Vauvan terveys 25.12.2020

Päivin vauva oli 1-viikkoinen, kun silmää uhkaava mansikkaluomi ilmestyi – näin luomi parantui viidessä vuodessa

Mansikkaluomi kasvoissa häviää usein itsestään. Päivin pojan mansikkaluomea hoidettiin beetasalpaajilla, ja muutos oli jo alle vuodessa huomattava.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
Sampo Korhonen ja Päivi Väänäsen kotialbumi

Kun Päivi Väänäsen ja hänen puolisonsa Daniel-poika syntyi, lapsen poskessa ei ollut minkäänlaista luomea tai värimuutosta. Noin viikon ikäisenä pojan poski alkoi punertaa, ja siihen ilmestyi mansikkaluomi eli hemangiooma. Kyseessä on verisuoniluomi, joka voi ilmestyä lapsen iholle yleensä muutaman viikon iässä.

Neuvolalääkäri kiinnitti luomeen huomiota, kun Daniel oli noin kuukauden ikäinen. Lääkäri otti pojan kasvoista valokuvan ja konsultoi asiasta Lastenklinikan lääkäriä.

Perhe sai lähetteen tarkempiin tutkimuksiin, ja 3 kuukauden iässä Danielin mansikkaluomea kasvoissa alettiin hoitaa beetasalpaajilla.

– Oli pelko siitä, että luomi painaa näköhermoa. Lisäksi se painoi ulkopuolelta silmäluomea kiinni, Päivi Väänänen kertoo.

Suurinta osaa mansikkaluomista ei tarvitse hoitaa mitenkään, mutta silloin, jos luomi haittaa näköä, se vaatii hoitoa.

Mansikkaluomi muuttui huomattavasti alle vuodessa

Päivi ei ollut aikaisemmin kuullut, että mansikkaluomiin olisi jotain hoitokeinoja, saatikka että mansikkaluomia voitaisiin pienentää beetasalpaajilla. Niillä hoidetaan yleensä sydänsairauksia.

Hoitojen aloitus ei kuitenkaan epäilyttänyt pienen pojan äitiä.

– Luotin ammattilaisiin, enkä ollut yhtään huolissani. Kävimme kaikki asiat tosi hyvin läpi lääkärin kanssa, Päivi sanoo.

Hoidot aloitettiin sairaalassa. Beetasalpaajaa sekoitettiin jauheena pieneen määrään maitoa, ja sen jälkeen sitä annosteltiin ruiskulla Danielin suuhun. Lisäksi ensimmäisellä hoitokerralla seurattiin vauvan sykettä ja tarkkailtiin muita arvoja.

Ensimmäisen hoitokerran jälkeen hoitoja jatkettiin kotona. Apteekissa tehtiin varta vasten Danielia varten pieniä annosjauhepusseja, jotka sisälsivät oikean määrän lääkettä.

Beetasalpaajahoito kesti yli puoli vuotta. Kun hoidot olivat ohi, mansikkaluomi kasvoissa oli haalistunut ja pienentynyt huomattavasti.

– Lähtötilanteessa luomessa oli rupi, ja luomi hiukan vuoti. Ensimmäinen muutos oli se, että luomi umpeutui ja rupi lähti pois. Sitten luomen väri muuttui koko ajan vaaleammaksi, ja luomen koko pieneni.

Väänäset olivat todella tyytyväisiä lopputulokseen.

– Luomi on hoitojen jälkeen jatkanut haalistumistaan koko ajan.

Lapsen mansikkaluomi kasvoissa on haalistunut huomattavasti.

Vasemmanpuoleinen kuva on otettu ennen hoidon aloittamista, keskimmäisessä kuvassa lapsi on 1,5-vuotias ja oikeanpuolimmaisessa kuvassa 5-vuotias.

Mansikkaluomi kasvoissa katoaa usein kokonaan

Daniel on kohta kuuden vanha. Hän ei Päivin mukaan kiinnitä oikeastaan lainkaan huomiota luomeensa.

– Päiväkodistakaan ei ole kerrottu, että luomi olisi siellä tullut puheeksi.

Joskus, jos esimerkiksi taloyhtiöön on muuttanut uusia lapsia, Danielin luomesta on saatettu kysellä. Pojan vanhemmat ovat sitten selittäneet, että kyseessä on mansikkaluomi, ja sen jälkeen leikit ovat jatkuneet entiseen tapaan.

Usein mansikkaluomi häviää itsestään kouluiän alkuun mennessä, ja niin saattaa käydä myös Danielin tapauksessa.

– Iho tuntuu kuitenkin luomen kohdalta hieman ohuemmalta kuin muualla kasvoissa. Voi olla, että poskeen jää siis hieman erilainen ihoalue.

Mikäli oman vauvan iholle ilmestyy mansikkaluomi, Päivi kehottaa ottamaan yhteyttä neuvolalääkäriin ja keskustelemaan asiasta.

– Sieltä varmasti löytyy asianmukainen hoitosuunnitelma.

Jos luomi ei aiheuta lapselle kipua tai muuta fyysistä haittaa vaan on lähinnä kosmeettinen seikka, sillä ei myöskään välttämättä lopulta ole kovin paljon merkitystä lapselle.

– Vaikka Danielin luomi on sellaisessa kohdassa kasvoja, josta sen helposti huomaa, luomi ei ole noussut merkittävään rooliin hänen elämässään.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X