Vauvan kehitys 05.02.2016 Päivitetty 13.08.2019

Milloin vauvan voi jättää ensi kertaa hoitoon?

Totuttele vauvan kanssa rauhassa hoitajaan ja varaa aikaa hoitoon jättämiseen, niin ensimmäinen hoitokerta sujuu hyvin.

Teksti
Nina Erho
Kuvat
123RF

Jokaisen äidin hoivavietti on yksilöllinen

Minkä ikäisenä vauvan voi jättää mummille tai kummille hoitoon ja kuinka pitkäksi aikaa ovat kysymyksiä, joiden vastaus riippuu siitä, millaisia äiti, vauva ja perheen kokonaistilanne ovat.

Joistakin äideistä vauvanhoito tuntuu heti luonnolliselta ja elämäntehtävältä, toisille sen kokonaisvaltaisuus tulee yllätyksenä ja saa tuntemaan vähintään hienoista tuskaa siitä, että minnekään ei enää pääse yksin tai puolison kanssa kahdestaan.

Mistä tällaiset odotusten, toiveiden ja tunteiden erot johtuvat?

– Nykyään näkee julkisuudessa usein puhetta ja ajattelua, että vauvan syntymä ei muuta mitään, mikä saattaa yhtenä tekijänä vääristää odotuksia. Totuus on, että vauvan syntymä, äitiys ja vanhemmuus muuttavat väistämättä meitä ja elämäämme. Joudumme miettimään, mitä elämällemme tapahtuu, joudumme miettimään uudelleen sen lähtökohtia, ottamaan vastuun uudesta ihmisestä, sanoo vauvaperhetyöntekijä, terveydenhoitaja Kirsi Juutilainen Jorvin lastenpsykiatrian Sylkkyvauvaperhetyöryhmästä.

Lue myös: Meneekö 1-vuotias pilalle päiväkodissa?
Keskustelu: En jaksa enää hoitaa vauvaa

Milloin vauvan voi viedä muualle hoitoon?

Milloin on sopiva aika sille, että äidin ja vauvan tiet hetkittäin eroavat ja vauva on välillä jonkun toisen hoidossa?

– Tämä on kysymys, johon ei ole olemassa yhtä, selkeää vastausta. Aina pitää katsoa ja miettiä kokonaisuutta. Joskus vauvalle saatetaan tarvita hetkeksi hoitaja esimerkiksi siksi, että äiti ehtisi olla vähän aikaa vauvan isosisaruksen kanssa kahdestaan, Juutilainen sanoo.

Äitien tilanteeseen ja kokemukseen oman ajan tarpeesta vaikuttavat paitsi ennakko-odotukset vauva-arjesta myös monet muut asiat. Miten synnytyksestä toipuminen on sujunut, millaiseksi äiti kokee oman fyysisen ja henkisen jaksamisensa? Onko ilmassa alakuloa tai masennusta?

Merkitystä on myös kokemuksilla omasta lapsuudesta. Miten omalla äidilläni oli tapana toimia? Mikä oli meidän perheessä tarpeen, luvallista ja hyväksyttyä? Miten itse haluan suhteessa omiin lapsiini toimia?

– Monesti alle puolivuotiaiden äidit kokevat, että he eivät ole valmiita jättämään vauvaa toiselle hoitoon. Olisi kuitenkin hyvä, että tilaa jäisi vauvanhoidossa myös isälle. Jos taas kovin pienen vauvan äiti tuntee pelkästään helpotusta antaessaan vauvansa toiselle hoitoon, on ehkä hyvä miettiä, miksi vauvan kanssa yhdessäolo tuntuu niin vaativalta ja millaisin ratkaisuin äidin jaksamista vauvansa kanssa olisi mahdollista helpottaa, Juutilainen sanoo.

Lue myös:
Näin ehkäiset, tunnistat ja hoidat synnytyksen jälkeisen masennuksen
Synnytyksestä toipuminen

Totuttelu vauvanhoitoon kannattaa

Se, missä vaiheessa hoitoapua tarvitaan ja milloin vauvan hoitoon jättäminen tuntuu luontevalta, riippuu luonnollisesti paitsi vanhemmista myös vauvasta. Vanhempien olisi tärkeää itse miettiä, mitä ero pääasiallisesti häntä hoitavasta aikuisesta juuri meidän vauvalle tarkoittaa.

On vauvan ensimmäisen hoitoon jäämisen ajankohta sitten mikä tahansa, siihen kannattaa valmistautua.

– Hyvä vaihtoehto on, että vanhempi, vauva ja hoitaja viettävät ensin aikaa kolmistaan. Tällöin vanhempi voi rauhassa ja käytännön kautta kertoa, millainen juuri tämä vauva on ja millä tavalla hänet saa todennäköisimmin rauhoittumaan, Juutilainen neuvoo.

– Tämä vaatii vähän aikaa ja vaivannäköä, mutta kun asiat on käyty huolella läpi, hoitoon jäämisen kokemus on vauvalle todennäköisesti vähemmän vaativa ja vanhemmalla itselläänkin on varmempi ja rauhallisempi olo sitten, kun vauva todella on hoidossa.

Totuttelu on hyödyllistä ja tarpeen, vaikka vauvalle olisi tulossa lasten kanssa olemiseen hyvin tottunut hoitaja.

– Jokainen vauva on kokeneellekin hoitajalle yksilö, jolla on omat tapansa. Ja vaikka hoitaja keksisikin uusia hyviä tapoja hoitaa tai rauhoittaa vauvaa, tutut konstit toimivat luultavasti varmemmin ja tuntuvat vauvasta mukavammilta, Juutilainen sanoo.

Lue myös: Tunnista vauvan eri syyt itkeä
Keskustelu: 4kk vauvan hoidosta kysymyksiä

Miten uuteen hoitopaikkaan kannattaa totutella?

Ensimmäiset hoidossaolokerrat on hyvä ajoittaa siihen aikaan päivästä, jolloin vauva on todennäköisesti rauhallisimmillaan. Pienillä vauvoilla on yleensä päivässä useita unijaksoja, joista jonkin aikana äiti voi piipahtaa asioilla ja esimerkiksi isovanhempi työnnellä vauvaa sen ajan vaunuissa.

Vauvaa ei kuitenkaan kannata ennen hoitoon jättämistä ehdoin tahdoin pitää mahdollisimman pitkään hereillä. Vaikka väsyneen vauvan saattaisi etukäteen olettaa varmasti nukkuvan, voi olla, että yliväsyneenä häntä onkin tavallista vaikeampi rauhoittaa.

Joskus rasittunutta äitiä saattaa houkuttaa ajatus siitä, että joku muu hoitaisi vauvaa nimen omaan siihen aikaan päivästä, jolloin tämä todennäköisimmin huutaa kurkku suorana. Ajatusta ei kuitenkaan välttämättä kannata toteuttaa, sillä hankalina hetkinä tutulla hoivalla on vauvalle eniten merkitystä.

Sen sijaan hyvä vaihtoehto on, että joku toinen aikuinen on väsyttävimpinä hetkinä äidille tukena ja seurana.

Lue myös: Näin opetat vauvalle vuorokausirytmin
Keskustelu: Miten pian lapsi tottuu hoitopaikkaan?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X