Vauvan motorinen kehitys alkaa sylissä – kanna vauvaa 6 eri tavalla
Vauvan motorinen kehitys saa vauhtia eri kantotavoista. Tutkimustulosten perusteella vauvojen monipuoliset ja vaihtelevat asennot vauvan hereillä ollessa ovat vähentyneet 1990-luvulta lähtien.
Alle yksivuotiaan vauvan motorinen kehitys saa erityisesti tukea vanhempien sylittelyssä. Vauva ei ole vielä itsenäinen liikkuja, jolloin vauvan syliasentojen monipuolisuudella on vaikutuksensa. Alle yksivuotiaan sensomotorista kehitystä voi tukea erilaisilla kanto- ja käsittelytavoilla.
Sensomotorisella kehityksellä tarkoitetaan aistien avulla tapahtuvaa liikkumisen oppimista. Esimerkiksi vauvan sensomotoriikkaa voidaan aktivoida värikkäiden lelujen avulla, joita vauva kurkottelee ja tavoittelee.
Vaihtelevat kantotavat antavat vauvalle kokemuksia erilaisista asennoista, kehittävät vartalon hallintaa sekä vahvistavat asentoihin vaadittuja lihaksia painovoimaa vastaan. Näiden kehittyminen on tärkeää vauvan motoriselle kehitykselle muun muassa istuma- ja konttausasennon ylläpidon ja kävelyn kannalta.
Vauvan monipuolisilla asennoilla voidaan ennaltaehkäistä vinokalloisuuden syntymistä ja vartalon epäsymmetriaa. Tutkimustulosten perusteella vauvojen monipuoliset ja vaihtelevat asennot vauvan hereillä ollessa ovat vähentyneet 1990-luvulta lähtien.
Nämä kantotavat hyväksi vauvan motoriselle kehitykselle
Vauvaa kantaessa ja käsiteltäessä on tärkeä ottaa huomioon kuormituksen tasapuolisuus eli vauvaa tulisi kantaa tasaisesti sekä vasemmalla että oikealla puolella. Kuormituksen tasapuolisuus kehittää vauvan vartalon symmetriaa ja ehkäisee kantajan yksipuolista kuormittumista.
Yksipuolinen kantaminen voi esiintyä esimerkiksi vauvan banaaninmuotoisena asentona, jolloin vauvan toinen kylki on aktiivisempi painovoimaa vastaan kuin toinen.
1. Nostaminen ja laskeminen kyljen kautta
Moni kuulee neuvolassa perusohjeen nostaa ja laskea vauva niin, että hän makaa kyljellään. Tämä kehittää vauvan pään kontrollia ja niskalihaksia.
2. Olalla kantaminen
Vauvan kantaminen olalla aktivoi pään kannattelua, rentouttaa vatsan ja sitä voi käyttää röyhtäytysasentona.
3. Vatsamakuulla kantaminen
Vatsamakuuasennossa kantaminen edesauttaa vauvan motorista kehitystä, kun vartalo ojentautuu painovoimaa vastaan.
4. Kylkiasennossa kantaminen
Vauvaa kantaessa kylkiasennossa vauvan molemmat yläraajat ovat vapaita liikkumaan, jolloin hän pystyy tutkimaan ympäristöään käsiensä avulla.
5. Selin kantaminen
Vauvan kantaminen selinmakuuasennossa edesauttaa vauvan kielellisten taitojen oppimista. Tässä asennossa vauva pystyy seuraamaan kantajansa ilmeitä, eleitä ja puhetta.
6. Pystyssä kantaminen
Kannettaessa vauvaa pystyasennossa, vauvan kasvot tulee olla menosuuntaan päin, jolloin hän pystyy tarkkailemaan ympäristöään. Tässä asennossa vauvaa tuetaan takapuolen alta.
7. Lonkalla kantaminen
Vauvaa kantaessa lonkalla vauva pitää aktiivisesti kiinni kantajastaan, jolloin kantajan kuorma helpottuu. Tällöin vauvaa tuetaan selästä tai takapuolesta.
Vauvan motorinen kehitys: hyödynnä asentoja askareissa
Erilaisia asentoja voidaan hyödyntää päivittäisissä toiminnoissa kuten vaipan vaihdossa ja pukeutumisessa. Tällä tavoin vauvalle saa eri aistien kautta tuntemuksia omasta kehostaan ja ympäristöstään.
Lisätietoja ja ohjeita vauvan sensomotorisen kehityksen tukemisesta voi saada esimerkiksi fysioterapeuteilta.
Lue myös: Vauvan motorinen kehitys 1-kuisena ja 2-kuisena – näin pää liikkuu ja kädet alkavat löytyä
Jaa oma kokemuksesi