Vauvan terveys 23.09.2022

Rotavirus voi olla hengenvaarallinen – etenkin pienten lasten vanhempien on syytä olla tarkkana

Rotavirus on yleisin lasten vatsataudin aiheuttaja maailmassa. Tauti on raju etenkin rokottamattomille lapsille.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Rotavirus on yleisimpiä pienten lasten ripuli-oksennustautien aiheuttajia. Virus tarttuu helposti ihmisestä toiseen esimerkiksi käsien, ovenkahvojen, lelujen tai muiden pintojen ja tavaroiden välityksellä tai hengitysteiden kautta.

Etenkin pienille lapsille rotavirus voi olla jopa hengenvaarallinen.

– Maailmalla lapsia kuolee rotavirukseen ja siitä aiheutuneisiin seurauksiin. Suomessa näin ei ole käynyt aikoihin, mutta sairaalahoitoon päätyy yhä vuosittain viruksen saaneita pikkulapsia, kertoo Terveystalon lastensairauksien ja lasten allergologian ylilääkäri Péter Csonka.

Tautia vastaan on saatavilla tehokas rokote. Sen ansiosta rotaviruksen leviäminen on hidastunut huomattavasti. Silti tauti jyllää yhä vuosittain etenkin rokottamattomien pienten lasten keskuudessa.

– Suurin osa rotaviruksen takia sairaalaan päätyvistä pienistä lapsista on rokottamattomia. Tauti voi olla todella raju, Csonka kertoo.

Rotavirus aiheuttaa vaikeaa vatsatautia kaikkein pienimmille

Rotaviruksen itämisaika kestää parin vuorokauden ajan. Varsinaiset oireet alkavat, kun virus pääsee lisääntymään suolistossa. Taudin yleisimpiä oireita ovat oksentelu, vetinen ripuli, kuume ja vatsakrampit.

– Tartunnan saaneella solut rikkoontuvat ja hajoavat. Vaikka lasta syöttäisi, ravintoaineet eivät imeydy kunnolla. Lapsi menettää paljon nesteitä ja ravintoaineita, eivätkä ne pääse imeytymään, Csonka kertoo.

Hankalimmat oireet kehittyvät yleensä alle 1,5-vuotiaille lapsille. Csonkan mukaan etenkin 6kk–1,5kk ikäiset lapset ovat riskiryhmässä.

– Taudin suurimpia haasteita on se, ettei kyseessä ole mikään lyhytkestoinen vatsatauti. Esimerkiksi noroviruksessa oireet kestävät vain pari päivää, mutta rotaviruksessa oireiden kesto on usein noin viisi vuorokautta, jopa viikon, hän kertoo.

Ja koska oireet jatkuvat niin pitkään, lapsi menettää voimia ja voi pahimmillaan kuivua nopeasti. Aikuisella oireet sen sijaan muistuttavat usein tavallista hieman pitkäkestoisempaa vatsatautia.

Hoitona runsaasti nesteitä – ja lääkäriin mieluummin liian nopeasti kuin liian hitaasti

Täsmälääkettä rotavirusta sairastavalle ei ole. Csonka muistuttaa, että runsas juominen on oksennus-ripulitautia ja etenkin rotavirusta sairastaessa tärkein hoito.

– Ylimääräiset menetykset ja kalorit täytyy korvata. Apteekista saatavat ripulijuomat, jotka sisältävät elektrolyyttejä, ovat tähän tarkoitukseen erittäin hyviä. Ilman riittävää juomista ja oikeanlaisia juomia elimistön elektrolyyttitasapaino voi mennä sekaisin, Csonka kertoo.

Elektrolyyttejä sisältäviä ripulijuomia voi tarjota pienellekin vauvalle.

– Se, miten paljon juomaa voi antaa, riippuu lapsen painosta. Mutta lyhyt ja helppo nyrkkisääntö on, että kaikki sairauden takia menetetty neste pyritään korjaamaan näillä juomilla, Csonka sanoo.

Aina nesteytyskään ei auta. Csonka huomauttaa, että etenkin pienten lasten vointia on siksi seurattava tarkkaan.

– Jos lapsi väsähtää, virtsantulo loppuu tai silmät painuvat kuopalle, tauti on päässyt jo pitkälle ja on suunnattava viipymättä lääkäriin. Lääkäriin kannattaakin mennä jo ennen vaikeampien oireiden ilmaantumista. Sairaalassa lapsi saa riittävän nesteytyksen nenämahaletkun tai suonensisäisen nesteytyksen avulla, Csonka kertoo.

Lue myös: Norovirus on helposti tarttuva, mutta tartunnan pystyy välttämään

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X