Vauva 14.06.2023 Päivitetty 12.02.2024

Poikavauva tulossa? Nämä vinkit poikien vanhempien kannattaa huomioida

Vauvanhoito ei eroa juurikaan sukupuolten välillä, mutta joitakin asioita on silti hyvä huomioida.

Teksti
Saana Sjöblom-Hasselblatt
Kuvat
iStock

Kun odotetun vauvan sukupuoli selviää, saattavat vanhemmat joskus alkaa miettiä, eroaako poikavauva tyttövauvoista jotenkin toisistaan. Lähipiiri rientää apuun valaisemaan asiaa: ”Pojat ovat isompia, että tsemppiä vaan synnytykseen”, ”Poikien perässä saa aina juosta”, ”Tyttöihin menee rahat, poikiin hermot.” Niinpä niin.

On tärkeä muistaa, että lapsen luonteenpiirteet eivät määräydy sukupuolen mukaan. Pojan tulevana vanhempana on kuitenkin hyvä tietää muutamia asioita.

Varaudu pissasuihkuihin

Vaipan riisuminen aiheuttaa helposti niin vauvoille sen, että pissa pääsee hoitopöydälle. Tai kun kyseessä on poikavauva, helpommin kenties vanhemman päälle, seinään tai vähän mihin ilmansuuntaan tahansa.

Poikavauvan vaipanvaihdossa kannattaa ottaa pieni pyyhe käden ulottuville pissasuihkulta välttyäkseen. Uutta vaippaa asetettaessa kannattaa myös suunnata pippeli alaspäin, jotta pissa pysyy helpommin vaipassa. Vaippa-aluetta puhdistaessa kannattaa välttää esinahan vetämistä.

Jos vaippa vuotaa jatkuvasti, ei pippeli aiheuta välttämättä ongelmaa, vaan on yleensä aika siirtyä seuraavan koon vaippoihin.

Anna tutkia rauhassa

Myös myöhemmin pojan elämässä pippeli on iloinen asia. Kannattaa kuitenkin opettaa, missä ja miten sitä on sopivaa koskettaa tai esitellä.

Vauvat viihtyvät alasti ja alueet myös vaipan alla alkavat kiinnostaa pientäkin lasta. Varsinkin pojat saattavat alkaa kosketella sukupuolielintään hyvin pian sen löydettyään. Jalkovälin näky voi ihmetyttää eikä ole tavatonta, että poikavauva yrittää repiä tai lyödä pippeliään.

Väestöliiton mukaan lapsen seksuaalista kehitystä voi suojata ja tukea keskustelemalla ikäkauteen liittyvistä asioista lapsen kanssa. Ensimmäisen elinvuoden aikana tämä voi olla sitä, että puhuu sukuelimistä niiden oikeilla nimityksillä kuten muistakin kehon osista.

Lue myös: ”Ei suku jatku, kun ei osata tehdä poikia” ja muut karmeat reaktiot tyttövauvan syntymään

Niin tyttö- kuin poikavauva tarvitsee lukuhetkiä

Tutkimusten mukaan jopa 16 prosentilla suomalaispojista on heikko lukutaito. Ero tyttöjen ja poikien välillä on Suomessa kasvanut, ja tyttöjen ja poikien välinen ero lukutaidossa onkin Suomessa suurempi kuin missään muussa OECD-maassa.

Tutkimusten mukaan etenkin poikien lukutottumusten muodostumisessa esikuvat ovat tärkeitä. Esimerkiksi isän lukeminen vahvistaa poikien lukuintoa.

On tutkittu, että poikien lukuintoon voi vaikuttaa säännöllisellä ääneen lukemisella. Saksalaistutkimuksen mukaan pojista joille oli luettu ääneen, lukemisesta piti 44 prosenttia, ja pojista joille ei ollut luettu, vain 24 prosenttia.

Lukeminen kannattaa pienestä lähtien, vaikka lapsi ei jaksaisi aina istua aloillaan.

Älä astu sukupuoliansaan

Sukupuoliin liitetään edelleen monenlaisia odotuksia ja mielikuvia, jotka periytyvät ylisukupolvisesti. Asenteisiin voivat vaikuttaa esimerkiksi henkilökohtaiset kokemukset yhdessä kulttuuristen, uskonnollisten ja yhteiskunnallisten syiden kanssa.

Kun perheeseen on tulossa poikavauva, saattavat odotukset ohjata ajatuksia vauvan piirteistä tiettyyn suuntaan. Ei kuitenkaan ole tyypillistä poikaa tai tyttöä. Jokainen on omanlaisensa ja siinä missä toinen poika innostuu autoleikeistä, toinen haluaa hoivata nukkeja. Vaikka usein sanotaan, että tytöillä ei ole niin rajuja leikkejä tai he tottelevat poikia paremmin, ilmenevät tietyt piirteet lapsissa ennemmin temperamentin kuin hormonaalisten tekijöiden mukaan.

Myös poika tarvitsee läheisyyttä ja tunnetaitojen harjoittelemista. Poikalapsen vanhemmat voivat vaikuttaa siihen, millaisia miehiä yhteiskunnassamme on mahdollisesti tulevaisuudessa.

Lue myös: Kumpaa on helpompaa kasvattaa, tyttöä vai poikaa? Asiantuntija vastaa

Lähteet: Väestöliitto, Lukukeskus, Muumi Baby, Libero

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X