Vauva 09.05.2021 Päivitetty 29.05.2023

Kauneimmat 3-kirjaimiset nimet – lyhyet poikien, tyttöjen ja sukupuolineutraalit nimet

Kokosimme kauneimmat lyhyet poikien nimet sekä saman listan tytöille ja kaikille sukupuolesta riippumatta. Lyhyt nimi voi olla sekä kansainvälinen että supisuomalainen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Tutut lyhyet poikien nimet Esa, Ari, Aki ja Aku ovat saaneet rinnalleen paljon harvinaisia 3-kirjaimisia vaihtoehtoja. Tyttöjen kolmikirjaimisia nimiä voi keksiä kenties aavistuksen verran helpommin: Kia, Mia ja Pia tulevat mieleen sormia napsauttamalla.

Listasimme yhteensä 76 nimiehdotusta, joista 32 sopii pojille ja 32 tytöille. Loput 12, ja osa myös sukupuolittain listatuista nimistä, sopivat lapselle sukupuolesta riippumatta.

Kauneimmat lyhyet poikien nimet

Lyhyet poikien nimet saattavat olla tiukemmin kiven alla kuin tyttöjen nimet. Listaan on koottu 32 lyhyttä poikien nimeä, joista osa on todellisia harvinaisuuksia.

Alf

Suomenkieliseen nimipäiväkalenteriin nimeä Alf ei ole merkitty ollenkaan, mutta ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäivää juhlitaan 21. helmikuuta. Alf on annettu Suomessa ensimmäisenä etunimenä lähes 800 miehelle.

Ali

Nimeä Ali kantaa ensimmäisenä etunimenään yli 1500 miestä. Alin päivää vietetään 11. syyskuuta.

Ami

Melko harvinainen Ami on alle 200 miehen ensimmäinen etunimi. Ami-nimisiä naisia on kaikki etunimet huomioiden 55 kappaletta.

Arn

Arn-nimisiä on vain neljätoista. Muinaisskandinaavinen sana arn merkitsee kotkaa. Miesten nimistä Arnold ja Arne ja naisten nimistä Arna ovat Arn-nimeä tavallisempia johdoksia. Arnilla ei ole nimipäivää, mutta muita ”kotkanimiä” juhlitaan 16. marraskuuta.

Ben

Pehmeästi ääntyvä Ben osataan taatusti lausua myös ulkomailla. Se on Suomessa lähes 600 miehen ensimmäinen etunimi.

Dan

Toinen kansainvälinen, lyhyt ja pehmeäsointinen nimi pojille on Dan. Se on hieman Beniä suositumpi: ensimmäisenä etunimenään sitä kantaa 1050 miestä. Danin päivää juhlitaan ruotsinkielisessä kalenterissa 11. joulukuuta.

Eki

Kaikki tuntevat nimen Aki, mutta sitä läheltä liippaava Eki on yllättävän harvinainen. Kaikki etunimet huomioiden se on annettu vain 119 miehelle. Ekillä ei ole omaa nimipäivää. Jotkin lyhyet poikien nimet ovat alun perin lempinimiä pidemmästä nimestä, kuten Eki Erkistä.

Eli

Eli muistuttaa suosittuja nimiä Elias, Eeli ja Eliel. Se on varsin harvinainen: ensimmäisenä nimenä se on vain noin neljälläkymmenellä miehellä.

Elo

Luontoon viittaava, kauniisti ääntyvä Elo on lähes 150 miehen ensimmäinen etunimi. Elolla ei ole nimipäivää.

Jan

Jan kuuluu suosituimpiin lyhyisiin poikien nimiin, sillä sitä kantaa pelkästään ensimmäisenä nimenään yli 7000 miestä. Janin päivää vietetään 24. kesäkuuta.

Jim

Suomen noin 600 Jim-nimistä juhlii nimipäiväänsä 25. heinäkuuta yhdessä Jimien ja Jimmyjen kanssa.

Joa

Joa-nimeä on annettu yhteensä lähes 450 kappaletta. Joalle ei ole omaa nimipäivää, mutta Jooaa juhlitaan 20. maaliskuuta.

Jon

Kansainvälinen, mutta suomalaiseenkin suuhun hyvin sopiva Jon on yhteensä yli 700 miehen ensimmäinen nimi. Ruotsinkieliset viettävät Jonin päivää 24. kesäkuuta.

Leo

Lyhyistä poikien nimistä harva on niin suosittu kuin Leo, joka on kokenut 2020-luvulle tultaessa todellisen elpymisen. Suomessa Leo-nimeä annettiin pojille varsinkin 1920–30-luvuilla, mutta se on ollut peräti suosituin pojille annettu ensimmäinen nimi vuosina 2020, 2019 ja 2017.

