Lapsen terveys 02.04.2022

Lapsen ripuli vaatii nesteytystä – aikuisen ripulilääkettä ei tule tarjota

Lapsen ripuli tarttuu herkästi, jos kyseessä on viruksen aiheuttama tauti.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsen ripuli alkaa usein virustartunnan seurauksena. Esimerkiksi noro- ja rotavirus aiheuttavat vatsatautia, jonka yhtenä oireena voi olla ripuli.

Ripuliin voi liittyä kuumetta, oksentamista ja vatsakipua. Viruksen aiheuttama tauti paranee usein itsestään, mutta oikeanlainen hoito on tärkeää, jotta pieni lapsi ei kuivu.

Lue myös: Norovirus jyllää kevättalvella – näin tunnistat ja ehkäiset sen

Mistä lapsen ripuli johtuu?

Ripuli voi johtua virustartunnasta. Esimerkiksi norovirus aiheuttaa vatsatautiepidemioita, jotka leviävät herkästi päiväkodeissa ja kouluissa.

Noroviruksen ollessa kyseessä ripuli on yleensä lyhytkestoista. Noroviruksen aiheuttama vatsatauti kestää yleensä 1–3 vuorokautta.

Myös rotavirus tarttuu herkästi henkilöstä toiseen. Noroviruksen kaltaiset oireet kestävät usein muutaman päivän pidempään, ja varsinkin pienillä lapsilla esiintyy rajua oksentamista ja ripulointia.

Nykyään rotavirusrokote on rokoteohjelmassa. Se on lievittänyt oireiden voimakkuutta ja ehkäisee lasten sairaalahoidon tarvetta.

Käsien peseminen saippualla on erittäin tärkeää virustautien ehkäisyssä.

Ripuli voi joskus johtua myös bakteerista. Tavallisimmin bakteerin voi saada ihmisen tai eläimen ulosteen saastuttamasta ruoasta. Joskus bakteeri voi tarttua myös toisesta ihmisestä.

Tässäkin tapauksessa käsien peseminen ennen ruokailua on tärkeää, kuten myös WC-käynnin jälkeen. Myös hyvä hygienia ruokaa laitettaessa ehkäisee bakteeritartuntoja.

Joskus bakteerin nitistäminen saattaa vaatia antibioottihoitoa.

Löysä uloste voi myös johtua allergiasta, keliakiasta tai laktoosi-intoleranssista. Jos epäilee jotakin edellämainituista, kannattaa olla suoraan yhteydessä terveydenhuoltoon.

Lapselle kannattaa tarjota nestettä, josta hän pitää. Kovin sokeripitoisia juomia on hyvä välttää.

Miten lapsen ripulia hoidetaan?

Ripulin hoidossa on tärkeää nauttia nestettä ja suoloja, joita ripulissa ja mahdollisesti oksentaessa elimistöstä poistuu.

Juotavaa on tärkeää tarjota, vaikka se vaikuttaisikin tulevan pian ulos ulosteena tai oksentamisena.

Lapselle voi ripulissa tarjota juotavaa ja syötävää, joka hänelle maistuu. Hyvin sokerisia juomia, kuten limsoja, kannattaa kuitenkin välttää, sillä ne voivat pahentaa ripulia.

Imeväisen rintaruokintaa tulee jatkaa, vaikka lapsi ripuloisi.

Jos ripuli jatkuu voimakkaana, apteekista saa lapsille tarkoitettua ripulijuomaa. Aikuisten ripulijuomaa lapsille ei saa antaa.

Milloin voi palata päiväkotiin tai kouluun?

Kotona pysytteleminen on tärkeää jo siksi, että lapsi ei sairaana jaksa osallistua normaaliin toimintaan. Yleisohjeistus kuuluu, että lapsen tulisi välttää päivähoitoon tai kouluun menemistä 48 tuntia eli kaksi vuorokautta oireiden päättymisen jälkeen.

Tällä pyritään varmistamaan se, että tauti ei leviäisi eteenpäin. Toisaalta lapsi saa näin myös kerätä voimia taudin jäljiltä.

Lähteet: Terveyskylä – ripuli, Terveyskirjasto: Suolistotulehdukset lapsella

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X