Vauva 29.09.2023

Onko vauvasi iloinen luonne? Nämä yli 20 nimeä sopivat mainiosti pikku hymysuulle

Nämä nimet suorastaan pursuavat positiivista energiaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Lapsi tuo vanhempansa elämään iloa, valoa ja aurinkoa. Sitä kaikkea vanhempi haluaa toivottaa lapselleen myös tulevaan.

Toisaalta nimi voi saada inspiraationsa vauvan luonteen ensimmäisistä ilmentymistä. Esimerkiksi sukupuolineutraali nimi Riemu voisi olla täydellinen valinta lapsukaiselle, joka tunnetaan perheen päivänsäteenä tai josta vähintään povataan sellaista.

Kaksplus kokosi yli 20 nimeä, jotka kuvastavat pienen persoonan hyväntuulisuutta tai ilmentävät vanhemman toivetta valoisasta tulevaisuudesta. Voisiko jokin näistä nimistä päätyä lapsellesi?

Lue myös: Jos lapsen nimi on enne, kannattaa se valita tältä listalta – Lähes 20 nimeä, jotka viittaavat onnellisuuteen

Tyttöjen iloisia nimiä

Alina. Nimi juontaa juurensa moneen lähteeseen, joista yksi on kreikkalainen nimi Helena. Helenan merkitys on ’aurinkoinen’, ’valoisa’ tai ’loistava’.

Bertta. Alun perin muinaissaksalainen nimi, joka tarkoittaa loistavaa tai säteilevää.

Eileen. Irlantilainen versio Helenasta. Siten myös Eileen tarkoittaa valoisaa tai aurinkoista.

Elina, Elena. Elenan ja suomalaisversio Elinan kantanimi on Helena, ’loistava’.

Elli. Elli on joidenkin tulkintojen mukaan Helenan tai Eleonooran, ’Jumala on valoni’, lyhentymä. Toisaalta Elli voi olla alkujaan myös lempinimi monelle e:llä alkavalle naisennimelle.

Faina. Tämäkin kreikkalainen nimi tarkoittaa loistavaa.

Helena. Helena pohjautuu kreikkalaiseen aurinkoa tarkoittavaan sanaan helios, eli nimen käännös on kutakuinkin ’aurinkoinen’ tai ’loistava’. Helena on Suomen toiseksi suosituin naisen etunimi kautta aikojen.

Hymy. Erittäin harvinainen nimi, joka on ilmestynyt tilastoihin jo ennen 1900-lukua. Yhteensä nimi on saanut aikojen saatossa hieman yli sata kantajaa.

Ilona. Nimi on alun perin Helenan muunnelma. Suomen kielessä nimen hyväntuulisuutta vahvistaa vielä se, että nimen alkuosa tarkoittaa suomeksi iloa.

Sole. Harvinaisuus, jolle on kertynyt tilastointihistorian aikana yhteensä noin sata kantajaa. Italiaksi sana sole tarkoittaa aurinkoa.

Sunneva, Sunniva. Skandinaavisia johdoksia muinaisiiriläisestä nimestä Sunngifa, jonka merkityksiä ovat ’auringonlahja’ tai ’päivänanti’.

Säde. Myös Säde viittaa suomen kielessä aurinkoon ja tietenkin säteilyyn. Samoin Päivänsäde luo mielikuvia iloisuudesta.

Lue myös: Etsitkö vauvallesi nimeä, jossa olisi ä- tai ö-kirjain? Yli 30 kaunista ääkkösnimeä

Poikien iloisia nimiä

Aimo. Tämä kotoperäinen nimi kantaa useita merkityksiä, kuten ’hyvä’, ’kelpo’, ’mainio’ ja ’kunnon’. Niinpä nimi sopii kuin valettu hyväntuuliselle – tai hyväntuuliseksi toivotulle – persoonalle.

Iikka. Nimen Iisak variantti, katso merkitys alempaa.

Iiro. Myös Iiro on nimen Iisak variantti, katso merkitys alempaa.

Iisak, Isak. Heprealainen nimi, jonka merkitys on ’Jumala nauraa’.

Ilari. Nimen lähteitä ovat kreikankielinen Hilarion ja latinalainen Hilarius, jotka tarkoittavat iloista tai reipasta.

Ilo. Nimi on sukupuolineutraali, mutta yleisempi poikien kuin tyttöjen etunimenä.

Kaius. Nimet Kaius ja Kai juontavat juurensa roomalaisesta nimestä Caius ja sen kreikkalaisesta versiosta Gaius. Yhden tulkinnan mukaan Caius-nimen alkuperä juontuu latinan verbistä gaudere, joka tarkoittaa riemuitsemista.

Oiva. Aimon tapaan myös Oiva on kotoperäinen nimi, ja sillä on samanlaista merkityspohjaa: ’hyvä’, ’kelpo’, ’kunnollinen’.

Valo. Valo on periaatteessa sukupuolineutraali nimi, mutta selvästi yleisempi miehen kuin naisen etunimenä.

Veikka. Tarkalleen ottaen Veikka ei etymologisesti viittaa iloisuuteen vaan veljeyteen, sillä se on variantti nimestä Veikko, joka tarkoittaa veljeä. Veikan voi silti mieltää iloiseksi nimeksi, sillä se muistuttaa hieman sanoja ’veikeä’ ja ’veikata’. Lisäksi veikka on monessa perheessä hellittelysana veljelle.

Lähteet: Digi- ja väestötietovirasto, Kirjastot.fi, Kotus, The Bump sekä Marianne Kiskolan tietokirja Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja).

Lue myös: Onko vauvasi vakava tarkkailija? Nämä yli 20 nimeä voisivat sopia hänelle erinomaisesti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X