Lapsen terveys 05.02.2024

Nämä merkit jokaisen vanhemman olisi tärkeää tunnistaa – voivat kertoa lapsen vakavasta hengitysvaikeudesta

Lapsen hengitysvaikeus on tilanne, joka tulee aina ottaa vakavasti. Lääkäri kertoo, mistä hengitysvaikeudet lapsella yleensä johtuvat, ja miten niiden kanssa kuuluu menetellä.

Teksti
Eeva Pettersson
Kuvat
iStock

Lapsen hengitysvaikeus voi kehittyä äkillisesti tai vähitellen. Kun kyseessä on hengitysvaikeus, voi hengitys olla tihentynyttä, pinnallista, raskaan näköistä tai esimerkiksi vinkuvaa. Samalla myös lapsen yleistila on voinut laskea, ihon väri muuttua, ja vointi huonontua. Myös lapsen tiheä hengitys nukkuessa voi kieliä hengitysvaikeudesta.

– Yleisimmät syyt hengitysvaikeuksiin ovat hengitystieinfektiot, astma tai allerginen reaktio. Jos terve lapsi saa äkisti hengitysvaikeuskohtauksen, voi kyseessä olla vierasesineen joutuminen hengitysteihin, kertoo lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Varpu Elenius Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lapsen hengitysvaikeus ei välttämättä aina ole vakavaa, mutta sen syy tulee aina selvittää ja hoitaa.

– Myös silloin, jos lapsi joutuu käyttämään hengitysapulihaksia hengityksen turvaamiseksi, on syytä hakeutua lääkäriin. Esimerkiksi hengityksen yhteydessä näkyvät kuopat kylkiluiden välissä ja kuoppa kaulalla kertovat raskaasta hengityksestä, Elenius sanoo.

Virusinfektio voi hankaloittaa hengitystä – Lapsen hengitystiheys kertoo tilanteesta

Yleisimmin hengenahdistusta lapselle aiheuttavat useat hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset, kuten rinovirukset, RS-virus ja influenssavirukset.

– Etenkin flunssakausina hengitysvaikeudet ovat erittäin yleisiä pienillä lapsilla. Lapsen hengitysvaikeus syntyy, kun virusinfektion aiheuttama turvotus ja lima ahtauttavat kurkunpäätä tai hengitysteitä, Elenius kertoo.

Jos lapsen hengitys vinkuu, voi kyseessä olla kurkunpäätulehdus. Etenkin sisäänhengityksenä kuuluva vinkuna liittyy yleensä kurkunpäätulehdukseen, eli laryngiittiin. Laryngiitti saattaa olla päiväsaikaan melko oireeton, mutta vaivata makuuasennossa öisin.

Lapsen tiheä hengitys nukkuessa saattaakin kieliä kurkunpäätulehduksesta. Mikäli lapsen hengitys on yöllä vaikeaa, hänet kannattaa nostaa istuvaan asentoon.

– Kurkunpääntulehduksessa kylmän ulkoilman hengittäminen auttaa. Hankalassa tilanteessa on syytä soittaa paikalliseen lasten päivystysnumeroon ja kysyä lisäneuvoa, sanoo Elenius.

Kurkunpäätulehdus on yleensä vaaraton, ja pahimmat oireet ovat yleensä ohi muutamassa päivässä. Myös lapsen hengitysvaikeus helpottaa, kun tauti alkaa väistyä.

Lue myös: Kurkunpäätulehdus aiheuttaa erikoisen yskän ja hengenahdistusta – näin tunnistat sen

Alle 3 kuukauden ikäisille vauvoille voi RS-viruksen jyllätessä kehittyä pienten ilmatiehyeiden tulehdus, bronkioliitti. Siinä hengitysvaikeus kehittyy muutaman päivän sisällä, minkä seurauksena vauvan imeminen heikkenee, ja lapsi väsähtää helposti. Bronkioliittivauvat hoidetaan herkästi sairaalassa.

– Tartunnan estämiseksi olisi hyvä vältellä isoja ihmisjoukkoja ja flunssaisia ihmisiä. Hyvä käsihygienia auttaa myös, sanoo Elenius.

Joillekin virusperäinen hengitystieinfektio johtaa ahtauttavaan keuhkoputkentulehdukseen. Siinä oireet ovat osin samat kuin astmassa, puuskittainen yskä, hengityksen vinkuna sekä hengityksen tihentyminen. Osalla tämän sairastaneista ilmenee myöhemmin astma.

Hengitysvaikeuden takana voi olla astma

Joskus lapsen hengitysvaikeus voikin olla merkki jostakin muusta kuin virusinfektiosta. Jos lapsen hengitys rohisee tai vinkuu muuten vain, voi syynä olla astma.

Astma on keuhkoputkien limakalvojen pitkäaikainen tulehdussairaus. Astmaa sairastava saa helposti hengitysoireita, koska tulehtunut ja turvonnut limakalvo on herkkä erilaisille ärsykkeille. Astmakohtauksen tyypillisenä oireena ovat hengitysvaikeus, voimakas yskä ja hengityksen vinkuna.

