Vauvan terveys 03.08.2019 Päivitetty 08.01.2021

8 vauvojen outoa oiretta – mikä on normaalia ja milloin lääkäriin?

Vauvan hengityskatkot, kouristelu ja huuleen ilmestyvä rakkula voivat pelästyttää vanhemmat. Nämä ja monet muut oudot oireet ovat kuitenkin yleensä vaarattomia ja loppuvat, kun vauva kasvaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Säpsähtelyä, rohiseva hengitys ja vuotavat silmät – onkohan vauva sairas? Ei välttämättä, sillä kyse voi olla lapsen kehitykseen kuuluvista normaaleista oireista.

Listasimme vauvojen kummalliset mutta vaarattomat oireet ja selvitimme, koska on syytä mennä lääkäriin.

1. Vauvan kouristelu unissaan

Pikkuvauvan hermosto on kehittymätön, eivätkä hänen liikkeensä ole vielä hallittuja ja tahdonalaisia. Tämä korostuu, kun lapsi nukkuu. Vauva saattaa säpsähdellä niin voimakkaasti, että liikkeet muistuttavat kouristelua. Nytkähtely voi johtua myös äänettömästä hikasta.

Milloin lääkäriin: Jos kouristelu on rajua ja lapsi itkee tuskaisasti. Myös kouristeluun liittyvät hengitysvaikeudet ja oudot silmänliikkeet tulee tutkia.

2. Vauvan epätasainen hengitys ja hengityskatkot

Vauvan hengitys voi olla epätasaista, ja hengitys voi katkeilla lapsen nukkuessa tai imiessä maitoa. Epätasainen hengitys johtuu hengityselimien kehittymättömyydestä.

Hengityskatkokset ovat vaarattomia, jos vauva ei muutu sinertäväksi ja veltoksi.

Vasta yli 20 sekunnin hengityskatkos määritellään uniapneaksi. Apnea on yleensä hyvin pienten vauvojen ja keskosten vaiva, ja sitä hoidetaan esimerkiksi kofeiinilla.

Milloin lääkäriin: Pitkähköistä hengityskatkoksista on hyvä mainita neuvolassa, vaikka vauva olisi vireä. Hengityskatkokset on tutkittava, jos ne kestävät yli 20 sekuntia, ja vauva muuttuu niiden aikana veltoksi tai sinertäväksi.

Katso video: Näin poistat tukoksen vauvan hengitysteistä

3. Vauvan tukkoisuus ja rohina

Tukkoisuus ja rohina eivät ole aina allergian tai flunssan merkkejä. On normaalia, että vauvan hengitys rohisee joskus. Vauvan aistit ovat herkät, ja mietokin tuoksu tai nenää kutittava pölyhiukkanen voivat saada hänet niiskuttamaan.

Vauvat niiskuttavat usein imiessään maitoa, sillä äidin rintamaidon hormonit stimuloivat vauvan hengitysteitä. Maito lisää myös limaneritystä, mikä voi aiheuttaa rohinaa. Oireet helpottavat yleensä parin kuukauden iässä, kun vauvan hengitystiet laajentuvat.

Milloin lääkäriin: Jos lapsi yskii rajusti lähes tauotta, hänen keuhkonsa vinkuvat ja oireisiin liittyy kuumetta tai kipuitkua.

4. Vauvan runsas pulauttelu

Pulauttelu ei johdu aina refluksista. Vauvan vatsalaukkua tukeva lihaksisto on heikko, ja maitoa nousee yleensä jonkin verran ylös ruokailun jälkeen. Jos vauvan paino nousee, eikä pulautteluun liity itkua, vanhempien ei tarvitse huolestua.

Korviketta juovat vauvat voivat pulautella runsaasti, sillä korvike imeytyy suolistoon hitaammin kuin äidinmaito. Vauva voi myös syödä liikaa, jos pullosta on helpompaa imeä kuin rinnasta. Maitoa sakeuttavat aineet voivat hidastaa vauvan ruokailua ja vähentää pulauttelua.

Milloin lääkäriin: Jos vauvan paino ei nouse, vauva jännittyy kaarelle oksentaessaan ja oksentaminen saa hänet itkemään rajusti.

