Vauva 22.01.2024

Näin virolaiset nimesivät lapsiaan vuonna 2023 – yksi hittinimi pitää pintansa vuodesta toiseen

Suomen ja Viron nimitilastoissa on paljon samankaltaisuuksia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vuonna 2023 syntyneiden virolaisten lasten suosituimmat ensimmäiset etunimet olivat Sofia ja Mark.

Verrattuna vuoteen 2022 tyttöjen suosikkinimi Sofia piti ykköspaikkansa. Poikien nimistä Mark päihitti Sebastianin, joka puolestaan tipahti ensimmäiseltä sijalta seitsemänneksi.

Sofia on tyttöjen nimien kestosuosikki, joka on pitänyt virolaistilastojen kärkipaikkaa jo pitkään. Se on ollut kymmenen vuoden ajan lähes poikkeuksetta ensimmäisenä. Vain vuosina 2019 ja 2021 ykkössijan vei Mia, joka sijoittui uusimmassa tilastossa toiseksi.

Mark-nimen suosio on viime vuosina ollut melko tasaista. Mark on komeillut poikien top 5 -listalla vuodesta 2016 alkaen. Se oli suosituin nimi myös vuonna 2018.

Viron suosituimmat tyttöjen nimet 2023

 1. Sofia
 2. Mia
 3. Olivia
 4. Emma
 5. Eva
 6. Lenna
 7. Emily
 8. Emilia
 9. Amelia
 10. Saara

Viron suosituimmat poikien nimet 2023

 1. Mark
 2. Hugo
 3. Robin
 4. Miron
 5. Oliver
 6. Rasmus
 7. Sebastian
 8. David
 9. Jasper
 10. Martin

Yhtäläisyydet Suomen nimitrendeihin

Viron ja Suomen nimitilastoissa on toistaiseksi paljon yhteistä. Nähtäväksi jää, kuinka paljon samankaltaisuuksia lopulta ilmenee. Suomalaislasten suosituimmat nimet vuodelta 2023 julkaistaan myöhemmin keväällä.

Virolaisittain yleisimmistä tyttöjen nimistä Olivia ja Sofia mahtuvat myös Suomen tämänhetkiseen kärkikymmenikköön. Suomessa Emma ja Emilia lukeutuvat lisäksi vuoden 2022 top 20 -listalle.

Virolaisten poikien nimistä Oliver kuuluu myös suomalaispoikien suosituimpiin nimiin. Lisäksi Viron kakkossijalle yltänyt Hugo sijoittuu vuoden 2022 tilastossa Suomessa 12. sijalle.

Joitain yksittäisiä samoja nimiä siis löytyy, mutta yhtäläisyydet näkyvät ennen kaikkea nimien tyylissä. Nimistöntutkimuksen dosentti ja Yliopiston almanakkatoimiston johtaja Minna Saarelma-Paukkala totesi taannoin Kaksplussalle, että nimimuoti on kansainvälisesti yhdenmukaistunut.

– Nykyään samat nimet ovat suosittuja ihan joka paikassa. Kansainvälistymisen myötä seurataan enemmän muiden maiden asioita, jolloin etunimetkin yhdenmukaistuvat, hän totesi haastattelussa.

Samassa yhteydessä Saarelma-Paukkala mainitsi, että tällä hetkellä monissa maissa suositaan äänteellisesti pehmeitä ja kevyitä nimiä. Sen voi havaita sekä Suomen että Viron tilastoista.

Suomen tavoin Viro kärsii vauvakadosta. Vuonna 2023 Virossa on syntynyt 10 721 lasta, mikä on pienin lukumäärä sitten vuoden 1919. Lapsia syntyi ensimmäistä kertaa tilastointihistorian aikana alle 11 000. Viron tämänhetkinen väkiluku on hieman alle 1,37 miljoonaa.

Lähteet: Eesti Statistika

Lue myös: Virolaiset nimet, jotka sopivat mainiosti myös suomalaisvauvalle – 15 kaunista esimerkkiä

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X