Kai, Kaj

Myös Kai on  poikien lyhyistä nimistä suosituimpia. Kaikkiaan Kai-nimisiä on yli yhdeksäntuhatta. Sekä Kaita että Kajta juhlitaan 16. helmikuuta.

Max

Maxin nimipäivää vietetään sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa 18. marraskuuta.

Mio

Tämä pehmeäsointinen nimi on monille tuttu Astrid Lindgrenin lastenkirjaklassikosta Mio, poikani Mio (1954). Mio-nimisiä suomalaisia on kaikkiaan lähes 900.

Neo

Uutta tai nuorta tarkoittava Neo on samaan aikaan pehmeä ja sähäkkä nimi. Neon päivää juhlitaan suomenruotsalaisen kalenterin mukaan 12. syyskuuta.

Noa

Noaksi on nimetty yhteensä 920 miestä. Pidempi versio Nooa on vielä suositumpi 3300 kappalemäärällään.

Ola

Lyhyet poikien nimet ovat monessa tapauksessa ruotsalaisperäisiä. Suomessa melko harvinainen Ola on vain noin 200 miehen ensimmäinen nimi. Ruotsinkielisessä kalenterissa Ola on huomioitu 29. heinäkuuta, samana päivänä kuin Olavi.

Ole

Ole-nimisiä suomalaisia on kaikkiaan noin 900. Olea juhlitaan samana päivänä kuin Olaakin.

Ove

Nimipäiväänsä 14. joulukuuta viettäviä Ove-nimisiä on alle 300. Yhteensä heitä on noin 750.

Roi

Pirteä Roi on annettu ensimmäiseksi nimeksi noin sadalle miehelle. Roilla ei ole omaa nimipäiväänsä kalenterissa.

Ron

Monet R-kirjaimella alkavat kansainväliset lyhyet poikien nimet sopivat hyvin suomalaiseen suuhun. Ron on täällä ensimmäisenä nimenä vielä melko harvinainen. Ron-nimisiä on alle 200.

Sam

Sam-nimen päivää juhlitaan 20. elokuuta yhdessä Sami-, Samu-, Samuel- ja Samuli-nimien kanssa.

Teo

Teo on suomenkielinen versio Theosta, joka on puolestaan lyhenne nimestä Theodoros, joka tarkoittaa ”lahjaa Jumalalta”. Ensimmäisenä nimenään Teo-nimisiä on 860.

Ted

Ted on kansainvälinen, lyhyt nimi pojalle. Suomessa se on kuitenkin melko harvinainen: ensimmäisenä nimenään sitä kantaa noin 250 miestä. Ruotsinkielisessä kalenterissa Tedin päivä on 9. marraskuuta.

Tim

Suomessa Tim-nimi on annettu ensimmäisenä nimenä noin 600 miehelle, ja toisina niminä Timejä on nimetty yli sata kappaletta. Nimipäivää vietetään 9. toukokuuta yhdessä suomalaisittain tutumpien Timi– ja Timo-nimien kanssa.

Tom

Thomas-nimestä juontuva Tom on edellisten nimien tapaan  kansainvälinen ja kaunissointinen nimi. Maailmalla Tom-nimi on hyvin suosittu, ja julkkiskaimat ovatkin Tomeille taattuja. Nimipäivää juhlitaan 21. joulukuuta.

Tor

Tor on skandinaavisessa mytologiassa ukkosen jumala, ja niinpä nimi sopisi erinomaisesti myrskyisälle tai urhealle luonteelle! Kaikkiaan Tor-nimeä on annettu miltei 950 kappaletta. Ruotsinkielisessä nimipäiväkalenterissa Torin päivää vietetään 8. heinäkuuta.

Uno

Uno tarkoittaa espanjaksi ja italiaksi yhtä tai ainoaa. Ainoalle lapselle tai perheen ainoalle pojalle Uno olisikin varsin osuva lyhyt pojan nimi. Kaikki etunimet huomioiden Uno-nimisiä miehiä on 280.

Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!

Kauneimmat lyhyet tyttöjen nimet

Monet tyttöjen etunimet toimivat hyvin niin neli- kuin kolmikirjaimisina: Aadasta saadaan helposti Ada, Iidasta Ida ja Miiasta Mia. Alla olevassa listauksessa on 32 lyhyttä tytön nimeä, joista kuitenkin vain osa muotoutuu tällä logiikalla.

Tyttöjen nimissä suositaan varsinkin a-kirjainta, ja enemmistö nimistä päättyy a:han.

