Uniohjaajan vinkit auttoivat 6 viikossa – Luka-vauva, 8 kk, nukkuu nyt täysiä öitä
Uniohjaaja laittoi rutiinit uusiksi, ja tuloksena olivat sekä onnistuneet nukutukset että enemmän unta. – Se, että nukuttaminen nyt onnistuu, on ollut valtava helpotus, Hanna-äiti sanoo.
Kun vauva oli viiden kuukauden ikäinen, illat alkoivat toistua samanlaisina. Hanna Erosen poika Luka nukahti kahdeksan maissa, mutta jo puolen tunnin kuluttua hän oli havahtunut. Eikä pirteä vauva käynyt takaisin nukkumaan. Nukuttamista jatkettiin, kunnes puoli kymmeneltä lapsi oli uudestaan unessa.
Lue myös: Tarvitseeko vauva unikoulua? Huolehdi ensin, että nämä perusasiat ovat kunnossa
Nukuttamiseen Luka halusi äidin, isän kanssa alkoi itku. Iltapalan syöminen oli vaikeaa, ja vanhemmat pystyivät vain haaveilemaan kavereiden mainitsemien uutuussarjojen katsomisesta. Iltaisin ei yksinkertaisesti ollut omaa aikaa. Turhautti.
Rauhattoman yöunen syynä vauvan ennenaikaisuus?
Hannan loppuraskaus oli ollut poikkeuksellinen. Lapsivedet menivät jo viikolla 31, mutta koska infektiota ei ollut, sai Hanna olla kotona avohoidossa ja vain käydä tiiviisti tarkastuksissa sairaalassa. Luka syntyi kolme viikkoa ennen laskettua aikaa, 2,4 kilon painoisena. Häntä piti herättää syömään aluksi kolmen tunnin välein. Hanna on miettinyt, onko tällä voinut olla vaikutusta uniin.
Päivärytmikin oli epäsäännöllinen, eikä päivän kulku ollut siksi ennustettavissa. Ongelmana oli myös se, että Luka halusi nukkua sylissä. Sekin sitoi. Hanna oli ajatellut kirjoittaa gradua äitiyslomalla, mutta tietokone pysyi kiinni.
Lue myös: Unirytmin oppiminen viivästyy joka neljännellä vauvalla – syntymäkuukausi vaikuttaa
Hanna valitsi lempeän uniohjauksen, jota uniohjaaja suositteli
Lukan ollessa pikkuvauva Hanna oli ajatellut, ettei voi vaikuttaa lapsen uniin. Toisaalta hän oli myös olettanut, että unet säännöllistyisivät ajan kuluessa. Nyt näin ei vaikuttanut tapahtuvan. Lukan ollessa seitsemän kuukautta Hanna päätti etsiä apua.
– Oma jaksaminen oli suurin asia, miksi hakeuduin uniohjaukseen. Halusin apua, ettei ongelma vain pitkity, hän sanoo.
Hanna koki vauva-arjen uuvuttaneen sen verran paljon, ettei saanut opiskeltua aiheesta itse esimerkiksi kirjoista. Hän oli seurannut somessa eri uniohjaajia. Oli selvää, että heidän perheelleen sopisi parhaiten lempeää ohjausta suosiva uniohjaaja.
– Tuntui, etten voisi tehdä unikoulua, joka rajaisi vuorovaikutusta. En halunnut sellaista, että vauvan annetaan itkeä niin ettei häntä ei auteta rauhoittumaan. Ajattelen vauvan olevan niin avuton, että tarvitsee aikuisen apua tunteiden säätelyssä.
Lue myös: Lempeä unikoulu voi olla toimiva ja tehokas – näin ohjaat lasta parempiin uniin
Uniohjaaja: Ratkaisuna säännöllisyys
Yhteydenoton jälkeen Hanna täytti päiväkirjaa uniohjaajalle Lukan unista. Siihen merkittiin, koska poika heräsi ja minkä mittaiset päiväunet olivat. Lisäksi hän kertoi esimerkiksi ruokailusta ja perheen tavoitteista unien suhteen.
Tämän jälkeen oli parin tunnin mittainen puhelu, jossa tilanne käytiin läpi. Sitten perhe sai ohjaajalta suunnitelman:
- Säännöllinen päivärytmi on tärkeä. Aamujen olisi hyvä alkaa aina samaan aikaan.
- Ensimmäisten päiväunien alkamisajankohta on yhdeksän ja puolikymmenen välillä.
- Ruokailut aikataulutetaan.
- Iltarutiini aikaistetaan ja selkeytetään. Illan toimet alkavat puoli seitsemältä, ja varttia vaille poika on kylvyssä.
- Seitsemältä lapsi on sängyssä.
Muutoksia ei tarvinnut tehdä kerralla, vaan pikkuhiljaa. Uniohjaaja soitti seurantapuheluita. Hanna on tyytyväinen, koska moni asia meni ensimmäisen puhelun jälkeen parempaan suuntaan kolmen viikon aikana.
– Päiväunet onnistuivat rattaissa. Yöunta tuli lisää ja vaikka Luka havahtui, hän nukahti imetyksen jälkeen uudelleen, eikä jäänyt enää valvomaan. Illat alkoivat olla sata kertaa parempia, Hanna sanoo.
– Ajattelen, että uniohjaajan apu oli hyvä asia oman hyvinvoinnin kannalta. Tämä toimi meillä.
Unille ilman äitiä
Seuraavana tavoitteena oli, että Luka oppi nukahtamaan iltaunille ilman imetystä.
– Tiesin etten halua itkettää Lukaa. Uniohjaaja kannusti, että tilanne on turvallinen, kun lapsella on tuttu ja turvallinen aikuinen vierellä koko ajan. Ja jos Luka ei rauhoitu, sain imettää ja kokeilla toisen kerran uudestaan.
Muutosta auttamaan iltaunille mentiin unilelun kanssa ja pojalle laulettiin sama unilaulu. Nukahtamiseen liitettiin uusia asioita, joiden on tarkoitus auttaa, kun yhdestä nukahtamiseen liittyvästä asiasta on aika luopua.
Kuusi viikkoa ensimmäisestä unipuhelusta Luka ei enää nukahtanut rinnalle. Hannan mies Teemu voi nyt laittaa Lukan iltaunille. Lisäksi Luka havahtuu enää harvoin ensimmäisen unisyklin jälkeen.
– Kaikki uniohjauksen tavoitteet on saavutettu, Hanna sanoo.
Kommentit (3)
Kauhean sekaisin laitetaan sänkyyn. Oman mukavuuden vuoksi laitetaan alkuillasta sänkyyn ja sit parutaan, kun laps ei nuku tai herää aikaisin aamulla.
Täysin asiaton kommentti tuosta aikaisin nukkumaan laittamisesta. Mitäs sitten kun lapsi on tottunut valvomaan kymmeneen ja herää aamulla kympiltä ja joskus on kuitenkin vastassa sitten se aamu kun täytyy herätä päiväkotiin klo seitsemän. Meillä menee vauva myös klo 19 nukkumaan ja herää aamulla klo 7. Ja kyllä, myöskin se illan ”oma aika” on tärkeää vauvan vanhemmille ja niin saa ollakin! Tärkeää, ja täysin ansaittua.
Öh, mitä?