Vauva 27.10.2022 Päivitetty 29.05.2023

Kenguruhoito on niin yksinkertainen menetelmä, että sen terveyshyödyt suorastaan ällistyttävät

Suomessa kenguruhoito on vakiintunut osa keskosten hoitoa. Mitä kenguruhoidossa tapahtuu ja mitä hyötyjä siitä on?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kenguruhoito on keskosvauvoja ja heidän vanhempiaan hyödyttävä hoitomenetelmä.

Kenguruhoidossa vastasyntynyt riisutaan vaippaisilleen ja häntä pidetään ihokontaktissa vanhemman paljaalla rintakehällä. Asennossa vauvan rinta on siis vanhemman rintaa vasten.

Hoitoa toistetaan säännöllisesti ja systemaattisesti. Toistuvan ihokontaktin tarkoituksena on tukea vauvan kehitystä ja luoda tälle turvallinen ja hyvä olo.

Lisäksi kenguruhoito osallistaa vanhempia vauvan hoitoon, mikä edesauttaa kiintymyssuhteen syntymistä lapsen ja vanhemman välillä.

Lue myös: Näin keskosuus vaikuttaa lapsen elämään – vielä aikuisiässäkin

Mitä kenguruhoidossa tapahtuu?

Kenguruhoidolla on lukuisia terveyshyötyjä.

Kenguruhoidossa vauvan hengitystoiminta paranee ja ruumiinlämpö pysyy tasaisena. Hoidon ansiosta myös vauvan rauhallisen unen määrä kasvaa ja rintaruokinta mahdollistuu helpommin.

Kenguruhoito lievittää kivuliaisuutta, vähentää infektioiden määrää sekä lisää lapsen turvallisuuden tunnetta. Sekä vanhempi että lapsi pääsevät nauttimaan läheisyydestä hoidon aikana.

Yhden hoitosession kestoksi suositellaan vähintään yhtä tuntia, mutta parasta on, että hoito voi jatkua mahdollisimman pitkään yhtäjaksoisesti. Vauva saattaa nukkua koko hoidon tai osan hoidosta ajan.

Jos äidin maidontuotanto on käynnistynyt ja vauva on tarpeeksi kehittynyt rintaruokintaan, voi kenguruhoitoasennossa myös imettää.

kenguruhoito

Kenguruhoito tukee vauvan kehitystä ja auttaa vanhempaa kiintymään tähän.

Kenguruhoito auttaa myös vanhempaa vahvistamaan ja ylläpitämään suhdettaan lapseen. Asia on erityisen huomionarvoinen keskosvauvoja hoidettaessa.

Ennenaikaisesti syntyneet lapset voivat joutua tehohoitoon eivätkä he yleensä pääse kotiutumaan samassa ajassa kuin täysiaikaisina syntyneet vauvat. Vauva voi olla niin huonokuntoinen, ettei häntä voi pitää sylissä.

Näin ollen vauva-arjen aloittaminen myös vanhemman näkökulmasta häiriintyy, jos vauva syntyy hyvin ennenaikaisesti. Kenguruhoito on yksi tapa varmistaa, että vanhemman kiintymys lapseen syntyy ja lujittuu olosuhteista huolimatta.

Tutkitusti sekä äidit että isät kokevat, että ihokontakti lapseen parantaa myös heidän omaa hyvinvointiaan.

Kenguruhoito lievittää vanhemman stressiä ja auttaa häntä valmistautumaan rooliinsa vauvasta huolehtijana. Mitä enemmän vauvan kanssa viettää aikaa, sitä paremmin vanhempi oppii tulkitsemaan vauvan kehollisia viestejä sekä vastaamaan niihin.

Lue myös: Uutta tietoa keskosvauvojen aivojen kehityksestä – jos vanhemman ja vauvan tunneyhteyttä tuetaan, tapahtuu ihmeitä

Suomessa kenguruhoito on vakiintunut menetelmä

Suomessa kenguruhoito on vakiintunut osaksi keskosten standardihoitoa.

Toistuvan ihokontaktin luominen vastasyntyneeseen aloitetaan usein jo tehohoidon aikana, heti kun vauvan fyysinen kunto sen sallii. Hengityskonekaan ei ole este kenguruhoidon toteuttamiselle.

Sen sijaan köyhissä maissa kenguruhoito ei vielä ole vakiinnuttanut asemaansa.

Lähteet: Duodecim, Helsingin yliopisto, Kenguruun! -opas, WHO

Lue myös: 6 syytä, miksi vastasyntynyt nostetaan äidin rinnalle heti syntymän jälkeen

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X