Ama

Lempeältä kuulostava Ama on ensimmäisenä nimenä erittäin harvinainen. Vain 11 suomalaisnaista on nimetty Amaksi.

Ani

Alle 200 suomalaisnaista on ensimmäiseltä nimeltään Ani. Nimipäivä huomioidaan ainoastaan ortodoksisessa kalenterissa, 30. joulukuuta.

Ann

Kansainvälinen Ann on usein jonkin yhdistelmänimen osa, ja sellaisenaan sitä on annettu yhteensä yli tuhannelle suomalaisnaiselle. Nimipäivä on ruotsinkielisessä kalenterissa 9. joulukuuta.

Ava

Ava-nimen alkuperäksi on esitetty niin Eva-nimeä kuin ”elämää” tai ”voimaa” tarkoittavia sanoja. Suomalaisia Avoja on kaikkiaan yli 1300.

Bea

Pehmeäsointinen Bea on annettu ensimmäiseksi nimeksi yli 600 suomalaiselle, mutta nimipäivää ei löydy mistään Suomessa käytössä olevasta kalenterista.

Fia

Melko harvinainen Fia on alle kahdensadan naisen ensimmäinen nimi. Nimipäivää ei ole.

Eea

Eeaa ensimmäisenä nimenä kantavia naisia on alle 90, eikä Eealle ole nimipäivää kalenterissa.

Eda

Eda on vielä Eeakin harvinaisempi. Ensimmäisenä nimenään sitä kantaa alle 60 naista.

Eve

Eva-nimen rinnakkaismuotona tai Eveliina-nimen lyhennelmänä pidetyllä Evellä ei ole nimipäivää. Eve-nimisiä on kaikkiaan 640.

Evi

Evi-nimisiä on yhteensä yli 300. Evillä ole nimipäivää kalenterissa.

Iia

Iia on yleisempi ensimmäisenä kuin toisena nimenä. Yhteensä Iioja on yli 200.

Ija

Hyvin harvinainen Ija on kaikkiaan vain noin kahdenkymmenen naisen nimi.

Isa

Lähes 700 naista on nimeltään Isa. Pidempi muoto Iisa on sen sijaan yli 1500 naisen ensimmäinen nimi.

Ira

Kansainvälisesti nimeä Ira annetaan pääsääntöisesti miehille, mutta Suomessa se on enimmäkseen naisten nimi. Iran päivää vietetään 5. huhtikuuta.

Lea

Lea on vanha nimi kuten Leokin, tämänhetkinen suosituin lyhyt poikien nimi. Kolmikirjaimisista naisten nimistä Lea on suosituimpia, sillä ensimmäisenä nimenään sitä kantaa yli 9800 naista. Lean nimipäivä on 5. tammikuuta.

Lin

Sievästi ääntyvä Lin on hyvin harvinainen etunimi sellaisenaan. Vain 30 naisen ensimmänen nimi on Lin.

Lis

Myös Lis on todella harvinainen ensimmäinen etunimi sellaisenaan, ja useimmiten Lis on kaksiosaisen nimen osa. Lis-nimisiä naisia on vain 11.

Mai, Maj

Mai ja ruotsalaisempi versio Maj muistuttavat toukokuusta, ja ovat siksi etenkin kevään tytärten nimiä. Maille ei ole omaa nimipäivää, mutta Majta juhlitaan 2. heinäkuuta.

Mea

Pehmeistä pehmein Mea ei ole saanut omaa nimipäiväänsä, vaikka on yhteensä yli 1350 naisen nimi. Silloin tällöin se on myös kaksiosaisen nimen osa.

Moa

Muissa Pohjoismaissa Moa on yleisempi ensimmäinen nimi kuin meillä. Moa-nimisiä on Suomessa alle 400. Nimipäivää vietetään ruotsinkielisessä kalenterissa 5. helmikuuta.

Myy

Myylle tai sitäkin lyhyemmälle Mylle ei ole Suomessa omaa nimipäivää. Kaikkiaan Myy-nimisiä löytyy Suomesta lähes 300, My on kaksinkerroin suositumpi.

Nea

Lean ohella Nea on suosituimpia tyttöjen kolmikirjaimisia nimiä. Nea on lähes 6500 naisen ensimmäinen nimi. Nimipäivää juhlitaan 3. elokuuta.

Rae

Hyvin harvinainen Rae äännetään kauniisti niin kansaivälisesti kuin suomalaisittain. Rae on 18 naisen ensimmäinen nimi, ja kaikki nimet mukaan luettunakin Rae-nimisiä on yhteensä vain kuutisenkymmentä.

