Vauvan terveys 20.11.2023

Moron heijaste on usein syynä vauvan säpsähtelylle – näin ”morottamista” voi hillitä

Moni vastasyntynyt vauva säpsähtelee. Usein liikkeen aiheuttaa niin sanottu Moron heijaste.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Vastasyntyneet ja muutaman viikon ikäiset vauvat liikehtivät ja äännehtivät tavoilla, jotka voivat hämmentää tuoretta vanhempaa. Yksi yleinen ihmetyksen aihe on niin kutsuttu Moron heijaste.

Moron heijaste on synnynnäinen ja refleksimäinen liike, joka muistuttaa säpsähtämistä tai säikähtämistä. Liike voikin aiheutua vauvan pelästymisestä tai kovan äänen seurauksena, mutta erityisen tyypillinen se on silloin, kun vauvan asettaa selälleen esimerkiksi hoitopöydälle.

Lue myös: Nämä refleksit ovat jokaisella terveellä vauvalla

Miten Moron heijaste näkyy?

Kun lapsen ylävartalon annetaan pudota lyhyen matkaa, kuten juuri selälleen laskiessa, lapsi heittää symmetrisesti sekä ylä- että alaraajansa sivuille.

Moron heijasteessa vauvan kädet tekevät ison kaaren, joka muistuttaa syleilyotetta. Liike on sen verran äkillinen, että vanhempi voi erehtyä tulkitsemaan sitä säikähtämiseksi sellaisissakin tilanteissa, jossa siitä ei ole kyse.

Moron heijaste on vaaraton. Yleensä se lakkaa esiintymästä noin kolmen kuukauden iässä. Lääkärikäynti tai keskustelu neuvolassa ovat Terveyskirjaston mukaan paikallaan vain siinä tapauksessa, jos heijasteliikkeitä tulee useita peräkkäin.

Heijastetta voi hillitä

Moron heijaste on saanut arkikielessä lempinimen morottaminen. Termin alkuperä ei kuitenkaan liity tervehtimiseen vaan juontaa juurensa itävaltalaislääkäri Ernst Moroon (1874–1951), jonka mukaan refleksi on nimetty.

Vaikka liikkeestä ei sinänsä ole haittaa, sitä voi halutessaan hillitä kahdella tavalla. Ensinnäkin lapsen voi asettaa hoitopöydälle tai muulle alustalle varovasti kylki edellä, jolloin liikettä ei ilmene.

Joskus vastasyntynyt voi morottaa maatessaan alustalla, jolloin liikkeen saa rauhoittumaan tuomalla harovat kädet yhteen lapsen rinnan päälle. Kikasta voi olla hyötyä, jos Moron heijaste vaikeuttaa esimerkiksi vaipan vaihtamista.

Synnynnäisten heijasteiden ilmenemistä ja häviämistä tutkitaan neuvolassa osana lapsen kehityksen seurantaa. Muita vastasyntyneiden heijasteita ovat esimerkiksi imemisheijaste, kävelyheijaste ja niin sanottu sukeltajan heijaste.

Sukeltajan heijasteessa on kyse refleksistä, jossa vauva suojaa ilmatiehyitään sulkemalla henkitorvensa kurkunkannen avulla. Sukeltajan heijasteen tunnistaa korahtavasta kurkkuäänestä, joka kuuluu esimerkiksi kylpemisen, syöttämisen tai kasvoille puhaltamisen yhteydessä.

Lähteet: Terveyskirjasto: Säpsähtely vastasyntyneenä, Terveyskirjasto: Vastasyntyneen terveysongelmia, Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lue myös: Miksi vauva vetää selkänsä kaarelle? Ymmärtämällä syyn opit tulkitsemaan lastasi entistä paremmin

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X