äiti ja melukylän lapset - Banneri

Imetys ja etenkin taaperoimetys on aihe, josta riittää puheenaiheita. Se jakaa vahvasti mielipiteitä ja ymmärrän kyllä, ei kaikki äidit vain halua imettää pitkään. Mutta on paljon äitejä, jotka taas haluavat ja äitejä, jotka lopettavat imettämisen vasta kun lapsi itse haluaa lopettaa. On myös äitejä, jotka haluaisivat imettää pitkään, mutta maito vain syystä tai toisesta loppuu. Meitä on niin monenlaisia, että jokaisen pitäisi kunnioittaa toisten päätöstä.

Etkö voisi jo hiljalleen lopettaa imetystä? Oletko ajatellut koska lopettaa? Ei kai noin iso nyt enää tissiä tarvitse? Kysymyksiä ja kehotuksia satelee aina välillä. Niitä on näiden vuosien aikana sadellut aika paljonkin ja ne alkoivat taas muutama kuukausi sitten. En ota niihin yleensä kantaa millään tavalla. Miksi minun pitäisi perutestella muille, miksi imetän taaperoa? Jos sinä et imettäisi enää, se on minulle ok, enkä kyselisi miksi lopetitte? Miksi et halunnut imettää pidempään? Loppuiko maidontulo? Tai jotain muuta vastaavaa, koska se ei kuulu minulle.

Taaperoimetys ihmetyttää ja ihastuttaa

Minun vauvani on ollut virallisesti taapero vasta kolmen viikon ajan, joten kauan en ole häntä vielä virallisesti taaperona imettänyt, muttei meillä ole vielä kiire lopettaa. Minähän imetän häntä vain aamuisin ja iltaisin ja ne hetket ovat meille molemmille todella tarkeitä. Kumpikaan meistä ei ole vielä valmis lopettamaan, joten varmasti jatkamme sen aikaa, kunnes tuntuu sopivalta lopetella. Muiden lasten kohdalla imetys on loppunut 11kk-1v2kk välisenä aikana. Saa nähdä miten kauan tällä kertaa kestää.

Ymmärrän hyvin, että joidenkin on vaikeaa kuvitella itse imettävänsä taaperoa. Itse en kuitenkaan pidä siitä, että jonkun valintoja tehdä eri tavalla arvostellaan ja välillä ikäväänkin sävyyn. Ihan kuin olisi väärin imettää enää yli vuoden ikäistä. ”Vois jo jotain hajutrakoa ottaa siihen lapseen. Lopeta imetys, se varmaan auttais!” Mitä jos ei halua mitään hajurakoa, mitä jos oikeasti nauttii niistä yhteisistä hetkistä!?

”Ai vau, sä siis imetät vielä?” Jonkun muun mielestä taaperoimetyksessä taas ei ole mitään outoa. Ja ei, tuon sanoja ei välttämättä ole itse imettänyt omaa lastansa pitkään. Kyllä, hän on ehkä halunnut, muttei ole onnistunut siinä.

Minua ei niin haittaa mitä muut ajattelevat siitä, että imetän sen kaksi kertaa vuorokaudessa. Minusta taaperoimetys tuntuu niin luonnolliselta ja se on meidän valintamme. Se voi olla, että meidän imetyshetket loppuvat tyyliin kuukauden kuluttua tai vasta puolen vuoden päästä, kuka tietää. Siihen asti aion nauttia niistä meidän imetyshetkistä, jotka pian saattavat olla kaunis muisto vain.

Kommentit (22)

Ilman muuta jatkat niin kauan kuin itse haluatte, tuohan on ihan normaalia vielä vuodenkin päästä. Minä olen imettänyt kaikki 4 lasta ’missä olen halunnut ja ihan niin kauan kuin olen halunnut’. (Yhteensä alle 9 vuotta) kommentit suuntaan jos toiseen ovat enemmänkuin tuttuja.

