ennakkoluuloja, tylyyttä ja ihmettelyjä, niin neuvolasta kuin esim. omalta äidiltäni. Hienoa, että jutun äiti on saanut hyväksyntää ja ymmärrystä perhepiiristä!
Olisi tosiaan ihana, jos vanhemmankin lapsen imetys olisi ymmärrettyä eikä tarviisi olla asiasta hissunkissun, omia ja lapsen tunteita suojellakseen.
Ja. Siis. En mitenkään glorifioi pitkää imetystä. Se ei todellakaan aina onnistu tms.
Mutta, jos se sujuu kivasti ja lapsi sitä tuntuu tarvitsevan, niin asian pitäisi olla ok.
On ollut mielenkiintoista kokea, miten lapsi vieroittuu luonnostaan. Mukava, että sen sain lapsilleni suoda.
Niinkään ei särähtäny korvaan se, että imettää taaperoa vaan se, että kun imettänyt nii lapsi ollut terveenä ja syyllistetään kun ei imetä/pysty imettämään niin lapselle terveydellistä haittaa. Itsellä ei vaan maitoa riittänyt yhdenkään kohdalla vaikka minkä teit ja yritit. Tämä ainainen syyllistäminen kun ei imetä/ei vaan pysty ärsyttää. Esikoinen jota yritin pisimpään osa imettää sai kyllä korvatulehduskierteen ja maitoallergian, mutta 2 nuorempaa joiden kohdalla tajusin lopettaa kaikkien kiusaamisen asian kanssa ja lopeti imetysyritykset aiemmin, ovat olleet todella terveitä, ei allergioita, ei normi nuhia pahempaa. Ei pidä yleistää, että kaikki on kiinni siitä imettääkö vai ei.
Voi äly! Nähny näitä isoja lapsia roikkumassa äidin rinnassa päiväkoti päivän päätteeksi. On siinä ryhmän lapsetkin ihmetelleet, että noin iso syö vielä… joutunut myös puuttumaan tästä johtuvaan kiusaamiseen. Eihän siinä enää mitään ravinteitakaan oo!
Vai ei ravinteita! Tuossa olet kyllä ihan väärässä. Rintamaito niin sanotusti tiivistyy, mitä vähemmän lapsi käy rinnalla, ja on itse asiassa kuin kermaa ja täynnä vasta-aineita ja kaikkea tarpeellista lapsen hyvinvoinnille. Kannattaisi tarkistaa faktat, ennen kuin niitä tänne jakaa. Ja mitä sitten, vaikka isompi lapsi ”roikkuu” rinnalla? WHO:n mukaan lapsen luontainen vieroittumisikä on 2-7 vuotta, suositeltava imetysaika VÄHINTÄÄN kaksi vuotta. Syy: terveyshyödyt. Omani 2,5 v, ei ole kertaakaan sairastanut minkään sortin infektiota, ollut terve kuin pukki. Syy saattaa piillä imetyksessä. Eipäs arvostella muiden pitkää imetystä.
Ihana juttu muuten! Tällaisia lisää. Tsemppiä tälle ihanalle, rohkealle äidille!
Tuskin ketään koko aihe oikeasti kiinnostaa? Onhan imetys on hyvästä (alkuun), mutta on myös vaarallista pitää rintamaitoa jotenkin erityisen terveellisenä tai ”täydellisenä” (mitä se ei tietenkään ole ikinä)
Faktahan on se että todella moni imettää pitkään – kotona. Asiasta ei puhuta julkisesti jotta ei tulisi ihmettelyjä. Joten, koska tästä ei puhuta, se lisää vaan vettä ihmettelijöiden myllyyn.
Tyttöä imetin 4v8kk ( itse lopetti kun yhtäkkiä tokaisi et oon iso tyttö jo ja pärjään ilman )
Ihmettelen, miten kulttuurissamme pidetään LEHMÄNmaitoa juovia aikuisia normaaleina, mutta 4 vuotiaan lapsen oman äitinsä rinnalla käymistä jaksetaan kauhistella! Miten luonnosta vieraantuneita voivat ihmiset nykyään olla? Tuhat peukkua kaikille äideille, jotka imettävät niin kauan kuin vaisto kehoittaa ja lapsi sitä toivoo!
Upeeta! Tästä tulisi keskustella enemmän. Meillä myös taapero on ”boobilla” ja jatkan niin kauan kun hän itse on siitä valmis luopumaan. 💙
Jos voisi peukuttaa, napsuttaisin 10 peukutusta tälle äidille! Rinnat ovat nimenomaan lapsen ruokkimista ja lohduttamista varten. Oma tyttäreni imetti toista lastaan 3-4 -vuotiaaksi (en tarkkaan muista) enkä voi kuin ihmetellä kaikkia niitä paheksuvia kommentteja, joita hän sai ja joita esim. fb:n kommenttikentät on täynnä imetyksestä puhuttaessa. Se, joka väittää pitkän imetyksen olevan sairasta, lienee itse sairas asenteiltaan. On se ihme, kun ventovieraatkin katsovat asiakseen määrätä, miten kauan imetystä on sopivaa jatkaa.
♥️♥️♥️♥️