Vauvan terveys 19.09.2018 Päivitetty 28.10.2022

Nämä tekijät vähentävät kätkytkuoleman riskiä – noudata kahdeksaa suositusta

Kätkytkuolema on edelleen mysteeri tutkijoille: sille ei ole löydetty yhtä syytä, vaan tekijöitä on todennäköisesti monia. On kuitenkin olemassa muutamia suosituksia, joita noudattamalla kätkytkuoleman riskiä voi pienentää.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kätkytkuolema tarkoittaa alle yksivuotiaan vauvan äkillistä kuolemaa, johon ei ole todettavissa kuolinsyytä. Se tapahtuu useimmiten vauvan nukkuessa ja ollessa 2–4 kuukauden ikäinen. Tätä nuoremmilla ja vanhemmilla vauvoilla kätkytkuolema on hyvin harvinainen.

Kätkytkuolemaan menehtyy Suomessa 10–15 vauvaa vuodessa.

Kätkytkuolemien lopullista syytä ja mekanismia ei tunneta. Sen riskiä voi kuitenkin vähentää noudattamalla tiettyjä hoitotapoja.

Lue myös: Pelastaako kätkythälytin lapsen hengen – vai lisääkö se vain pelkoa?

Huolettaako kätkytkuolema? Nämä suositukset vähentävät riskiä

Tutkimustiedon avulla on saatu selville joukko asioita, joiden avulla kätkytkuolema voidaan pyrkiä välttämään.

1. Nukuta vauva aina selällään. Vatsallaan nukuttaminen on suurin kätkytkuoleman riskiä lisäävä tekijä. Kylkiasento on vatsallaan nukuttamista turvallisempi vaihtoehto, mutta siihenkin liittyy kohonnut kätkytkuolemariski.

2. Vältä tupakointia raskaana ollessasi.  Tupakointi vahingoittaa kehittyvää vauvaa ja lisää näin kätkytkuoleman riskiä. Raskauden jälkeisen tupakoinnin vaikutusta on hankalampi todentaa, mutta älä tupakoi vauvan läheisyydessä.

3. Tutti on vauvan kaveri. Säännöllisen tutin käytön on todettu vähentävän kätkytkuoleman riskiä.

4. Vauvan nukkuma-alustan tulee olla jämäkkä. Vältä liian pehmeää nukkuma-alustaa.

5. Vauvalla ei saa olla liian kuuma. Vältä vauvan ylilämmittämistä esimerkiksi paksuilla vaatekerroksilla.

6. Ei tyynyä vauvan sänkyyn. Alle puolivuotiaalla vauvalla ei tule käyttää tyynyä.

7. Poista myös muut irtotavarat lapsen sängystä. Sängyssä ei tule säilyttää myöskään muita pehmeitä esineitä, joihin vauva voi tukehtua.

8. Vältä vauvan nukuttamista vieressä ensimmäisten 3 kuukauden ajan. Perhepeti kasvattaa tutkitusti kätkytkuoleman riskiä. Mikäli äiti on tupakoinut raskausaikana, vauvan nukuttamista vanhempien vieressä on hyvä välttää puolivuotiaaksi asti.

Vatsallaan voi makoilla valveilla ollessa huoletta

Vaikka kätkytkuolema pelottaisi, voi vauva hereillä ollessaan makoilla vatsallaan. Vauvaa ei tule nukuttaa vatsallaan, mutta lapsen ollessa valveilla mahallaan makoilusta ei ole haittaa. Se on liikunnallisten taitojen kannalta jopa suotavaa.

Puolivuotiaasta alkaen vauvat alkavat myös kääntyillä unissaan, mutta kaikki nukkuma-asennot ovat jo siinä vaiheessa turvallisia.

Sille, mistä kätkytkuolema johtuu, ei ole löydetty yhtä syytä, vaan tekijöitä on todennäköisesti monia. Joidenkin tekijöiden, kuten lapsen pienen syntymäpainon tai keskosuuden on tutkimuksissa arveltu lisäävän sen riskiä.

Koska syitä ei kuitenkaan tarkasti tunneta, ei kätkytkuolemille ole varsinaista hoitoa. Kätkytkuolema pelottaa selittämättömyydellään monia, mutta vanhempi voi vain tehdä sen, mitä suositukset kehottavat riskin pienenemiseksi.

Lähde: Suomalainen vauvakirja (Otava). Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X