Täällä imetetään vielä kuopusta,joka pian 1v9kk ☺ eikä loppua näy 😂
mukavia imetyshetkiä teille, pikkuinen teidän neitikin vielä😍

Kiitos ja samoin ihania imetyshetkiä myös sinne.♥

Täälläkin yksi taaperoimettäjä, hep.

Olen imettänyt esikoista 1-vuotiaaksi, kakkosta 1v8kk ja nyt nuorimmaista imetän edelleen (ikää hänellä 1v5kk). Aika pitkä aika tissit paljaana, mutta olen nauttinut ihan todella. Minä en ole onnistunut vähentämään tai säännöstelemään imetystä, vaan se on ollut joko tai: muutaman viikon siirtymäaika yötäpäivää lapsentahtisesta imetyksestä kuiville. 😅

Olen onnekas, että imetys on alkukankeuksien (nännihaavat, huonot imuotteet yms.) jälkeen lähtenyt onnistumaan. ❤️

Monia imetyshetkiä on siellä jo takana ja edessäkin vielä.♥ Ihana kuulla, että siellä imetys on sujunut, vaikka alku olikin ollut haasteellinen.♥

Ekaa imetin 1v5kk ikäiseksi ja tokaa melkein kaksi vuotiaaksi asti. Meidän kulttuurissa tuntuu koko imetysasia saavan ihmeelliset mittasuhteet, puolustella joutuu teki sitten mitä tahansa. Ihmiselle jolla ei ole imetyksestä tai taaperoimetyksestä kokemusta (tai positiivista kokemusta) on vaikee selittää sen tärkeyttä, sekä lapselle että äidille.

Ihania imetyshetkiä sinäkin olet saanut viettää pienten kanssa.♥
Se on kyllä totta, teki niin tai näin, niin aina joutuu puolustelemaan valintojaan..

Mie imetän myös vielä meidän neitiä joka täyttää elokuussa 2. Esikoisen kohdalla lopetin kun hän oli vuoden ja se oli lopettaa vaan, ilman mitään ongelmia. Neiti sen sijaan on tissityttö ja jos hän saisi päättää niin lupsuttaisi vielä päivälläkin. Nykyisin siis enää yöunille nukuttaessa imetän,yöllä kerran ja joskus heti herätyksen jälkeen :).

Oon itse ihmeen vähän saanut kommenttia, mutta muutamilta kyllä että”vierota jo tissistä”. Se kun ei ole niin helppoa kun se on tytölle niin tärkeetä

https://blogit.terve.fi/fitfatmama/

Niin ne pikkuiset on erilaisia.♥ Meilläkin tämä neiti on ihan selvä tissityttö. 😀
Hyvä, että et ole saanut paljoa ikävää kommenttia. Se kun ei muille kuulu kuinka pitkään imettää. 🙂 Oikein ihania imetyshetkiä teille sinne.♥

Toinen taaperoimettäjä (tai siis entinen) ilmoittautuu!

Mä mietin ekan vauvan syntyessä, et imetän ihan max vuoden ikään, ja että musta ei todellakaan mitään taaperoimettäjää tuu. No, mieli alkoi muuttua vauvan kasvaessa, ja lapsen saavuttaessa vuoden iän, olin valmis imettämään vielä vaikka kuinka pitkään. Esikoinen lakkasi syömästä tissiä 1v3kk ikäisenä, kun multa loppui silloin tissimaito uuden raskauden ollessa jo yli puolenvälin.
Toisen lapsen kohdalla asennoiduin siihen, että todellakin imetän vielä taaperoakin, mikäli minä olisin saanut päättää. Ajattelin silloin että jatkan lapsentahtisesti niin pitkään kuin lapsi haluaa. Tämä toinen lapsi lopetti tissin syömisen itse 1v2kk ikäisenä.
No entäpä kolmas. Äidin oma tissiposki! 🙂 Hänen kanssaan sain nauttia imettämisestä pitkään, aina siihen asti että hän oli 2v8kk. Silloin lapsi ilmoitti itse että ei tule enää maitoa.

Ikäviä kommentteja olen minäki saanut. Tuntuuhan se kurjalta. Ei sitä pitäisi tarvita perustella, että miksi imettää. Tai että miten pitkään.

