Miksi vastasyntyneen vauvan hengitys rohisee? Ääntä ei yleensä tarvitse säikähtää
Tavallisesti ääni on harmiton. Vain tietyissä tapauksissa tarvitaan lääkäriä.
Aikuiset ovat tottuneet siihen, että normaali hengittäminen on suhteellisen äänetöntä. Siksi vastasyntyneen vauvan hengityksen rohina voi ymmärrettävästi pelästyttää: saako vauva henkeä?
Varsinkin tuoreille vanhemmille rohina on uusi asia, johon he eivät ole välttämättä osanneet valmistautua. Hyvä uutinen on, että varsinaista valmistautumista ei tarvitakaan, sillä kyse on normaalista ilmiöstä. Sellaisenaan rohina ei ole vaarallista, jos vauva on makuuasennossa.
Mistä vauvan hengityksen rohina johtuu?
Osalla vastasyntyneistä vauvoista hengitystorven rustot ovat niin pehmeät, että makuuasennossa henkitorvi painautuu kasaan. Silloin hengitystorvessa kulkeva ilma saa aikaan rohisevan äänen. Rohinaa ei kuulu, kun lapsi on pystyasennossa.
Yleensä vauvan hengityksen rohina korjautuu muutaman kuukauden iässä.
Rohinan ohella vauvan hengityksestä voi kuulua tuhinaa. Tuhinan syynä on puolestaan nenäontelon ahtaus. Nuhassa ääni luonnollisesti korostuu, varsinkin, jos sieraimiin kertyy räkää.
Myös tuhina on sellaisenaan vaaratonta. Terveyskirjasto opastaa, että nuhan yhteydessä tuhinaa voi helpottaa tiputtamalla vauvan sieraimeen keittosuolatippoja, joita saa apteekista ilman reseptiä.
Näissä tilanteissa lääkäriin
Vauvan hengityksen rohina on syytä tutkituttaa, jos rohinaa ilmenee pystyasennossa, jos lapsella on usein hengitystieinfektioita tai jos lapsi kärsii hengitysvaikeuksista. Hätätilanteissa on soitettava hätänumeroon 112.
Terveyskirjaston mukaan nenän jatkuva tukkoisuus ja tuhina voivat harvoin johtua sieraimen takaosan tukoksesta. Harvinaisia rohinan syitä ovat puolestaan kurkunpään synnynnäinen kehityshäiriö, verisuonten laajentumat tai henkitorven painaumat. Ne vaativat tutkimuksia ja hoitoa.
Valtaosalla pienen vauvan hengityksen rohina ja tuhina ovat kuitenkin vaarattomia. Terveyskirjasto kiteyttää, että keskeistä on seurata lapsen hengittämistä, eli pelkkä rohina ei ole itsessään vaarallista. Asiasta voi kuitenkin puhua neuvolakäynneillä, jos se huolettaa.
Vastasyntyneen vauvan jatkuvasta aivastelustakaan ei ole syytä hakeutua lääkäriin, ellei vauvalla ilmene samanaikaisesti kuumetta tai muita flunssan oireita. Pienen vauvan aivastelu johtuu yksinkertaisesti siitä, että aivastamalla hengitysteistä poistuu taudinaiheuttajia, joihin vauva ei vielä ole aikuisten tapaan tottunut. Lisäksi vauva ei osaa vielä niistää, joten aivastaminen on ainoa tapa päästä eroon nenän tukoksista.
Lähde: Terveyskirjasto: Vastasyntyneen terveysongelmia; Terveyskirjasto: Hengitysvaikeus lapsella
Jaa oma kokemuksesi