
Näin saat lapsesi syömään kasviksia
Testaa menetelmää, jolla piintyneinkin kasvisten välttelijä saadaan tutustumaan uusiin makuihin.
Aistilähtöisellä ruokakasvatuksella paprikan tai parsakaalin inhoajatkin saadaan maistelemaan kasviksia. Menetelmä perustuu lasten luontaiseen uteliaisuuteen: kasviksia tutkitaan kaikin aistein.
Näin saat lapsen syömään: Kaikki aistit mukaan
Lähestytään siis parsakaalia rohkeasti yhdessä: Miltä se näyttää? Miltä se tuoksuu? Miltä se tuntuu kädessä? Kun kaalin pilkkoo ja palat pudottaa kattilaan, mitä kuuluu? Ja lopulta – miltä parsakaali maistuu?
– Tutkiva ihmettely on lapselle luontaista alusta lähtien. Lapsen ruokakokemus rakentuu kaikkien aistien varaan, summaa kehityspäällikkö Katja Pethman Maa- ja kotitalousnaisten keskuksesta.
Lue lisää:
Miten saisin lapseni syömään terveellisesti? Lue vinkit
Näin saat lapsesi syömään joulupöydässä
Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon
Lapset suhtautuvat suopeammin kasviksiin, kun he saavat osallistua: punnita ne kaupassa, pilkkoa kotona ja asetella tarjolle: tomaattisilmät, porkkananenä, kurkkuhampaat ja parsakaaliparta tulevat syödyiksi.
Lasten tulisi saada päivässä 250 grammaa marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Yli yksivuotiailla suomalaislapsilla saanti jää alle puoleen tästä määrästä, ja pojat syövät yleensä kasviksia vielä tyttöjä vähemmän.
Kasviksia syödään myös kovin yksipuolisesti: tomaatti, kurkku ja porkkana ovat lapsille tuttuja, mutta monet muut kasvikset vieraita.
Lue myös: Allerginen lapsi? Lue allergiaperheen parhaat vinkit
Tarjoa kasviksia kauden mukaan
Kasviksia voisi tarjota sesongin mukaan. Kesällä maistuvat esimerkiksi
- salaatti
- mansikat
- tuoreet varhaisvihannekset
Loppusyksystä kannattaa tarjota juureksia:
- punajuurta
- naurista
- porkkanaa
- palsternakkaa
Tämä vaatii vain hiukan tietoa ja suunnittelua. Uuttakin kannattaa aina kokeilla.
– Monille lapsille maistuu esimerkiksi kyssäkaali, Pethman vinkkaa.
Maa- ja kotitalousnaisten Kasvisaarteen arvoitus leikki-ikäisille –hankkeen tavoitteena on lisätä 3–7-vuotiaiden lasten kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä käytännönläheisellä neuvonnalla.
Lue myös:
Jaa oma kokemuksesi