– Astmakohtauksen laukaisijana on lapsilla usein hengitystieinfektioita aiheuttavat virukset, Elenius kertoo.

Yli 3-vuotiailla lapsilla vinkuva hengitys viittaa yleensä astmakohtaukseen, kun taas sitä pienemmillä lapsilla kyseessä on yleensä hetkellinen hengitystieinfektion aiheuttama keuhkoputkien ahtauma.

Joskus hengitysvaikeuksien taustalta löytyy astma.

Astmaa lääkitään säännöllisesti otettavalla lääkkeellä, ja lisäksi astmakohtauksen aikana voidaan ottaa nopeavaikutteista lääkettä, joka laajentaa keuhkoputkia.

– Astmankohtauksen vuoksi lääkäriin on syytä mennä silloin, jos kaksi annosta avaavaa lääkettä 20 minuutin välein ensimmäisen tunnin aikana annettuna ei helpota tilannetta, tai jos lapsi tarvitsee avaavaa lääkitystä tiheästi vielä vuorokauden kuluttua hoidon aloituksesta, sanoo Elenius.

Lue myös: Lapsen astma hoitoon ajoissa

Lapsen hengitysvaikeudet voivat olla myös allerginen reaktio

Jos hengitys on poikkeuksellista eikä esimerkiksi flunssaa ole, voi lapsen äkillinen hengitysvaikeus olla myös allerginen reaktio.

Allergiaoireet esiintyvät usein nuhana, iho-oireina ja silmien punoituksena. Joidenkin kohdalla ne voivat lisäksi aiheuttaa astmaa muistuttavia oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Vakavassa tapauksessa syntyy anafylaksia, joka vaatii aina kiireellistä hoitoa. Siihen kuuluvat hengitysteiden turvotus, oksentelu ja verenpaineen lasku. Yleensä syynä on jokin ruoka, lääkkeet tai hyönteisen pisto.

On tärkeää selvittää, mikä allergian taustalla on, ja hoitaa sitä asianmukaisesti.

Vierasesineen joutuminen hengitysteihin aiheuttaa hengitysvaikeuden

Lapsi on tärkeää pitää turvallisessa, valvotussa ympäristössä, ja pyrkiä välttämään pienten osien joutuminen hengitysteihin. Mikäli vierasesine kuitenkin pääsee eksymään hengitysteihin, ja lapsen hengittäminen vaikeutuu, on syytä toimia ripeästi.

– Vierasesineen joutuessa hengitysteihin lapsi taivutetaan etukumaraan (pieni lapsi pää alaspäin vatsalleen kyynärvarren varaan), ja tehdään kämmenellä viisi napakkaa lyöntiä lapaluiden väliin, neuvoo Elenius.

Mikäli tästä ei ole apua, on viipymättä haettava apua sairaalasta.

Vierasesineen joutuminen hengitysteihin on tilanne, joka vaatii nopeita ensiaputaitoja.

Lapsen hengitysvaikeus – Koska lääkäriin?

Lääkäriin on aina syytä hakeutua jos hengitysvaikeuksien syy ei ole tiedossa tai kotikonsteista ole apua. Pienten lasten kanssa on hyvä toimia nopeasti.

– Mitä pienempi lapsi on kyseessä, sitä nopeammin lapsi voi väsähtää, Elenius muistuttaa.

Myös näissä tilanteissa hengitysvaikeuksista kärsivän lapsen kanssa on hyvä hakeutua pikaisesti sairaalaan:

  • Hengitysvaikeuksista kärsivä potilas on kalpea tai sinertävä.
  • Hengityksen vinkuminen on alkanut äkillisesti lääkkeen oton, syömisen tai hyönteisen piston jälkeen.
  • Lapsi pystyy puhumaan vain katkonaisia lauseita.
  • Lapsi ei jaksa touhuta, leikkiä, liikkua.
  • Hengitysvaikeuteen liittyy nielemisvaikeus.
  • Lapsi on huonon värinen.
  • Lapsella on sydänperäinen sairaus.
  • Lapsi on alle 3kk ikäinen.
  • Lapsella on hengitysvaikeuksien lisäksi korkea kuume.

Sairaalassa potilaalle voidaan tapauksen mukaan antaa esimerkiksi hengitysteitä avaavia lääkkeitä ja lisähappea.

Ennen sairaalaan pääsyä lasta on hyvä yrittää rauhoittaa ja pitää puoli-istuvassa asennossa.

Elenius muistuttaa, että lapsen hengitysvaikeus tulee aina ottaa vakavasti, ja ongelmien syyt tulee tutkia.

– Kaikki lapset, joilla on vinkuvaa hengitystä tai jatkuvaa rohinaa, on syytä tutkia astman, hengitysteiden synnynnäisten poikkeavuuksien ja muiden kroonisten sairauksien toteamiseksi, Elenius sanoo.

Vakavimmillaan lapsen hengitysvaikeuksien taustalta voi löytyä esimerkiksi sydänvika tai diabetes.

Lähteet: Lastentautien ja allergologian erikoislääkäri Varpu Elenius, Terveyskirjasto

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X