Vauva 27.01.2020 Päivitetty 29.05.2023

Sylivauvasta vauhtimadoksi – Vauvan motorinen kehitys: 6 kk

Kääntyilyt vatsalta selälleen ja selältä vatsalleen ovat vauvan hupia. Kääntyilyillä ei vielä ole selvää päämäärää, mutta ainahan matkan varrelle saattaa sattua jotakin jännittävää, kuten lelu tai maton hapsut.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Aktiivinen touhottaja on kuoriutunut! Puolivuotias liikkuu paljon – joku lähes koko ajan, joku toinen taas ottaa rauhallisemmin. Vauvan motorinen kehitys on limittäistä. Hän alkaa jo harjoitella uutta, kun toisen taidon opettelu on vielä loppusuoralla.

Jokainen vauva oppii asioita omassa tahdissaan. Vanhempien ei ole syytä ajatella, että vauva olisi kehityksestä jäljessä, jos hän oppii ryömimään myöhemmin kuin lähipiirin vauvat. Toisilla jotkut asiat ottavat enemmän aikaa kuin toiset.

Kuusikuisen kädet ovat ripeävät ja taitavat: Hän osaa tarttua yhdellä kädellä leluun, ja lelujen siirtely kädestä toiseen onnistuu yleensä jo. Puolivuotias vie mielellään esineitä suuhunsa ja tekee tämän jo varsin hallitusti.

Vauva onkin nopea liikkeissään, joten nyt kannattaa viimeistään siirtää vauvalle vaaralliset esineet hänen lähettyviltään. Innokas kurkottelija tavoittelee mielellään yläpuoleltaankin kaikenlaista, mikä voi lopulta tippua hänen päälleen.

Vauvan kääntyminen vatsalta selälle ja selältä vatsalleen ovat hupia. Nämä taidot lapsi yleensä osaa puolivuotiaana. Kääntyilyillä ei vielä ole selvää päämäärää, mutta ainahan matkan varrelle saattaa sattua jotakin jännittävää, kuten lelu tai maton hapsut.

vauvan kehitys 6kk

Jotkut vauvat saattavat pystyä pungertamaan itsensä jo tukea vasten seisomaan.

Vauvan motorinen kehitys: matkalla tanakaksi istujaksi

Näihin aikoihin selän lihakset alkavat vahvistua, kun vauva liikuttelee päätä, niskaa ja käsiä. Jotkut saattavat jo etsiytyä istuma-asentoon.

Syöttötuolissa istuminen alkaa yleensä onnistua vauvoilta, jotka ovat ylittäneet puolen vuoden rajapyykin. Ennen syöttötuoliin istuttamista vauvan pitää kuitenkin pystyä istumaan ilman tukea lattialla. Istumista voi harjoitella myös vanhemman sylissä tuetusti.

Toiset vauvat loikoilevat mieluiten kyljellään ja ihmettelevät samalla esimerkiksi leluja. Tämäkin vahvistaa vauvaa istuma-asentoa varten.

Jos vauvaa seisottaa esimerkiksi sylissä, hän varaa painoa osittain molemmille jaloille.

Asennosta toiseen siirtymät ovat vielä vauvalle vaikeita. Jotkut vauvat saattavat pystyä pungertamaan itsensä jo tukea vasten seisomaan, mutta eivät vielä pysty laskeutumaan hallitusti takaisin alas.

Vauva ei myöskään osaa vielä pehmentää kaatumistaan. Hän tarvitsee vielä aikuisen tukea esimerkiksi pyllähdyksiin.

Lähteet: LastenneuvolaopasSuomalainen vauvakirja (toim. Matilda Katajamäki ja Outi Gyldén, uudistettu painos 2017).

Perheen tuki: Vauvan sensomotorinen kehitys

Lue myös:

Sylissä paras – Vauvan motorinen kehitys: 1 kk ja 2 kk

Vauvan motorinen kehitys 3 kk, 4 kk ja 5 kk – pieni, kiepsahteleva helikopteri

Näin vauvan näkö kehittyy – punainen on väreistä ensimmäinen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X