Vauva 02.03.2024

Näin norjalaiset nimesivät vauvojaan vuonna 2023 – kärjessä kansainväliset hittinimet

Norjalaiset tilastoivat nimiä toisin kuin me Suomessa, mutta yksi asia on varma: nimimuoti on tismalleen sama.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vuonna 2023 syntyneiden norjalaisten lasten suosituimmat etunimet olivat Emma ja Noah – ainakin, jos tilastoihin perehtyy tarkkasilmäisesti.

Toisin kuin Suomessa, Norjan nimitilastoissa niputetaan yhteen nimet, jotka ovat periaatteessa samoja mutta eroavat kirjoitusasultaan. Näin ollen tilastot virallisesti kertovat, että vuoden 2023 suosituin poikien nimi olisi ollut Lucas/Lukas ja tyttöjen Olivia/Oliwia.

Kuitenkin jos nimiä tarkastelee toisistaan erillisinä, nimi Noah on saanut 391 kantajaa, kun taas nimi Lucas on annettu 263 henkilölle ja Lukas 231:lle. Vastaavasti Emma-nimi on annettu 360 tytölle, Olivia 355:lle ja Oliwia vain 11:lle.

Kaksplus koosti top 20 -listat norjalaisvauvojen suosituimmista nimistä niin, että kirjoitusasultaan toisistaan poikkeavat nimet lasketaan omikseen. Näin yksittäisten nimien todellinen lukumäärä tulee esiin.

Norjan suosituimmat tyttöjen nimet vuonna 2023

 1. Emma
 2. Olivia
 3. Ella
 4. Nora
 5. Alma
 6. Ada
 7. Sofie
 8. Selma
 9. Frida
 10. Iben
 11. Astrid
 12. Ingrid
 13. Mia
 14. Hedda
 15. Aurora
 16. Ellinor
 17. Emilie
 18. Leah
 19. Amalie
 20. Anna

Norjan suosituimmat poikien nimet vuonna 2023

 1. Noah
 2. Oliver
 3. Elias
 4. Emil
 5. William
 6. Isak
 7. Johannes
 8. Liam
 9. Theodor
 10. Magnus
 11. Henrik
 12. Olav
 13. Lucas
 14. Matheo
 15. Adam
 16. Tobias
 17. Kasper
 18. Lukas
 19. Alfred
 20. Jakob

Lue myös: Tässä ovat Ruotsin suosituimmat lasten nimet 2023 – suosikit ovat tuttuja myös meillä

Paljon yhteistä naapurimaiden ja USA:n kanssa

Kun vertaa Norjan nimitilastoja Suomen, Ruotsin ja Viron tilastoihin, löytää paljon yhteistä. Tämänhetkinen suomalaistilasto ei tosin ole täysin vertailukelpoinen muiden kanssa, sillä maamme lasten suosituimmat nimet vuodelta 2023 julkaistaan vasta myöhemmin keväällä. Vuoden 2022 tilastot löytyvät täältä.

Norjassa Olivia oli melkein yhtä suosittu nimi kuin Emma vain viiden kantajan erolla. Oliivipuuhun viittaava nimi on tehnyt kansainvälisen läpimurron: se löytyy paitsi kaikkien tässä mainittujen maiden tämänhetkisiltä top 10 -listoilta, oli sattumoisin myös Yhdysvaltojen suosituin tyttöjen nimi vuonna 2022.

Norjassa suosituimmaksi nimeksi kivunnut Noah pitää puolestaan ykkössijaa myös Ruotsissa ja ylsi myös Yhdysvalloissa vuonna 2022 toiselle sijalle.

Taannoin nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala totesi Kaksplussalle, että nimimuoti on kansainvälisesti yhdenmukaistunut.

– Enää nimestä ei pysty päättelemään henkilön kansallisuutta. Esimerkiksi Olivia ja Emma toimivat äänteellisesti hyvin, oli kieli mikä tahansa. Se varmaan nostaa tiettyjen nimien suosiota, hän arvioi.

Samassa haastattelussa Saarelma-Paukkala totesi, että vanhemmat ovat jälleen mieltyneet perinteisiin, usein Raamatusta tuttuihin nimiin. Trendi on havaittavissa myös norjalaispoikien nimitilastosta, jossa Noahin, Lukaksen ja Lucaksen rinnalle ovat yltäneet muun muassa Isak, Johannes, Adam ja Jakob.

Lähde: Babyverden, Statistik Sentralbyrå

Lue myös: Vanhoja skandinaavisia nimiä, jotka sopivat myös suomalaisen suuhun – 20 kaunista poimintaa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X