Kaikkea hyvää teidän perheelle!

Niin se mieli voi muuttua näissä asioissa. 🙂
Aivan ihania imetyshetkiä sinulle kertynyt noiden vuosien aikana ja ihana kolmannen kohdalla tuo, kun on itse ilmoittanut ettei maitoa enää tule.♥
Harmi, että olet saanut ikäviä kommentteja. 🙁 Ne ei kyllä koskaan ole kivoja. En ymmärrä miten jotkut kehtaa laukoa niitä.
Kiitos ja sitä samaa sinne.♥

Mun kirjoissa alle 2-vuotiaan imetyksen kummastalu on vähän sama ku ihmeteltäisiin hampaiden harjausta kahdesti päivässä tai lakanoiden vaihtoa kerran viikossa – sehän on suositus? 😀

Teidän taapero on vielä hyvin pieni. En siis itse osaa nähdä hänen imettämisessään mitääncoutoa, ällöttävää tai kummallista. En ole tainnut nähdä kuin muutaman 2-vuotiaaksi imetetyn (itsehän olisin kuulemma mielelläni jatkanut rinnalla käymistä vielä 3-vuotiaana, mutta silloin oli äidille riittänyt :D) , joten jos jonkun lapsi olisi jo selkeästi yli leikki-iän ja imetys edelleen jatkuisi, niin pitäisin sitä ehkä vähän erikoisena – mutta tosiaan lähinnä siksi, koska se on ainakin omassa lähipiirissäni niin harvinaista.

On tosi hienoa, että jaksat edelleen imettää, kerran se teille molemmille sopii.

Meillä imetys väheni merkittävästi, kun toukokuiselle tuli hampaita ja homma meni pureskeluksi. Kun oma hormonitoiminta tuntui palailevan, alettiin toivoa uutta raskautta. Imetys sitten jäi. Onneksi läheisyyttä voi silti antaa muillakin tavoilla <3

Eka ja toka lapsi kävivät rinnalla melko vähän aikaa, ja imetys loppui kuin seinään. Kolmosen ja nelosen ka ssa ollaan sitten nautittu noin 8kk:n rupeamasta 🙂

Niin hän onkin, ihan pikkuinen vielä.♥
Minulla ei ole lähipiirissä sellaisia, joilla imetys olisi jatkunyt enää kahden vuoden iän jälkeen. Luulen, ettei meillä Saaga enää silloin ole rinnalla. 🙂 Nämä hetket ovat kyllä molemmille vielä tosi tärkeitä, joten niistä ollaan nautittu, kun kerta kerralta vähenevät.♥

Tuo pureskelu on kyllä ikävää ja siitähän ei ihan helpolla eroon pääse. Mutta hyvähän se silloin oli lopettaa, kun uusi raskaus oli toiveissa.♥

Hei 😊

Voi niin ihania ovat imetyshetket meilläkin 😍Minä viisi kertaa päivässä otan Eetun rinnalle. Kahdet päiväunet kun vielä nukkuu niin ennen niitä ja niiden jälkeen herättyään pääsee syliin ja tuohon rinnalle, josta ei juurikaan maitoa taida edes tulla. Ja vielä imetän kerran ennen yöunille menoa. Ihania läheisyyden hetkiä ja meille tärkeitä. En minä siksi Eetua imetä, että ajattelisin maidollani olevan tässä vaiheessa ravitsemuksellista arvoa. Toki oli kiva Eetun ollessa mahataudissa, että vielä imetän ja jotain nestettä ja ravintoa meni alas. Tuo yksivuotias on niin kova menemään ja vilkas eikä enää niin paljon sylissä viihdy, että imetyshetket ovat läheisyyden tankkaamista meille molemmille ja Eetulle myös hetki, jolloin voi rauhoittua. Minäkään en mitään aikaa ole imettämisen lopettamiseen miettinyt. Olen ajatellut, että se loppuu sitten kun se luontevasti tapahtuu. Minä en myöskään muualla kuin kotona imetä ja Eetu tulee hyvin toimeen ilmankin, jos ollaan vieraammassa paikassa. En ymmärrä miksi kenenkään pitäisi arvostella toisen päätöstä tässä asiassa. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi katsoo. Minä en onneksi ole nyt kuullut kommentteja, mutta jos kuulisin niin jättäisin huomiotta. Ikävää, että sinä olet saanut niitä kuulla. Nautitaan näistä meidän ihanista hetkistä pikkuistemme kanssa. Niin söpö on Saaga tuossa kuvassa 🥰Eetu vilkuttelee kaikille ihmisille joita hän näkee ja sulattaa sydämiä ❤️Naapurissamme asuva vanhempi rouva sanoi eilen, että jos itsellä olisi surua niin ei voisi muuta kuin hymyillä kun näkee Eetun leveän hymyn ja ilosta tuikkivat silmät. Ihanaa loppuviikkoa teille kaikille ❤️