Lue myös: Suvi Tiilikainen: ”Kuopuksen refluksi oli viedä minut lataamoon”

5. Pitkä ulostusväli vauvalla

Vanhemmat voivat säikähtää, jos kakkaa ei kuulu päiväkausiin. Jopa 10 päivän ulostusväli on kuitenkin normaali etenkin korviketta syövillä vauvoilla.

Vauvan suolisto ja peräaukon lihakset ovat kehittymättömät, ja koska vauva lähinnä makaa, uloste liikkuu suolistossa hitaasti. Jos lapsi vaikuttaa hyvinvoivalta ja uloste on pehmeää, syytä huoleen ei ole.

Kun lapsi alkaa syödä kiinteitä, suoliston toimintaa voi vauhdittaa kuitupitoisella ruoalla. Myös mallasuutteen lisääminen maitoon voi nopeuttaa ruoansulatusta.

Milloin lääkäriin: Jos vauvan uloste on kovaa ja pellettimäistä, hänen vatsansa on turvonnut ja hän itkee rajusti ulostaessaan.

Lue myös: Tunnista ja hoida vauvan vatsavaivat

6. Karsastus ja vuotavat silmät vauvalla

Vauvan silmät voivat katsoa joskus eri suuntiin, kääntyä kieroon ja vuotaa runsaasti.

Alle puolivuotiaan karsastus on kuitenkin normaalia. Pikkuvauvan silmien lihakset ovat heikot, ja hän vasta harjoittelee katseensa kohdistamista.

Silmien vuotaminen johtuu yleensä ahtaista kyynelkanavista. Vaalea tai hieman kellertävä vuoto on vaaratonta, ja hoidoksi riittää silmien varovainen pyyhkiminen.

Milloin lääkäriin: Kyseessä voi olla hoitoa vaativa karsastus, jos lapsen katseen kohdistus harhailee vielä yli puolen vuoden iässä. Silmien vuotaminen voi johtua tulehduksesta, jos silmät ovat turvonneet tai punertavat.

7. Sukuelinten ja pojan nännien turvotus

Vastasyntyneen sukuelimet voivat olla hätkähdyttävän turvonneet. Myös poikavauvan nänninympärykset voivat turvota, ja nänneistä voi tihkua maitomaista nestettä.

Sukuelimien ja rintojen oudot oireet johtuvat yleensä hormoneista, joita lapsi saa äidiltä raskausaikana. Hormonit voivat aiheuttaa tyttövauvalle jopa kuukautisvuotoa muistuttavaa veristä tiputtelua. Oireet loppuvat yleensä parissa viikossa, kun lapsen hormonit tasoittuvat.

Milloin lääkäriin: Verisestä vuodosta kannattaa kertoa aina lääkärille. Myös vauvan rintakehän voimakas turvotus ja siihen liittyvät iho- ja hengitysoireet pitää tutkia. Jos poikavauvan kivesten turvotus ei laske viikossa, kyseessä voi olla nestekertymä. Vesikivekseksi kutsuttu tila on vaaraton, mutta lääkärin on arvioitava hoidon tarve.

Keskustele: Miten vauvan alapää pitäisi pestä?

8. Rakkulat vauvan huulessa ja verinen sylki

Vauvan huuleen voi ilmestyä herpestä muistuttava rakkula. Jos vauvan syljessä on vielä veritippa, paniikki voi olla valmis.

Huulten rakot ja kovettumat johtuvat yleensä väärästä imuotteesta. Jos nänni ei ole tarpeeksi syvällä vauvan suussa, vauva imee rintaa liian kovaa, ja hänen huulensa hiertyvät. Kova imu voi hiertää myös äidin nänniin haavoja, jotka tekevät vauvan syljestä veristä.

Milloin lääkäriin: Jos lapsen kehoon ilmestyy runsaasti rakkuloita tai ihottumaa, kyse voi olla vesirokosta muusta sairaudesta. Myös verinen oksennus pitää tutkituttaa heti.

Katso video: Oikea imetysasento ja imuote

Lähteet: The Bumb, Parents, Refluksilapset,  Terveyskirjasto, Ummetus.com

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 22.6.2017.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X