Ria

Äänneasultaan pirtsakka Ria on yhteensä reilun 600 naisen nimi. Nimipäivää ei ole.

Rut

Rut-nimisiä on lähes 350. Pidempi muoto Ruut on vielä suositumpi (noin 950 naista). Molempien nimipäivä on 4. tammikuuta.

Siv

Siv on selvästi suositumpi ensimmäinenä kuin toisena nimenä. Siv-nimisten määrä rikkoo tuhannen rajan. Nimipäivä on 24. marraskuuta yhdessä suomalaisittan tutumman Sivi-nimen kanssa.

Tea

Tean päivää juhlitaan sekä suomen- että ruotsinkielisessä kalenterissa 6. helmikuuta.

Tii

Suloinen ja melko harvinainen Tii on yhteensä noin 80 naisen nimi.

Tua

Yhteensä Tua-nimisiä naisia on suomessa yli 500. Nimipäivä on merkitty vain ruotsinkieliseen ja ortodoksiseen kalenteriin.

Una

Una-nimisiä on yhteensä lähes 90, joista ensimmäisen nimen osuus on 66. Nimipäivää ei ole missään kalenterissa. Kuten poikien lyhyt nimi Uno, myös Una tarkoittaa yhtä tai ainoaa, ja sopii siksi erityisen hyvin perheen ainoalle (tyttö)lapselle.

Åsa

Ruotsalaishenkinen Åsa on lähes 800 naisen ensimmäinen nimi. Ruotsinkielisessä kalenterissa nimipäivää vietetään 13. kesäkuuta.

Lue myös: Kauniit kansainväliset nimet, jotka sopivat myös suomalaiseen suuhun – 40+40 nimeä tytöille ja pojille

Kauneimmat lyhyet sukupuolineutraalit nimet

Seuraavat lyhyet nimet sopivat pojille, tytöille ja kaikille muillekin. Monet sukupuolineutraalit nimet ovat luonnosta inspiroituneita tai lainattuja maailmalta.

Ara

Ara on erittäin harvinainen nimi. Kaikki etunimet huomioiden Ara-nimisiä naisia on 15 ja miehiä 37.

Emi

Luontoteemainen Emi on nimenä sekin harvinainen. Poikien nimistä se muistuttaa Emiliä, Eemiliä ja Eemiä, tyttöjen nimistä Emmiä. Se on annettu nimeksi 40 naiselle, muttei yhdellekään miehelle.

Ilo

Tämän iloisempaa nimeä ei ole! Ilo on nimi, joka muistuttaa naisen nimeä Ilonaa ja toisaalta kaunista pojan nimeä Elo. Ilo on 54 miehen ja 8 naisen ensimmäinen nimi.

Jun

Jun-nimeä kantaa yhteensä 18 naista ja 39 miestä.

Kim

Suomessa Kim on annettu useimmiten poikien etunimeksi, mutta naistenkaan etunimenä se ei ole aivan harvinainen. Yli sata naista on nimetty meilläkin Kimiksi, kansainvälisesti Kimejä toki löytyy monin kerroin enemmän.

Lee

Pehmeä Lee on paitsi sukupuolineutraali myös kansainvälinen nimi. Suomessa sitä annetaan tosin yleensä lyhyenä pojan nimenä.

Noe

Noe on annettu nimeksi kahdeksalle miehelle, mutta ei yhdellekään naiselle. Sen voi ääntää lyhyesti tai soinikkaammin pitkänä versiona.

Kuu

Jälleen luontoon läheisesti liittyvä nimi Kuu on 21 miehen ja 51 naisen nimi.

Pii

Tämäkin lyhyt, luontoteemainen nimi on sukupuolineutraali. Pii-nimisiä naisia on 78 ja miehiä 8.

Ruu

Nimi Ruu on tullut monille tutuksi Nalle Puhin kenguruystävän poikasesta. Ruu-nimisiä naisia ja miehiä on molempia 41.

Uni

Nimi Uni henkii unelmia ja rauhaa. Se on 25 naisen ja viiden miehen ensimmäinen nimi.

Utu

Luontoteemainen Utu on 25 miehen ja 41 naisen nimi.

 

Nimien lukumääriin on laskettu mukaan elossa olevien, Suomessa tai ulkomailla asuvien Suomen kansalaisten voimassa olevat nimet.

Lähde: Digi- ja väestötietovirasto

Lue myös: Kauneimmat sukupuolineutraalit nimet – Eeri, Kaiho, Selmi ja 17 muuta nimeä, jotka eivät katso sukupuolta

Antaisitko sinäkin kuninkaallisen nimen lapsellesi? Katso suosituimmat kuninkaalliset nimet!

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X