Vauva 23.10.2023 Päivitetty 23.01.2024

Miksi vauva vetää selkänsä kaarelle? Ymmärtämällä syyn opit tulkitsemaan lastasi entistä paremmin

Selkää kaartamalla vauva voi viestiä epämukavasta olosta, venytellä lihaksiaan tai opetella kääntymään.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Moni vauva vetää selkänsä kaarelle itkiessään ja joskus muulloinkin. Vanhempaa ele voi ihmetyttää tai jopa huolestuttaa, sillä vääntelehtiminen saattaa toisinaan olla voimakastakin.

Vanhemmalle voi helposti tulla mieleen, onko vauvan epämukava olla tai käykö tähän kipeää. Mieleen voi myös juolahtaa, pitäisikö liikettä pyrkiä estämään jotenkin.

Parents.com-sivuston haastattelema lääkäri John S. Maypole lohduttaa, että selän kaarelle vetäminen on vauvoilta varsin normaalia käytöstä.

Kaksplus kokosi tähän juttuun suomennettuna tarpeelliset tiedot, jotka vauvojen vanhempien on hyvä tietää aiheesta. Alkuperäisen, englannin kielellä julkaistun artikkelin pääsee lukemaan täältä.

Vauva vetää selkänsä kaarelle monista syistä

Selän vetämistä kaarelle esiintyy usein itkemisen, ylivirittyneisyyden tai säikähtämisen yhteydessä. Kyse voi olla myös lihasten venyttelystä.

Maypolen mukaan kaareutumista voi tapahtua myös vauvan ruokinnan aikana tai silloin, kun vauva nukkuu.

Toisin sanoen vanhemman ei tarvitse huolestua, jos vauva vetää selkänsä kaarelle. Syitä liikkeen takana voi kuitenkin oppia tulkitsemaan, jolloin osaa vastata paremmin lapsen tarpeisiin.

Jos vauva alkaa vetää selkää kaarelle aina ruokailun jälkeen, Maypolen mukaan todennäköisin syy ovat ilmavaivat tai refluksi. Vauva voi etsiä liikkeellä helpotusta epämukavaan oloonsa.

Erilaiset vatsavaivat ovat vauvoilla yleisiä. Jos oireet eivät helpotu kotikonstein ja vauva on kovin itkuinen, kannattaa asia ottaa puheeksi neuvolassa.

Joskus selän vetäminen kaarelle on seurausta koliikista. Tällöin vauva usein jännittää itkiessään myös käsivarsiaan ja jalkojaan sekä puristaa kätensä nyrkkiin.

Lue myös: Osaatko tulkita vauvaasi? 7 elettä, joilla vauva kertoo tuntemuksistaan

Aina kyse ei ole vatsavaivoista

Pienellä vauvalla on käytössään melko vähän kommunikointikeinoja. Siksi vauva saattaa itkiessään vetää selkää kaarelle ilmaistakseen tunteitaan: nälkää, turhautumista tai epämukavaa oloa.

Toisaalta liike kehittää myös vauvan motorisia taitoja. Vauva voi ryhtyä kaartamaan selkäänsä eritoten silloin, kun hän alkaa opetella kääntymään.

Aina ei ole selvää yksittäistä syytä, miksi vauva vetää selkänsä kaarelle. Maypolen mukaan pienet vauvat voivat tehdä liikettä toistuvasti tai jaksoittaisesti aina kuusiviikkoisesta nelikuiseksi.

Selän kaartumista ei tarvitse pyrkiä estämään, sillä se ei ole itsessään haitallista. Oppimalla kuitenkin tunnistamaan, milloin kaartumisessa on kyse vatsanpuruista tai muusta epämukavuuden aiheuttajasta, vanhempi pystyy paremmin auttamaan ja rauhoittamaan lastaan.

Lähde: Parents.com

Lue myös: Mikä on paras tapa nukuttaa itkevä vauva? Tiede selvitti tehokkaimman tekniikan

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X