Vauva 08.04.2024

Neljä konkreettista vinkkiä, miten saada yliväsynyt vauva nukahtamaan

Yliväsymys koettelee sekä vauvaa että vanhempaa. Jos vauva pääsee yliväsyneeksi, näillä vinkeillä voit helpottaa tilannetta.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Moni vanhempi joutuu ainakin joskus miettimään, miten saada yliväsynyt vauva nukahtamaan. Aivan pienikin poikkeama rutiineissa tai vauvan antamien viestien vaikeatulkintaisuus voi riittää siihen, että vauva väsyy liikaa ja alkaa itkeä hillittömästi niin, ettei enää rauhoitukaan unille.

Yliväsymys on itse asiassa ylivireyttä. Ylivireänä vauvan on hankalaa rauhoittua, jolloin nukahtaminen käy hankalaksi valtavasta väsymyksestä huolimatta. Onneksi on keinoja, joilla vanhempi voi auttaa pikkuista nukahtamaan.

Miksi vauvasta tulee niin helposti yliväsynyt?

Vauva ei osaa vielä säädellä vireyttään tai tulkita kehonsa antamia väsymysviestejä. Kun väsymys alkaa painaa, vauva ei tiedä, että nukkuminen auttaisi hänen ikävään olotilaansa. Seurauksena kehkeytyy taistelu nukahtamista vastaan.

Vauvan yliväsymykseen voi vaikuttaa moni arkinen seikka. Liiallinen ärsyketulva, normaaleista rutiineista poikkeaminen esimerkiksi matkustamisen takia, vauvan nälkä tai kipeäksi tuleminen voivat aiheuttaa yliväsymystä.

Vauvoilla ei ole vakiintunutta uni-valverytmiä ennen puolen vuoden ikää, ja vuorokausirytmi kehittyy paljon vielä tuon virstanpylvään jälkeenkin. Ensimmäiseen kolmeen kuukauteen vauvan nukkumisrytmiin on vaikeaa vaikuttaa millään keinoilla. Vanhempien vastuulla on huolehtia rutiineja ylläpitämällä ja ympäristöä parhaansa mukaan säätelemällä, että pieni vauva saa riittävästi unta.

Mistä yliväsymyksen tunnistaa?

Vauvan yliväsymyksen merkkejä ovat levottomuuden, ärtyisyyden ja itkuisuuden ohella kasvojen hierominen, haukottelu, kiinnostuksen lopahtaminen leikkimiseen ja vuorovaikutukseen ja se, että vauva säpsähtää helposti hereille. Vanhemman käsivarsille nukahtanut lapsi saattaa siis havahtua valveille sillä sekunnilla, kun hänet lasketaan sylistä vuoteeseen.

Yliväsymys koettelee sekä vauvaa että vanhempaa. Vauva tuntee epämääräistä kurjaa oloa, kun taas vanhempi on huolissaan vauvan voinnista ja myös turhautuu tämän taukoamattomaan itkuun.

Yliväsymys vapauttaa vauvan kehossa stressihormoneja, jotka vaikeuttavat rauhoittumista entisestään. Mitä kauemmin tilanne kestää, sitä hankalammaksi vauvan nukahtaminen käy. Vanhempi tietysti haluaa katkaista kierteen ennen kuin se pääsee eskaloitumaan.

Miten saada yliväsynyt vauva nukahtamaan?

Aivan ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa, ettei vauva ole nälkäinen. Muutenkin ennen unille menoa vauva on viisasta ruokkia, jotta hän saisi nukutuksi sikeämmin.

Toiseksi nukahtamiselle kannattaa järjestää mahdollisimman rauhallinen paikka. Huone on parhaimmillaan pilkkopimeänä. Vauvan rauhoittamiseen voi yrittää käyttää myös valkoista kohinaa eli tietyllä taajuudella kohisevaa tasaista ääntä, joka usein on vauvalle rauhoittavampaa kuin täysi hiljaisuus. Ennen kohinan soittamista on kuitenkin hyvä tarkistaa, ettei äänenvoimakkuus ole liian kovalla.

Kolmas vinkki on tieteellisesti testattu menetelmä: kävele vauva sylissäsi viisi minuuttia, istahda alas häntä pidellen kahdeksaksi minuutiksi ja laske hänet vasta sitten vuoteeseen. Eräässä japanilaistutkimuksessa on saatu selville, että näin toimimalla 46 prosenttia vauvoista nukahti ensimmäisen viiden minuutin aikana ja 18 prosenttia siitä seuraavan minuutin kuluttua. Kahdeksan minuutin ajan istuminen lisäsi todennäköisyyttä sille, että vauva pysyi unessa, kun hänet asetettiin sänkyyn.

Jos vauva vaikuttaa toistuvasti yliväsyneeltä ja hänen on ylivireytensä takia hankalaa saada unta, yöpuulle ja päiväunille käyminen kannattaa aloittaa aiemmin. Unta valmistelevia rutiineja voi siirtää esimerkiksi puolella tunnilla aikaisemmaksi ja katsoa, onko sillä vaikutusta.

Tehokkainta yliväsymyksen estämistä onkin se, ettei vauva pääse ylivirittyneeksi. Ajan kanssa vanhempi oppii havaitsemaan ja tulkitsemaan vauvan väsymysviestejä entistä paremmin. Itselleen kannattaa olla armollinen, vaikka joskus viesti menisi ohitse.

Lähde: Parents, Uniliitto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X