Vauva 05.09.2022 Päivitetty 29.05.2023

Sirius, Stella, Venus... Tähdelliset nimet, joille ei löydy montaa kaimaa

Tähyä yötaivaalle – saatat bongata sieltä lapsellesi nimen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kaksplus kokosi yhteensä 16 nimeä, jotka muistuttavat yötaivaasta ja avaruudesta. Nämä tähdelliset nimet erottuvat kirkkaina nimien valtavirrasta!

Lue myös: Kristalli, Safi vai Tim-Antti – 25 timanttisinta nimeä lapselle

Tähdelliset nimet tytöille

Estelle

Pohjoismaissa tunnetuin Estelle-niminen henkilö lienee Ruotsin kruununprinsessa Victorian esikoinen. Prinsessa Estelle syntyi 2012, ja nimi pompahti meilläkin välittömästi suosioon 2010-luvulla. Siitä huolimatta se on edelleen harvinainen nimi: Suomessa sen on saanut yhteensä noin 650 naista. Nimi juontuu latinan tähteä merkitsevästä sanasta stella.

Kuutar

Kuutar on suomalaisessa kansallismytologiassa kuun jumalatar. Nimi Kuutar on hyvin harvinainen. 2000-luvulla sen on saanut nimekseen vain hieman yli 10 lasta.

Luna

Estellen tavoin Luna kuuluu tämän listauksen suosituimpiin nimiin. Tällä vuosituhannella nimen on saanut yli 1200 tyttöä.

Lyyra

Sen sijaan Lyyra, jonka niminen tähdistö taivaalta löytyy, on todellinen harvinaisuus. 2000-luvulla nimen on saanut alle 20 tyttöä.

tähdelliset

Mikä olisikaan tähdellisempi nimi tytölle kuin Stella tai Tähti?

Stella

Stella-nimisille löytyy enemmän kaimoja kuin muille tässä listauksessa oleville. Nimi on annettu yhteensä 3300 naiselle. Stella on latinaa ja tarkoittaa tähteä.

Tähti

Tähti on Stellaa huomattavasti harvinaisempi. Tällä vuosituhannella nimi on annettu vain noin 75 lapselle.

Venus

Venus on paitsi aurinkokuntaamme kuuluva planeetta, myös roomalaisesta mytologiasta tutun rakkauden ja kauneuden jumalattaren nimi. Nimenä Venus on kuitenkin harvinainen. 2000-luvun aikana vain parikymmentä tyttöä on nimetty Venukseksi.

Vesta

Asteroideista kirkkain on nimeltään Vesta. Ihmisen nimenä Vesta on varsin harvinainen, vaikka nimi näkyy tilastoissa 1800-luvulta alkaen. Nimen tunnettavuutta on kasvattanut laulaja-lauluntekijä Vesta.

Lue myös: Nämä ovat Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen – asiantuntija kertoo, miksi

Tähdelliset nimet pojille

Atlas

Sekä muuan tähtijärjestelmä että yksi Saturnuksen kuista on nimeltään Atlas. Nimenä Atlas on kasvattanut suosiotaan koko 2000-luvun ajan, mutta tällä vuosituhannella nimi on annettu vasta noin 140 lapselle.

Jupiter

Jupiter on aurinkokuntamme suurin planeetta. Suosituimmillaan nimi Jupiter oli 2010-luvulla, mutta silloinkin se oli varsin harvinainen. Tuolloin nimi annettiin 27 pojalle.

Kosmos

Maailmankaikkeutta tarkoittava Kosmos nosti päätään nimitilastoissa 2000-luvun aikana. Sitä ennen nimen oli saanut vain muutama henkilö. Nimi on edelleen harvinaisuus, sillä tällä vuosituhannella sen on saanut vain parikymmentä poikaa.

Orion

Orion-tähdistö on inspiroinut vanhempia aina 1960-luvulta alkaen. Nimeä Orion kantaa yhteensä alle 100 henkilöä, joista selvä enemmistö on miehiä.

tähdelliset

Nukkuuko tässä kenties pieni Sirius?

Otava

Tähtikuvioista tunnetuin lienee Otava. Otava-nimi annettiin viime vuosikymmenellä tasan 500 pojalle.

Sirius

Sirius on maasta katsottuna tähtitaivaan kirkkain tähti. Nimi Sirius annettiin viime vuosikymmenellä yhteensä vain 54 pojalle. Toistaiseksi kaimoja ei siis ole paljon. Nimen suosiossa on kuitenkin havaittavissa hienoista nousua, sillä 2020-luvulta alkaen nimen on saanut jo 25 poikaa.

Tähdelliset sukupuolineutraalit nimet

Kuu

Kuu nousi etunimitilastoihin 1980-luvulla. Nimeä on annettu siitä alkaen sekä tytöille että pojille.

Pluto

Kääpiöplaneetta Pluto on inspiroinut vanhempia 1980–1990-luvuilta alkaen, joskin nimi on annettu vain muutamille henkilöille. Liekö yksi syy se, että kuuluisin kaima on Mikki Hiiren koira?

Kotiliesi.fi: Tähtikuvioiden bongailu on nyt trendikästä – näillä vinkeillä opit tunnistamaan tähtikuviot

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X