Vauvan kehitys 11.03.2020

Onko vauvan kanssa pakko harrastaa? Suosittelemme vauvojen meditointia ja crosstrainingia

Vauvauinti, muskari, vauvajooga.. kalenteri täyttyy harrastuksista jo vauvavuonna. Mutta jos harrastuksissa juokseminen ei huvita, ja vauvan kanssa viettää vuoden mieluummin kotona, onko siitä haittaa?

Teksti
Moona Laakso
Kuvat
iStock

On vauvauintia, muskaria, jumppaa, joogaa, sirkusta ja värikylpyjä. Lapseni vauvavuoden aikana emme käyneet missään niistä. Yksi käyntimme avoimessa päiväkodissa tuskin oli vauvalle harrastus.

Muskariin olin aikeissa mennä monet kerrat. Joko se ei sopinut vauvan päivärytmiin, oli muita menoja, satoi, tai ei vain huvittanut. Vauvauinnille olin jo melkein ilmoittautumassa, kunnes huomasin, että ainoa mahdollinen aika oli sunnuntaiaamuna kello kahdeksan. Ei kiitos.

Tiettyyn aikaan sidotut harrastukset tuottivat stressiä jo pelkästään ajatuksen tasolla. Vauva oli arvaamaton, nukkui milloin sattuu ja omakin jaksaminen riippui päivästä.

Sosiaalisessa mediassa äidit, joita en edes tuntenut, hehkuttivat, miten puolivuotias Elmeri osasi sukeltaa ja miten muskarit olivat viikon kohokohta. Minulle harrastukseksi riitti vaunulenkki.

Onko vauvalle harrastus jo ensikuukausina etu elämässä? Onko lapseni tulevaisuus lopullisesti pilalla, kun en vienyt häntä sukeltamaan ja heiluttelemaan marakasseja?

Vauva-aiheisia keskusteluja seuratessa huomaan helpotuksekseni, etten ole yksin. Silti mieltä kalvaa syyllisyys. Ovatko vauvojen harrastukset oikeasti lapselle hyödyllisiä, vai vain hauskaa ajanvietettä, joiden väliin jättämisestä ei tulisi potea huonoa omaatuntoa?

Mitä hyötyä vauvauinnista on?

– Vauvauinnissa vauva tutustuu turvallisesti vesielementtiin ja tavoitteena on luoda lapsesta veden ystävä. Vauvauinnissa vauvan kehitystä tuetaan hänen ikä- ja kehitystasoonsa sopivilla leikeillä ja harjoituksilla, sanoo Minna Nevalainen, Helsingin Uimarien vauva- ja perheuinninohjaaja.

– Vauvauinnissa tarjoutuu myös mahdollisuus saada kokemuksia toisista lapsista.

Vauvalle harrastus voi ehkä olla hyödyksi sitten myöhemmin kouluiässä, kun liikkeelle on lähdetty elämän mittaisella tuntumalla?

– Mukavat kokemukset edesauttavat myöhemmin vesi- ja uimataidon oppimista, tukevat rentoa vedessä olemista ja liikkumista sekä lisäävät vesiturvallisuutta. Toki vauvauinnissa opittuja taitoja on hyvä ylläpitää säännöllisellä uimassa käymisellä, jotta uusien taitojen oppiminen helpottuu, Nevalainen sanoo.

Amerikkalaistutkimuksessa alle 1-vuotiaana aloitetun uimaharrastuksen ei kuitenkaan todettu vähentävän hukkumisen riskiä. Alle 1-vuotiaalle uiminen onkin lähinnä hauska yhteinen aktiviteetti. Vedessä toki vauva pääsee liikehtimään ainutlaatuisessa ympäristössä ja hamottamaan kehoaan eri tavalla kuin kuivalla maalla.

– Vauvauinti on myös vanhempien harrastus, sillä vanhemmat osallistuvat aktiivisesti vauvan kanssa uinnin aikana ohjattuihin leikkeihin ja harjoituksiin. Vauvauinnissa vanhemmat saavat ohjaajalta ohjausta ja vinkkejä siihen, kuinka tukea ja aktivoida omaa vauvaansa vedessä, Nevalainen kertoo.

– Monet vesipelkoiset vanhemmat ovat tulleet vauvauinnissa veden ystäviksi tai ainakin oppineet olemaan rennompia lastensa kanssa. Vauvauinti tukee myös aikuisten oppimista.

vauvalle harrastus

Neurologit kiittelevät vauvojen musiikkiharrastamista.

Vauvalle harrastus: kotonakin voi muskaroida

Muskarilla on erilaisia positiivisia vaikutuksia. Laulujen mukana tanssiminen, liikkuminen ja keinuminen herättelevät vauvan rytmitajua. Kun musiikki innostaa lasta liikkeelle, se ruokkii motorista kehitystä. Tutkijoiden mukaan vähän isommilla lapsilla musiikki voi vauhdittaa kielen kehitystä ja myöhemmin vaikuttaa myös luku- ja kirjoitustaidon oppimiseen.

Vaikka harrastuksilla on kehittävät vaikutuksensa, vauvavuoden aikaisella uimaharrastuksella tuskin on vaikutusta siihen, tuleeko lapsesta seuraavaa Jani Sievinen tai muskarilaisesta Jimi Hendrix. Lapsi ei jää normaalista kehityksestä jälkeen ilman näitä harrastuksia. Vanhemman seura ja syli, ravinto ja uni ovat vauvan ensimmäisen elinvuoden aikana ne tärkeimmät ja välttämättömimmät.

En ole pilannut lapseni mahdollisuuksia menestyä elämässä tai kehittyä normaalisti ottamalla rennosti vauvavuoden. Musiikkia vauvani on kyllä kuullut syntymästään asti kotonakin ja päässyt heiluttelemaan (ja maistelemaan) marakasseja ja tamburiinia, jota on kiva kolistella lattiaa vasten. Kylpyammeessa lotraaminen on korvannut vauvauinnin.

Nyt vauvani on täyttänyt vuoden. Olemme käyneet tutustumassa niin seurakunnan kerhoon kuin muskariin. Vauvalle harrastus on ollut viihdyttävä, ja äidilläkin oli ihan mukavaa. Ehkä nyt olisi syytä aloittaa myös uimaharrastus. Tai sitten ei.

En ota stressiä. Lapsestani kasvaa varmasti normaali ilman monessa harrastuksessa juoksemista.

Juttuun on haastateltu myös Helsingin Uimarien vauva- ja perheuinnin ohjaaja Riikka Nordström.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X