Vauva 07.06.2021 Päivitetty 29.05.2023

Kun märkärupi iskee lapseen pahimmalla mahdollisella hetkellä – tositarina synnytyssairaalasta

Märkäruven kukoistuskautta ovat lämpimät kelit. Toimittajan perheeseen märkärupi saapui silti salakavalasti talvella juuri, kun synnytys oli käynnistymässä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Märkärupi ei todellakaan katso aikaa eikä paikkaa.

Heräsin siihen, että lapsivedet lainehtivat sängyssäni. Oli helmikuinen maanantai-aamu, kello kuusi. Herätin hiljaa puolisoni, jotta esikoinen saisi vielä jatkaa uniaan.

Hiivin vessaan soittamaan synnytyssairaalaan, josta kehotettiin tulemaan viimeistään yhdeksältä paikalle.

Ehdimme siis viedä 6-vuotiaan rauhassa aamulla päiväkotiin ja lähteä sitten sairaalaan. Äitini hakisi hänet päiväkodista hänet iltapäivällä.

Olimme päässeet sairaalaan, kun päiväkodista yllättäen jo soitettiin. Esikoinen pitäisi hakea saman tien kotiin. Päiväkodin tulkinnan mukaan kasvoissa oli märkärupea.

Muistin aamulla huomanneeni kaksi vaaleanpunaista näppyä suupielten ympärillä, mutta olin ajatellut niiden olevan vain tukkeutuneita ihohuokosia. En silloin tiennyt, että päiväkodissa on ollut märkärupea liikkeellä.

Onneksi esikoinen pääsi melko pian äitini hoiviin.

Kätilöiden välitön vastaus: Ei voi tulla vierailemaan osastolla

Pikkuveli saapui maailmaan maanantaina myöhään illalla. Kerroimme kätilöille, että tuoreella isosiskolla on märkärupea. Näppylät olivat alkaneet suurentua rakkulan tapaisiksi.

Kätilöiden välitön vastaus oli, että esikoiseni ei voi tulla vierailemaan osastolla. Asia harmitti valtavasti: olin odottanut, että he voisivat tavata toisensa mahdollisimman pian.

Lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko sanoo, että märkärupi on sitä yleisempää mitä nuorempi lapsi on kyseessä.

– Pienellä lapsella iho on ohuempi kuin isommalla tai aikuisella. Siksi pienet lapset sairastavat enemmän märkärupea. Vauvan iho on kaikista herkin märkäruvelle, sillä iho on vielä hyvin ohutta, Renko sanoo.

–Vauvalla rakkulat ovat laajempia ja niiden sisällä voi jopa havaita selkeästi märkää.

Vaikka märkärupi harvoin on vauvoilla vaarallinen, sen kuriin saaminen ei ole yksinkertaista. Vastasyntyneille antibiootit eivät imeydy kovin helposti, ja märkäruvesta voi kehkeytyä laaja-alainen tulehdus, jonka hoitaminen ei ole ongelmatonta.

Siksi märkärupea ei missään nimessä toivota pääsevän varsinkaan synnytyslaitokselle, jossa se voisi pahimmillaan tarttua vauvasta toiseen.

Joskus harvoin märkärupi voi päästä etenemään syvemmälle kudoksiin tai jopa verenkiertoon. Täysin riskitön märkärupi ei siis ole.

Märkäruven tunnistaminen voi alussa olla vaikeaa

Alkuvaiheessa näppylät ovat vaaleanpunaisia. Silloin voi olla vielä vaikea sanoa, mitä ne ovat. Näppyihin saattaa alkaa muodostua rakkuloita. Rakkulavaiheen jälkeen iho punoittaa ympäriltä ja kutisee, kun näppylät alkavat rupeutua.

Kun näppylät ovat rupia ja kuivia, märkärupi ei enää tartu.

Tyyppillisin paikka märkäruvelle on suun ympärillä. Märkärupea voi tosin esiintyä missä päin kehoa vain.

– Jos märkärupea on vain yhdellä, alle 6 neliösenttimetrin kokoisella alueella, paikallishoidoksi riittää käsikauppatavarana myytävä antibakteerinen voide, joka tappaa bakteereja. Antibioottilääkitys suun kautta on otettava silloin, jos märkärupea on usealla laajemmalla alueella esimerkiksi polvissa ja kämmenissä.

Moni kunta on linjannut, että lapsi saa palata varhaiskasvatukseen 24 tunnin kuluttua antibiootin aloittamisesta. Voidehoidossa lapsen on pysyttävä kotihoidossa pidempään, 48 tuntia hoidon aloittamisesta.

Hyvä käsihygienia ehkäisee tartuntaa

Märkärupi leviää kosketustartuntana varsinkin hiostavilla kesäsäillä – niin kutsutun mätäkuun aikaan. Siksi käsien huolellinen peseminen ja käsidesin käyttö on sen torjunnassa tärkeää.

Märkärupea saattaa toisinaan esiintyä epidemioina ympäri vuoden esimerkiksi päiväkodeissa.

– Jos iho on ihan terve ja ehjä, bakteeri ei välttämättä pääse tekemään tulehdusta. Pienen lapsen iho on kuitenkin niin ohut, että siinä ei tarvitse olla kuin pieni rikkouma. Erityisesti atooppinen ihottuma on herkkä märkäruvelle.

Synnystyssairaaloissa märkärupi on tänä päivänä harvinaisuus. Renko kertoo, että on nähnyt vastasyntyneille laajoja märkärupitartuntoja uransa alkuvaiheessa, kaksikymmentä vuotta sitten.

– Nykyään märkärupi on todella harvinainen synnytyssairaaloissa, sillä hygieniassa ollaan entistä tarkempia.

Renko arvelee, että nyt kun kodeissakin korona saa panostamaan käsien pesemiseen, märkärupea pystytään paremmin ehkäisemään.

Lue myös: Syyhypunkki teki Tinjan taaperon käsiin onkalot – lääkäri kertoo tyypillisen virheen hoidossa

Anna.fi: Esikoisensa saanut Helmi-Leena Nummela yllättyi äitiyteen yhä kohdistuvista paineista: ”Äitimyytti elää ja voi hyvin”

Kommentit (1)

Kurja juttu, juu, mutta se, etteivät sisarukset pääse katsomaan vauvaa sairaalaan on ihan normihommaa kaikille korona-aikaan synnyttäneille.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X