Lapsen terveys 06.07.2022 Päivitetty 30.06.2023

Lapsen hyttysallergia – lastenlääkäri vinkkaa, miten helpottaa kutinaa ja varautua hyttysiin

Lapsen hyttysallergia on onneksi vaaraton mutta ikävän tuntuinen. Pistosjälki saattaa sekoittua myös punkin puremaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsen hyttysallergiaksi voi kutsua tilaa, jossa lapselle nousee hyttysenpistojen seurauksena keskimääräistä suurempia paukamia ja kutinaa on vaikea sietää.

Hyttysenpistojen seurauksena nousevat punaiset näpyt ovat joka tapauksessa allerginen reaktio, mutta toisilla ne ovat hankalampia kuin toisilla.

Lue myös: Voiko vauvalle laittaa hyttyskarkotetta? Asiantuntija kertoo, miten vauvan iho kannattaa suojata

Esimerkiksi silmäkulmaan osunut hyttysenpisto voi aiheuttaa koko silmän turpoamisen. Lievämmätkin oireet saattavat kuitenkin häiritä lasta niin, että esimerkiksi mökkireissulla lapsi saattaa haluta pysytellä sisällä hyttysten vuoksi.

– Jos tietää lapsen kärsivän kovasti hyttysenpuremista ja reaktiot ovat hankalia, kannattaa asiaan varautua, toteaa lastentautien erikoislääkäri Kaija Hartiala Mehiläisestä.

Hartiala kohtaa vastaanotollaan alkukesällä lähes päivittäin lapsia, joille hyttyset tekevät suuria paukamia. Loppukesästä osalla lapsista tilanne saattaa helpottaa, kun keho ei enää reagoi niin voimakkaasti.

Lapsilla, jotka saavat hyttysenpuremista suuria paukamia, saattaa osa paukamista olla kuitenkin pieniä. Hartiala epäilee tämän johtuvan siitä, että keho saattaa reagoida eri hyttyslajeihin eri tavalla – toisiin ärhäkämmin kuin toisiin.

lapsen hyttysallergia: lapsen silmä muurautunut melkein umpeen

Hyttysen pisto voi aiheuttaa laajaa ihon turpoamista varsinkin herkässä ihossa.

Lapsen hyttysallergia – näin varaudut

Hartiala kehottaa suojautumaan hyttysiltä vaattein ja hyttyskarkottein. Joitakin hyttyskarkoitteita voi suihkuttaa myös vaatteisiin.

Esimerkiksi Reimalla on ollut myynnissä Anti-Bite-lastenvaatemallisto, jonka vaatteissa hyttyskarkotetta on valmiina.

Kannattaa suosia hyttyskarkotetta, joka ei ole varsinaista hyttysmyrkkyä. Tällaista on muun muassa Tukesin hyväksymää IR3535-tehoainetta sisältävä karkote.

Lapselle voi myös antaa apteekista ostettavaa antihistamiinia jo ennen kuin lapsen kanssa suuntaa alueelle, jossa on hyttysiä.

Kortisonivoidetta kannattaa varata myös, sillä sitä voi levittää helpottamaan puremien kutinaa.

Vauvoja sen sijaan kannattaa suojata hyttysenpistoilta vaatteilla. Vaunujen suojaksi tulisi laittaa aina unien ajaksi hyttysverkko.

Entä hoitamatta jättäminen? Mitä se voi aiheuttaa?

– Kutina tekee lapselle epämiellyttävän olon. Lapsi saattaa raapia puremat auki, jolloin ne voivat päästä tulehtumaan. Mitään yleisreaktiota lapsen hyttysallergia ei kuitenkaan yleensä aiheuta, kuten esimerkiksi ampiaisenpistos ampiaisen myrkylle allergisoituneille.

Lue myös: Saako vauvaa pestä järvivedellä? Näin vauvan kanssa mökkeily sujuu mukavasti ja turvallisesti

Hyttysenpistosta saattaa syntyä hetkeksi iholle rengas – näin erottaa punkin puremasta

Hartiala kohtaa työssään kesällä jatkuvasti huolestuneita perheitä, jotka epäilevät lapsensa saaneen borrelioosin kun lapsella on nopeasti ilmestynyt punainen rengas ihossa.

Hyttysenpisto voi aiheuttaa iholle turpoamisen ja punoittamisen jäljiltä pienen renkaan, joka ilmestyy ja katoaa yleensä nopeasti.

Punkin puremassa rengas on usein laajempi, ilmestyy vähitellen tai yhtäkkiä ilmestyessään on jo varsin suuri eikä häviä parissa päivässä. Iho ei siinä ole myöskään turvoksissa kuten hyttysenpistoissa.

Jos lapsi on siis juuri saanut paljon hyttysenpistoja iholleen ja rengas ilmestyy, kyse on useimmiten hyttysenpureman aiheuttamasta reaktiosta.

Kotiliesi.fi: Heippa, hyttyset! Uskoisitko, että kukka voi pitää inisijät loitolla? Tuoksupelargoni on ikisuosikki syystä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X