Ihania imetyshetkiä sinulle ja Eetulle.♥
Meillä imetyshetket on meille molemmille vielä todella tärkeitä. Sen näkee sitten kauanko meillä nämä hetket kestää ja siksi täytyy nauttia joka ikisestä jäljellä olevasta imetyskerasta.♥
On se kyllä ikävää, kun eihän nämä muille kuulu, mutta koitan olla vain välittämättä niistä. Me tehdään niin, miten on meille paras.:)
Oi ihana Eetu.♥ Ja mukavaa viikonloppua sinne teille.

Itse imetin kuopusta 2 vuotta 2 kuukautta, ja lopetuskin meni lapsentahtisesti sitten kun hän oli itse valmis ja lopetti tissillä käynnin. Imetyksestä jäi hyvä mieli :). Esikoisen kanssa ei mennyt putkeen, hän sai rintaraivareita ja imetys loppui puolivuotiaana, kun en osannut/jaksanut niiden kanssa. Se on jälkeenpäin surettanut, ettei ollut tietoa ja osaamista mennä niiden yli. Imetys on niin herkkä ja henkilökohtainen asia, ihanaa imetyksen jatkoa sinulle!

Ihana imetystaival ollut teillä ja että lopetuskin sujui noin mukavasti.♥
Rintaraivarit kuulostaa tutulta. 🙁 Meillä toinen lapsistamme sai niitä ja lopulta lopetin imetysken jo reilun kuukauden kuluttua. Muutamien kuukausien päästä sitten selvisi, että tytön liian kireä kielijänne oli este imetykselle, kun hän ei saanut rinnasta kunnon otetta. Sen kuulemisen jälkeen kyllä harmitti, mutta hyvin hän pullollakin kasvoi. 🙂
Kiitos.♥

Hienoa, että omalta osaltasi normalisoit taaperoimetystä! Itse imetin kaksivuotiaaksi saakka aika vapaasti, vasta sen jälkeen jätimme kerrat vain aamuun ja iltaan. On se niin uskomatonta, että jonkun mielestä niin pikkuinen (ja kuitenkin vielä vauvamainen) yksivuotias on liian vanha johonkin! Neuvolan virallisen agendan mkaan pitäisi olla jo hirveällä kiireellä aikuistumassa ja ostamassa kaupasta lehmänmaitoa, vaikka oman äidin maito ja imetyksen tuoma läheisyys olisi lapselle parasta maailmassa.

Oi, ihana imetystaival ollut teillä.♥ Kyllä se tuntuu oudolta, että juuri vuoden täyttäneellä olisi jo kiire pois rinnalta. Mutta me emme kiirehdi tämän kanssa ja onneksi meillä neuvolassa ihana ja positiivinen asenne taaperon imetykseen.♥

Kyllä aion jatkaa juuri niin kauan kuin meille on hyvä. 🙂 On kyllä ihmetyttänyt, kun kysellään koska lopetan, kun on ihan normaalia vielä imettää tämän ikäistä.♥
Oi, ihanat imetystaipaleet on sinne kertynyt.♥

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X