Vauvan terveys 25.05.2021 Päivitetty 29.05.2023

Nyt selvisi, miksi koronavirus ei tartu pikkuvauvoihin miltei lainkaan – uusi tutkimus valottaa

Suomalaistutkimus selvitti, mikä tekijä voi vaikuttaa siihen, että koronavirus ei pääse vastasyntyneiden elimistöön yhtä usein kuin aikuisten.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Suomalaistutkimuksen arvellaan löytäneen syyn sille, miksi koronavirustartunta on vauvoilla hyvin harvinainen. Husin ja Helsingin yliopiston tutkimus on ensimmäinen, jossa selvitettiin, miten vastasyntyneiden nenän limakalvot reagoivat koronavirukseen.

Jotta koronavirus SARS-CoV-2 voi tarttua ihmiseen, sen tarvitsee päästä tiettyyn reseptoriin. Siitä virus niin ikään pääsee tunkeutumaan solun sisälle aiheuttamaan tartunnan.

Soveltuvia reseptoreita löytyy ihmiseltä erityisesti nenän limakalvoilta, mutta tutkimuksen havainnon mukaan vastasyntyneillä niitä on huomattavasti vähemmän kuin aikuisilla. Tutkimuksessa verattiin aikuisten reseptoreiden määrää vastasyntyneiltä löytyviin.

Koronavirus ei löydä tietä vauvan soluihin

Lääketiede tuntee useita SARS-CoV-2-virusta kuljettavia reseptoreita. Tutkimuksessa huomioitiin kaksi keskeisintä ja kaksi, erityisesti solun sisään siirtymisessä avustavia reseptoreita.

Koronavirus ei tartu isompiinkaan lapsiin yhtä herkästi kuin aikuisiin.

– Tutkimus osoitti, että näitä neljää reseptoria ilmeni sekä keskosten että täysiaikaisten vastasyntyneiden nenän limakalvoilla selvästi vähemmän kuin aikuisilla, kertoo lastentautien erikoislääkäri Santtu Heinonen Husin Uudesta lastensairaalasta.

Aiemmin toteutetuissa tutkimuksissa on selvinnyt, että lapsilla on ylipäätään aikuisiin verrattuna vähemmän koronavirustartuntaa edesauttavia reseptoreita.

– Tutkimuksemme valaisee osin sitä, miksi vastasyntyneet saavat koronainfektion harvoin ja säästyvät koronatartunnalta usein jopa silloin, kun synnyttävä äiti on siihen sairastunut. Infektion saatuaankin taudinkuva on vastasyntyneillä yleensä lievä. Muihin hengitystievirusinfektioihin he sairastuvat sen sijaan usein vakavammin kuin aikuiset, sanoo Santtu Heinonen.

Tutkimukseen osallistui 28 alle yhden vuorokauden ikäistä vastasyntynyttä, joista 17 oli syntynyt täysiaikaisena ja 11 ennenaikaisesti. Reseptorien määrissä ei vauvojen välillä havaittu eroja.

Tulokset on nyt julkaistu arvostetussa Archives of Diseases in Childhood Fetal & Neonatal -julkaisusarjassa.

Lue myös: Koronarokotus ja raskaus: tämä tiedetään raskaana olevien koronarokottamisesta

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X