Vauvan kehitys 18.04.2024

Kymmenen kuukauden ikäinen vauva on vauhtihirmu, jonka etusormi heiluu taukoamatta

Kymmenen kuukauden iässä vauva tykkää osoitella asioita ja heitellä ruokaa.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vauva 10 kk on aktiivinen perheenjäsen, joka viestii mielihaluistaan ja havainnoistaan läheisilleen aiempaa tehokkaammin. Vauvavuoden lähestyessä loppuaan vauvasta kasvaa aina vain itsenäisempi ja taitavampi yksilö.

Kymmenen kuukauden iässä lasten väliset erot voivat kuitenkin olla suuria, joten vauvan ylenpalttinen vertailu ikätovereihin on turhaa. Vanhemman kannattaa keskittyä iloitsemaan pikkuisensa omantahtisesta kehityksestä. Jokainen kymmenkuinen on täysi kymppi omana itsenään!

Neuvolassa pienen porhaltajan edistysaskelia seurataan niin, että mahdolliset viiveet huomataan ja niihin osataan reagoida oikea-aikaisesti. Jos vanhemmalla herää huolta tai kysyttävää lapsen kehityksestä, hän voi olla neuvolaan matalalla kynnyksellä yhteydessä.

Vauva 10 kk motorinen kehitys | Etusormi viuhuu tiuhaan

Kun vauva on 10 kk, hän ymmärtää joitain sanoja sekä yksinkertaisia kehotuksia. Vauva ei kuitenkaan kykene tuottamaan ymmärrettävää puhetta vielä itse, joten viestinnän keinovalikoimaan kuuluu olennaisena osana etusormella osoittelu.

Vauva havainnoi kiinnostuneena ympäristöään ja suuntaa etusormeaan häntä kiehtovia asioita kohti. Monesti osoittelua seuraa äännähtelyä ja jokeltelua – ehkä lapsi yrittää jo alustavasti tapailla havainnon nimeämiseen tarvittavia sanoja! Myös pinsettiote on kymmenen kuukauden iässä kovassa käytössä, koska vauva poimii etusormensa ja peukalonsa väliin pieniä esineitä tuon tuostakin.

Kymmenkuinen vauva leikkii yhä useammin istuma-asennossa ilman tukea. Hän alkaa olla taitava esineiden liikuttelussa lattiaa pitkin. Taputusleikissä hän matkii hienosti vanhemman näyttämää mallia.

Vauvan liikunnallinen kehitys | Vauhtia ja potentiaalisesti vaarallisia tilanteita

Kymmenen kuukauden iässä lapsi osaa jo ryömiä ja kontata. Hän pyrkii päättäväisesti kohti seisoma-asentoa ja monesti onnistuukin seisomaan tukea vasten. Muutama askel saattaa luonnistua esimerkiksi sohvanreunasta kiinni pidellen.

Liikkumisen monipuolistuttua lapsi alkaa säädellä siirtymien kiireellisyyttä. Kun on aikaa katsella ja ihmetellä, vauva seisoskelee tai istuu rauhassa paikoillaan. Paikasta toiseen siirtyminen onnistuu kontaten, mutta jos tulee kiire, edetään ryömimällä – ja kovaa!

Kymmenenkuisella lapsella riittää liikkumisessa enemmän intoa kuin taitoa. Seisomaan nouseminen usein onnistuu, mutta laskeutuminen takaisin maahan voi olla hankalampi operaatio. Vauva muksahtelee ja pyllähtelee päivittäin. Vanhempi voi lohduttautua tiedostamalla, että pieni keho on joustava eikä vauva mene noin vain rikki, kunhan perusturvallisuus on kunnossa.

Kieltosana ”ei” saattaa jäädä vauvalta täysin huomiotta, vaikka hän periaatteessa sanan sisällön ymmärtäisikin. Vanhemman tehtävänä on puuttua peliin ripeästi, jos vauva etenee uhkaavasti kohti rappusia tai muita vaarallisia paikkoja. Kodin turvallisuus lapsiportteineen ja -lukkoineen on hyvä päivittää ajan tasalle.

