Vauvan kehitys 17.04.2024

Näin yksitoistaviikkoinen vauva kasvaa ja kehittyy – erityisesti alaraajat vahvistuvat

Yksitoistaviikkoinen vauva innostuu usein kokeilemaan, miten paljon potkuja alaraajoista lähtee.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Jalkoihin voimaa

Yksitoistaviikkoinen vauva alkaa löytää kehonsa yhä uudemmalta laajuudelta. Kolmen kuukauden ikä kolkuttelee jo ovella. Yleensä silloin on nähtävissä, että vauva alkaa entistäkin tomerammin jumpata ja potkutella jalkojaan – etenkin silloin, kun on innoissaan.

Jalkojen vahvistaminen valmistaa vauvaa sitä päivää varten, kun hän alkaa itse varata painoa omille jaloilleen. Vaikka vauva on vasta pieni, koittaa tuokin päivä yllättävän pian: ei mene kuin muutamia kuukausia, kun vauva alkaa jo tyypillisesti harjoitella taitoa.

Vauvan terveys | Hikka on pienillä vauvoilla tavallinen ja usein myös harmiton

Nikotteleeko yksitoistaviikkoinen vauva? Niin tekee moni etenkin alle puolivuotias pienokainen. Hikan aiheuttaa pallean äkillinen supistumistila. Vauvoilla hikan taustalla on usein se, että syödessä vauva on niellyt ilmaa vatsaansa.

Vaikka hikka on yleensä harmiton, saattaa sitä ilmetä erityisesti vauvalla, jolla on muutenkin vatsavaivoja. Tällöin vauvalla saattaa olla kireä pallealihas, mikä lisää nikottelua.

Hikkaan voi auttaa se, että vauvaa ruokkii, kun hän ei ole vielä vahvasti nälissään. Silloin vauva syö rauhallisemmin ja ilmaa kulkeutuu vähemmän vatsaan.

Lue myös: Sikiön hikkaaminen alkaa jo kohdussa ja hikkailu jatkuu koko vauvavuoden – mistä vauvan hikka kertoo?

Vauvan ravinto | Kannattaako vauvalle antaa vettä?

Rintamaito, kuten maito yleensäkin, sisältää paljon vettä, jopa lähes 90 prosenttia. Myös korvikemaito on pitkälti vesipohjaista.

Vaikka maidossa on paljon vauvalle tärkeitä ravintoaineita, saa vauva myös runsaasti vettä maitoa nauttiessaan.

Keho myös muokkaa äidinmaidon laatua tarpeen mukaan. Kuumalla säällä rintamaito on hieman tavallista vesipitoisempaa, ja vauva saattaa haluta käydä rinnalla useammin.

Näin ollen alle puolivuotias vauva, joka ravinto koostuu vielä rinta- tai korvikemaidosta ja d-vitamiinilisästä, ei tarvitse vettä – ei edes kesähelteellä.

– Vesi voi rajoittaa saadun rintamaidon tai korvikkeen määrää, ja se on haitallista vauvalle, toteaa kätilö Maiju Starck äitiysneuvola Perhe-Artesta Kaksplussalle.

Lue myös: Minkä ikäiselle vauvalle voi antaa vettä? Älä haksahda tähän virheeseen

Vauvan tärkeimmät ihmiset | Yksinkertainen leikki naurattaa

Yksitoistaviikkoisen vauvankin kanssa voi jo leikkiä. Vauvalle on hyvin tärkeää saada olla vuorovaikutuksessa lähimpien hoivaajiensa kanssa – ruokinnan ja vaipan vaihtamisen lisäksi vauvan kanssa voi myös leikkiä ja lorutella.

Brittitutkija Caspar Addyman on hurahtanut vauvojen huumorin tutkimukseen. Hän selvitti tutkimusryhmineen, mikä naurattaa vauvoja eniten. Ei ole kukkuu-leikin voittanutta totesi Addyman vauvojen reaktioiden perusteella.

Addymanin mukaan kukkuu-leikin salaisuus ei ole vain siinä, että vauva yllättyy. Pienet vauvat todellakin luulevat, että esine tai ihminen katoaa, kun se ei ole heidän näköpiirissään.

Ennen kaksivuotissyntymäpäivää lapselle alkaa kehittyä käsitys esinepysyvyydestä. Se tarkoittaa, että lapsi ymmärtää asian olevan olemassa siitä huolimatta, vaikka hän ei sitä näkisi.

Nauramista yllyttää se, että hassun asian jakaa toisen ihmisen kanssa.

Kukkuu-leikin avuksi voi ottaa esimerkiksi harson, joka lasketaan kevyesti vauvan kasvojen päälle. Kun harso vetäistään pois vauvan päältä, vauvan eteen paljastuvat vanhemman hymyilevät kasvot.

Lähteet: MLL ja Imetyksen tuki ry

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X