Vauvan terveys 26.11.2021 Päivitetty 06.03.2023

Vauvarokko on nimensä mukaisesti pikkulasten tauti, joka on sangen vaaraton – korkeaan kuumeeseen liittyy kuitenkin yksi riski

Pienillä lapsilla vauvarokko aiheuttaa korkean kuumeen, mutta aikuisilla tauti voi olla oireeton.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Juuso Landgren / Duodecim

Vauvarokko on yleinen pikkulasten kuumetauti. Sairastuneista suurin osa on iältään 0,5–2-vuotiaita. Tauti on harvinainen alle kolmekuisilla vauvoilla ja yli kolmevuotiailla.

Lue myös: Rokkotaudit ja raskaus: Näin rokkotaudit vaikuttavat sikiöön

Vauvarokkoa aiheuttavat herpesviruksen muodot 6 ja 7, eli HHV6 ja HHV7. Näistä ensimmäinen on huomattavasti yleisempi taudinaiheuttaja. HHV6 voi aiheuttaa tavallistakin kuumetautia, tai sitten ihottumaa ilman kuumeilua.

Vauvarokko tarttuu herkästi syljen välityksellä. Oireita ilmaantuu noin 5–15 päivän kuluessa tartunnan saamisesta.

Vauvarokon oireet

Vauvarokko tunnetaan myös nimellä ”kolmen päivän kuume”, mikä kuvaa taudin luonnetta hyvin. Oireilu alkaa kolmesta viiteen päivään kestävällä korkealla kuumeella.

Kuumeen lisäksi voi esiintyä ärtyneisyyttä, löysiä ulosteita sekä silmien punoitusta. Suun limakalvolle voi ilmestyä pistemäisiä kohoumia, ja imusolmukkeet takaraivossa tai korvien takana voivat suurentua. Paikalliset oireet eivät ole yleensä voimakkaita.

Kun kuume laskee, tulee ihottumaa. Ihottuma on punaläiskäistä tai -näppyläistä. Se ilmaantuu ensin korvien seudulle ja leviää sieltä kasvoihin, niskaan, vartalolle ja raajoihin.

Ihottuma ei onneksi kutise. Se oireilee korkeintaan pari päivää – joskus vain muutaman tunnin.

Vauvarokko paranee itsestään, eikä se yleensä vaadi tulehduskipulääkkeitä enempää hoitoa. Tautiin liittyvä korkea kuume voi kuitenkin aiheuttaa kuumekouristuksia. Kuumekouristukset ovat vaarattomia, mutta jos niitä ilmenee ensi kertaa, kannattaa olla yhteydessä päivystykseen.

Vauvarokko tarttuu harvoin aikuiseen

Vauvarokko on nimensä mukaisesti vauvoille tyypillinen tauti. Lasta hoitavan aikuisen ei yleensä tarvitse pelätä tartuntaa, kertoo lastentautien erikoislääkäri Sari Törmänen.

– Suurin osa aikuisista on kohdannut vauvarokkoa aiheuttavan viruksen lapsuudessaan, joten heillä on veressään vasta-aineita, jotka suojaavat uusintainfektiolta.

Virus voi tarttua aikuiselle, joka ei ole saanut tartuntaa aiemmin. Se on kuitenkin hyvin harvinaista. Jos kaikesta huolimatta niin tapahtuu, on taudinkuva sangen harmiton.

– Aikuisilla, joilla on normaali immuunipuolustus, vauvarokko oireilee vain lievästi. Tauti voi olla aikuisella jopa oireeton.

Lähde: Terveyskirjasto, lastentautien erikoislääkäri Sari Törmäsen haastattelu

Lue myös: Parvorokko on melko harmiton, kunhan se ei tartu raskaana olevaan – tauti alkaa punoituksena poskissa

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X