Lue myös: Turvallinen koti lapselle – tunnistatko vaaranpaikat?

Vauva 10 kk ravinto | Pieniä askelia kohti taaperon ruokavaliota

Pian vauvavuosi on ohitse. Se tietää myös joitain muutoksia lapsen ruokavalioon ja ravitsemussuosituksiin.

Kymmenen kuukauden ikä on loistava ajankohta siihen, että lasta ryhtyy hiljalleen vieroittamaan tuttipullosta. Mitä kauemmin pullo on käytössä, sitä hankalampaa siitä luopuminen lapselle on. Kymmenkuista voi kannustaa juomaan pilli- tai nokkamukista siirtymävaiheena kohti tavallista juomalasia.

Lue myös: Pilaako nokkamuki lapsen suun? Tutkijat kertovat, milloin sen käyttö on haitallista

Tuttipullosta vieroittaminen on tärkeää, jotta lapsi ei altistuisi leuan virheasennoille, purentaongelmille tai liialliselle maidon saannille. Jos lapsi täyttää mahansa maidolla, hänelle ei enää maistu kiinteä ruoka, jota hän kuitenkin tarvitsee. Ohjeita tuttipullosta vieroittamiseen löydät täältä.

Pitkin vauvavuotta lasta on hyvä totuttaa erilaisiin makuihin. Usein uudet ruokatuttavuudet vaativat useamman maistamiskerran, että lapsi oppii mieltymään niihin. Matkat makujen maailmaan sekä säännöllisen ateriarytmin noudattaminen edesauttavat monipuolista ruokavaliota ja siten koko terveyttä.

Ruokailuhetket ovat tässä iässä melko sottaisia sessioita. Lapsi suorittaa tieteentekijän ottein kokeitaan: mitä tapahtuu, kun kastiketta kahmaisee kouraansa ja heittää saaliin maahan? Sotkeminen ja levottomuus ruokapöydässä voivat viestiä myös siitä, ettei lapsella ole vielä nälkä ja hän yrittää vain keksiä muuta tekemistä syömisen sijaan.

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Vastavuoroista hellyyttä

Kun vauva on 10 kk, hän alkaa ilmentää hellyyttä ja läheisyyttä vastavuoroisesti. Vanhemmalla voikin tirahtaa tippa linssiin, kun oma pikkuinen alkaa vastata halauksiin ja silitykseen.

Vauvalle jutustelu, katsekontaktin luominen sekä kaikenlainen paijaaminen ja helliminen riittävät jokapäiväiseen kehityksen tukemiseen. Toisin sanoen erillisiä leikkihetkiä tai sirkustemppuja ei tarvita, normaali arki on tarpeeksi. Tavaroiden antaminen ja ottaminen käyvät leikistä, samoin se, että vauvan nähden piilottaa esineen ja antaa hänen etsiä sen. Yhdessä lukeminen ja loruttelu ovat mainioita ajanviettotapoja.

Vanhemman on tärkeää vastata lapsen leikkikutsuun, mutta öisin aika pyhitetään nukkumiseen ja rauhoittumiseen. Kymmenkuinen vauva voi toisinaan olla edelleen eri mieltä siitä, milloin on aika leikkiä ja milloin aika rauhoittua. Hämärän tultua vauvan hurmaava hihkunta on sääli ohittaa, mutta systemaattiset iltarutiinit auttavat lasta hahmottamaan, mihin vuorokaudenaikaan tehdään mitäkin.

Jotkut vauvat kärsivät vielä kymmenkuisina eroahdistuksesta. Tänä ajanjaksona siirtyminen omaan huoneeseen nukkumaan voi olla haastavaa. Lasta ei saa yrittää karaista eroahdistuksen jyllätessä, vaan hän tarvitsee paljon hellyyttä ja rakkautta. Pikkuhiljaa turvallisuudentunne vankistuu ja lapsi pystyy olemaan vanhemmasta sujuvammin erossa.

Lähteet: MLL ja Suomalainen vauvakirja (Otava).

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X