Osaatko tulkita vauvaasi? 7 elettä, joilla vauva kertoo tuntemuksistaan
Vauva kertoo meille asioita katseellaan, itkullaan ja kaikilla eleillään.
Aivan ensimmäiset äitiyskuukaudet ovat varmasti jännittävimpiä hetkiä vanhemmuudessa. Samalla kun vanhempi opettelee toimimaan vauva-arjessa, pieni, vasta maailmaan putkahtanut lapsi alkaa aistimaan ympäristöään. Vastasyntynyt reagoi ainakin koviin ääniin ja valoon, ja jo muutaman viikon kuluttua vauvan sanotaan erottavan omien vanhempiensa äänet muiden ihmisten äänistä.
Vanhempien tärkeä tehtävä onkin tunnistaa lapsen tarpeet ja vastata niihin kehitystä edistävällä tavalla. Listasimme pienen vauvan eleitä, jotka auttavat hänen tarpeidensa tunnistamisessa.
1. Katse
Se tunne, kun vauva katsoo suoraan vanhemman silmiin ja vanhempi vastaa katseeseen kaikella rakkaudellaan. Tuo erityislaatuinen hetki on vauvan ja vanhemman välinen. Katsekontakti on olennainen osa varhaista vuorovaikutusta, ja sillä on tärkeä merkitys turvallisen kiintymyssuhteen muodostumisessa.
Lue myös: Näin vauvan näkö kehittyy
2. Itku
Itku on vauvan tapa kertoa, ettei kaikki ole hyvin. Eri vauvojen itkut vaihtelevat, ja vanhempi oppii ensimmäisten viikkojen aikana tunnistaman vauvansa itkusta erilaisia sävyjä. Usein vauva saattaa osoittaa itkunsa esimerkiksi vain äidin korville: huuto ei lopu, ennen kuin pikkuinen pääsee rauhoittumaan äidin syliin.
Lue myös: Miksi vauva itkee? Tunnista vauvan eri syyt itkeä
3. Syliin nukahtaminen
Maito voi tehota vauvaan kuin nuijanukutus: kun vastasyntynyt on saanut maitoateriansa päätökseen, ei mene kauaakaan, kun pikkuinen simahtaa niille sijoilleen. Imettäessä vauvan nukkumasija onkin yleensä äidin käsivarsilla. Tuhiseva pieni tyyppi onkin vanhemmalle palkitseva näky: massunsa täyteen syönyt vauva tuntee sylissä olonsa niin rennoksi ja turvalliseksi, että syli on sillä hetkellä mitä mainioin paikka nukahtamiselle.
Lue myös: Suosiiko vauva toista vanhempaa? Toimi silloin näin
4. Röyhtäiseminen
Ihmisen vauvaikä lienee ainoa elämänvaihe, kun röyhtäisy on sallittua ja jopa toivottavaa. Kun vauva vihdoin päästää sisällään olevan ylimääräisen ilman ulos, on vanhemmalla todellinen voittajafiilis. Olkapää on ehkä romuna ja jumissa loppupäivän, mutta hei, ainakin vauva röyhtäisi. Hyvää kannattaa odottaa.
Lue myös: Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat
5. Hymy
Vaikka vauvan röyhtäisykin on ihanaa ja kertakaikkisen mahtavaa, niin hänen hymynsä on ihanuuden huippu. Kaikki vanhemmat muistavat varmaan sen hetken, kun vauva katsoo silmiin ja hymyilee ensimmäisen kerran – merkki siitä, että sinun ja vauvan välinen vuorovaikutus alkaa kehittyä. Ensimmäiset hymyt tulevat yleensä noin kuukauden tai kahden ikäisenä.
Lue myös: Vauvan ensimmäinen hymy: milloin vauva alkaa hymyillä?
6. Hamuileminen
Vauvan hamuilulla on tärkeä viesti: haluan tissille, minulla on nälkä! Hamuilu alkaa yleensä siitä, kun vauva lipoo, nuolee ja näyttää pientä kieltään. Seuraavaksi vauva kääntelee päätään etsien äidin rintaa, ja lopulta rinnalle päästyään hän avaa suunsa ja alkaa imeä maitoa. Vauva voi myös toistaa hamuilun vaiheita useamman kerran.
Lue myös: 7x imetysongelma ja ratkaisu
7. Asioihin tarttuminen
Se pieni ja hento ote. Kun vauva oppii liikuttamaan raajojaan tietoisesti, hän alkaa pikkuhiljaa hapuilemaan lähellä olevia asioita: viltillä olevaa tutia, sängyn yllä roikkuvaa mobilea, äidin rintaa tai isän korvaa. Vauvan tahdonalainen tarttumaote alkaa noin kolmen kuukauden ikäisenä.
Lue myös: Tuore äiti, tämän tahdot tietää vastasyntyneestä!
Lähteet: 7 ways your baby is trying to say ”hey, you’re doing amazing”, vaestoliitto.fi, lastenneuvolakäsikirja, terveyskirjasto
Jaa oma kokemuksesi