Vauva 03.03.2023

Miksi joillain vauvoilla on syntyessään hiukset ja toisilla ei? Asiantuntija kertoo faktat vauvojen hiuksista

Geenilotto on niin poukkoilevaa, että lapsen hiusten väriä ja rakennetta voi olla vaikeaa ennustaa. Valistuneita arvauksia voi silti tehdä.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vauvan hiukset ovat monessa perheessä ihailun ja ihmetyksen aihe.

Jos esimerkiksi perheen esikoisella on syntyessään komea hiuspehko mutta pikkusisarus saapuu maailmaan kaljuna, voivat vanhemmat ihmetellä, mistä ero johtuu.

– Helppo vastaus on, että asiaan ei ole yksiselitteistä vastausta, sanoo Marja Mikkola, Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusjohtaja.

Hiusten väri ja rakenne ovat voimakkaasti perinnöllisiä ominaisuuksia. Hiusten olemukseen vaikuttavat sadat geenit, jotka sekoittuvat jokaisessa yksilössä eri tavalla. Vaihtelu saman perheen sisälläkin on siksi tavallista.

– Ellei puhuta identtisistä kaksosista, vain puolet saman perheen sisarusten geeneistä ovat yhteisiä.

Mikkola lisää, että vauvan hiukset tai hiuksettomuus eivät vaikuta siihen, millaiset kutrit hänelle kehittyvät myöhemmin elämässä.

Vauvan ensimmäiset hiukset voivat pudota pois

On tavallista, että vauvan syntymähiukset putoavat jossain vaiheessa pois. Äkillinen hiustenlähtö voi tuntua hurjalta, mutta ilmiötä ei tarvitse säikähtää.

Mikkola kertoo, että syntymähiusten irtoaminen liittyy suuriin hormonaalisiin muutoksiin, joita vauvan kehossa tapahtuu kohdun ulkopuolelle pääsemisen jälkeen.

Hiukset kasvavat ihon pinnanalaisista karvatupista. Karvatupet vuorottelevat kasvu- ja lepovaiheen välillä läpi elämän.

– Iso osa karvatupista siirtyy hormonaalisten muutosten myötä lepovaiheeseen, ja hiukset putoavat pois ennen kuin uusi hius ehtii kasvaa tilalle.

Syntymähiukset eivät kuitenkaan irtoa kaikilta, ja sekin on normaalia. Jos vauvan hiukset kuitenkin irtoavat, tilalle kasvava tukka voi olla erivärinen kuin syntymähetkellä.

– Värimuutos johtuu siitä, että melanosyytit eli pigmenttisolut eivät ole välttämättä vielä täydellisesti toiminnallisia vaan niiden aktiivisuus voi muuttua vauvan kasvaessa. Kyse on siis solujen kypsymisestä täyteen toimintaan.

Hiusten väri voi muuttua hormonaalisista syistä läpi elämän. Monilla hiukset tummuvat puberteetin kynnyksellä. Joskus raskaana olevat myös huomaavat, että heidän hiustensa väri muuttuu odotusaikana.

vauvan hiukset
Jos vauvan hiukset putoavat, ei tarvitse pelästyä.

Sen sijaan hiusten harmaantuminen tai harventuminen vanhemmalla iällä eivät ole hormonimuutosten lieveilmiöitä, Mikkola täsmentää. Tosin stressin aiheuttamien hormonimuutosten tiedetään edesauttavan harmaantumista.

Kaikkia uusiutuvia elimiä, kuten hiuksia, ihoa tai suolen pintaa ylläpitävät kantasolut. Vanhenemiseen liittyy kantasolujen toiminnan hiipuminen.

– Kantasolujen toiminnan hyytyessä karvatupen solut eivät jaksa jakautua enää niin pitkään, jolloin karvatuppien kasvuvaihe lyhenee. Nuorempana hiuksen kasvuvaihe voi kestää jopa 6–7 vuotta.

Toisin sanoen mitä vanhemmaksi tullaan, sitä vaikeampaa on kasvattaa pitkät hiukset.

Lue myös: Ethän rapsuta vauvasi päälaen karstaa kuivana?

Hiusten värin periytyminen on geenilottoa

Hiusten väri ja rakenne ovat erittäin perinnöllisiä ominaisuuksia. Ei silti ole taattua, että esimerkiksi vaaleatukkaisten vanhempien vauvan hiukset olisivat myös vaaleat.

Perinnöllisyydestä puhuminen voikin helposti hämätä, sillä yksittäisen geenin vaikutus lopputulokseen on pieni. Vaikka molempien vanhempien hiukset olisivat ruskeat, saattavat vauvan uudet geeniyhdistelmät synnyttää muun värisiä suortuvia.

Koska hiusten ominaisuudet määrittyvät yli 200 eri geenin yhteisvaikutuksesta, geenilottoa ei voi ennustaa tarkasti.

– Valistuneita arvauksia voi kuitenkin tehdä, Mikkola naurahtaa.

vauvan hiukset
Vauvan hiusten värin periytyminen on monimutkainen ja hankalasti ennustettava prosessi.

Toisin kuin esimerkiksi silmien värin periytymisessä, yksittäisen geenin vaikutus hiusten väriin on yleensä pieni. Tiedetään kuitenkin, että tietyn geenin pari varianttia liittyvät voimakkaasti punatukkaisuuteen.

Mikkola huomauttaa, että hiusten värin vaihtelu on pitkälti eurooppalaisia ja eurooppalaisten jälkeläisiä koskeva ilmiö. Hän antaa esimerkin: tumma- ja suoratukkaisten japanilaisvanhempien vauvan hiukset ovat erittäin suurella todennäköisyydellä myös tummat ja suorat.

Mitä vähemmän geenivariantteja siis on, sitä pienempää on myös hiusten värin vaihtelu.

Lue myös: Miksi vastasyntyneen silmien väri vaihtuu? Testaa Kaksplussan laskurilla, minkä väriset silmät lapsesi saa

Anna.fi: Irti hiusten värjäyskierteestä! 7 vinkkiä oman värin takaisin kasvattamiseen

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X