Vauvan kehitys 17.05.2019 Päivitetty 31.10.2019

Milloin vauva voi jäädä ensimmäistä kertaa yökylään? Asiantuntija kertoo

Vauvan ensimmäinen yökyläily on jännittävä paikka kaikille. Yökyläilyn suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon vauvan ikä, hänen temperamenttinsa ja se, onko hän tottunut viettämään aikaa muiden kuin vanhempiensa kanssa.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Mitä paremmin lapsi pystyy pitämään asioita mielessään, sitä helpompaa hänen on olla erossa vanhemmistaan. Siksi vauvan yökyläily voi olla sopivinta ajoittaa, kun lapsi on yhden vuoden ikäinen.

– Kyse on turvaefektistä. Pienen vauvan on vaikea ylläpitää kovin pitkää aikaa mielikuvia primaarihuoltajistaan, eli yleensä äidistä, isästä tai heistä molemmista, psykologi Suvi Laru Väestöliitosta kertoo.

Vuoden ikäisellä lapsella on jo parempi kyky muistella ja ylläpitää mielikuvia. Tällöin lapsen on helpompi rauhoittua muun hoitajan kuin äidin tai isän kanssa.

Suositukset eivät kuitenkaan ole kiveen hakattuja, eikä niitä ole aina mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi, jos vanhempi tai vauva on sairaalahoidossa, vanhempi ei voi olla koko ajan lapsen luona.

– Pitää ajatella myös sitä, mikä on koko perheen etu. Jos vanhemmat ovat hyvin väsyneitä eivätkä jaksa olla arjessa läsnä, lapsenkin etu on ilman muuta se, että vanhemmat saavat levätä.

Laru haluaa muistuttaa vanhempia itsemyötätunnosta.

– Älkää syyllistykö, jos joudutte jostain syystä jättämään alle 1-vuotiaan yön yli hoitoon. Lapsi ei siitä traumatisoidu. Tärkeintä on se, kuinka arjessa hoidetaan lasta ja ollaan läsnä.

Lue lisää: Viettäkää 1-2 yötä ilman vauvaa, neuvoo Väestöliitto

Yökyläilyyn voi valmistautua: rutiinit tuovat turvaa

Unilelu tai joku muu turvaa tuova asia, kuten esimerkiksi äidin tai isän paita, kannattaa ottaa mukaan, kun lapsi jää ensimmäistä kertaa yöksi hoitoon. Myös tutut rutiinit tuovat turvaa.

– Hoitajan kanssa kannattaa käydä läpi lapsen iltarutiinit. Olisi hyvä, jos ne pystyttäisiin toistamaan suhteellisen samalla tavalla.

Vanhempien kannattaa myös tsempata hoitajaa, ennen kuin hän jää lapsen kanssa kaksin.

– Hoitajaa voi jännittää. Hänelle kannattaa sanoa, että sinä pärjäät hyvin ja kertoa, että jos tulee jokin haaste, saa soittaa tai laittaa viestiä.

Mikäli molemmat vanhemmat ovat poissa ja lapsi on vieraalla hoidossa, voi myös olla hyvä miettiä, olisiko lähettyvillä vielä joku tuttu, joka voi tarvittaessa tulla hoitajan tueksi tai jonka kanssa hoitaja voi jutella, jos tulee jokin hankala tilanne.

Jos kyseessä on erityistä tukea vaativa lapsi, muun muassa yhdistyksistä voi etsiä vertaistukea ja vinkkejä siihen, miten muut vanhemmat ovat yökyläilyn suhteen toimineet. Tärkeintä on, että sekä lapsella että hoitajalla on turvallinen olo.

Hoitaja omaan kotiin vai yöksi muualle?

Lapsen temperamentti on hyvä ottaa huomioon yökyläilyä suunniteltaessa. Jos hänen on vaikea rauhoittua nukkumaan muualla kuin kotona, voi olla helpompaa, että vauvan yökyläily tarkoittaakin hoitajan tuloa hänen kotiinsa eikä päinvastoin.

 – Toisaalta, jos hoitaja ei tunne oloaan rennoksi toisen kodissa, voi olla parempi, että lapsi lähtee sittenkin hoitajan luokse yökylään. Lapsi aistii herkästi sen, millainen tunnelma aikuisella on.

Hoitajan kotona on kuitenkin hyvä vierailla etukäteen, jotta paikka tulee lapselle tutuksi. Aina se ei toki ole mahdollista.

– Elämässä voi tulla eteen äkillisiä tilanteita. Silloin pitää vain luottaa siihen, että kaikki menee varmasti ihan hyvin.

Verkostoja on tärkeää hyödyntää

Se, miten yö erossa vanhemmista sujuu, riippuu myös siitä, onko lapsi tottunut viettämään aikaa muiden kuin omien vanhempiensa kanssa. Jos vauva on jostain syystä ollut vain omien vanhempiensa kanssa, hänelle voi olla vieraampaa olla yön yli erossa vanhemmistaan.

– Vauva hyötyy siitä, että hän saa ensimmäisen elinvuotensa aikana tunne-, haju- ja kosketusmuistia muistakin ihmisistä. Vauvavuoden aikana kannattaa siis hyödyntää omia verkostoja.

Joskus hoitoon jääminen voi kuitenkin olla kovempi pala vanhemmalle kuin lapselle. Ensimmäinen kerta erossa vauvasta voi tuntua vaikealta.

– Vanhempi voi pelätä sitä, miten vauva selviää. Mutta hyvinhän hän yleensä selviää. Luottakaa hoitajiin ja uskaltautukaa lähteä viettämään omaa aikaa. Sekä äidit että isät saavat joskus olla poissa.

Vauvan yökyläily: Lapsi voi reagoida jälkikäteen

 On täysin normaalia, että vauva osoittaa mieltään, kun vanhemmat palaavat reissusta. Hän voi olla kiukkuinen eikä välttämättä halua tulla vanhemman syliin.

– Vanhemmat voivat hätääntyä, että mitä olemme menneet tekemään, mutta tilanteesta ei pidä ahdistua. Pitää olla ihan tavallisesti.

Toisaalta lapsi saattaa haluta olla koko ajan vanhemman sylissä ja tankata läheisyyttä. Joskus voi käydä myös niin, että lapsi on iloinen vanhemmat tavatessaan, mutta hänen nukahtamisessaan tai syömisessään on muutoksia seuraavana päivänä tai seuraavalla viikolla.

– Tilanne normalisoituu pikkuhiljaa. Lapsi tajuaa, että tämä oli vain poikkeustilanne ja elämä jatkuu niin kuin ennenkin.

Lue lisää: Milloin vauvan voi jättää ensi kertaa hoitoon?

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X