Lapsen terveys 02.07.2023

Paukamia iholla? Hyttysen purema voi tehdä lapseen häijyä jälkeä, mutta oireita voi lievittää helposti

Toiset reagoivat hyttysen pistoihin muita voimakkaammin. Isoakaan paukamaa ei kannata säikähtää, mutta tietyt hoito-ohjeet on hyvä pitää mielessä.

Teksti
Pi Mäkilä
Kuvat
iStock

Hyttysen purema – tai oikeammin pistos – on aikuisellekin inhottava vaiva, lapsista puhumattakaan. Lapsella hyttysen pistoksen aiheuttama reaktio voi olla yllättävän suuri. Erityisen isoja paukamia hyttyset saavat aikaan usein alkukesästä, kun keho ei ole vielä siedättynyt hyttysiin.

Pistos syntyy, kun hyttynen työntää kärsänsä ihon läpi. Kärsässä on hyttysen sylkeä, jota hyttynen tarvitsee pistämiseen.

– Sylki aiheuttaa immuunijärjestelmän reaktion, joka ilmenee punoituksena, turvotuksena ja kutinana. Eri ihmisillä on erilaisia taipumuksia reagoida pistokseen. Osa tuskin huomaa hyttysen pistäneen, jollekin toiselle yksikin hyttysen purema voi saada aikaan voimakkaita oireita, kertoo Mehiläisen yleislääketieteen erikoislääkäri Niklas Höglund.

Höglund näkee vastaanotollaan kesän aikana monenlaisia hyönteisten pistosjälkiä. Hyttysen pistos on kesäaikaan yleinen vaiva, ja joskus purema voi aiheuttaa isompiakin oireita. Paukaman koko voi kasvaa nopeasti suureksi, läpimitaltaan jopa 3–5 sentin kokoiseksi.

– Jos hyttynen pistää lasta kulmakarvaan tai silmäkulmaan, koko silmä voi turvota umpeen. Vaikka paukama voi näyttää pahalta, hätää ei kuitenkaan ole. Lääkäri voi määrätä lapselle antihistamiinia, ja ensiapuna silmän turvotusta voi lievittää kylmällä kääreellä. Usein oireet ovat vuorokaudessa kokonaan ohi, Höglund kertoo.

Useimmiten hyttysenpiston aiheuttamaa kannattaa lievittää kuitenkin kortisonilla.

– Silmään sitä ei toki voi laittaa, mutta muuten apteekista reseptivapaasti saatava hydrokortisonivoide toimii kaikkein parhaiten. Jos paukamaan sivelee hieman kortisonia illalla, paukama on usein aamuun mennessä kadonnut kokonaan.

Kortisonia ensiavuksi, jos hyttysen purema kiusaa

Hyttysen pistos saattaa kutista kovastikin. Hydrokortisonia voi käyttää Höglundin mukaan huoletta pienilläkin lapsilla, kunhan voidetta käyttää paikallisesti ja vain tarpeen mukaan.

Hän huomauttaa, että vaikka kortisonivoide on reseptivapaa tuote, sitä tulee käyttää ohjeiden mukaan ja vain tarpeen vaatiessa.

– Pitkäaikainen tai liiallinen käyttö voi aiheuttaa iho-oireita, kuten ohentumista tai pigmenttimuutoksia. Lapsilla ja herkillä ihoalueilla, kuten kasvoilla, kortisonia tulee käyttää varoen.

Jos hyttysen purema vaivaa eikä kortisonista ei tunnu olevan riittävästi hyötyä, antihistamiinista on usein apua.

Osa antihistamiineista on kuitenkin lapsilla reseptivalmisteita, joten niiden käytöstä kannattaa keskustella aina ensin lääkärin kanssa.

– Tarkat ikä- ja painorajoitukset ovat valmiste- ja maakohtaisia, joten suosittelen tarkistamaan tämän paikallisesta apteekista tai lääkeinformaatio lähteistä, Höglund huomauttaa.

Hyttysen pistos kannattaa jättää rauhaan: Raapiminen pahentaa oireita

Hyttysen pistoksen aiheuttama kutina kestää usein muutamasta tunnista muutamiin päiviin. Jos paukamaa erehtyy raapimaan, se kutisee yleensä enemmän.

– Raapiminen villitsee kutinaa, joten pistoskohtaa täytyisi malttaa olla raapimatta. Se on toki pienillä lapsilla helpommin sanottu kuin tehty. Moni lapsi malttaa olla raapimatta päivällä, mutta yllä kutisevaa kohtaa tulee raavittua vahingossa unissaan, Höglund kertoo.

Jos kutisevaa kohtaa tuntuu olevan mahdotonta olla raapimatta, lapsella kannattaa pitää pitkähihaisia yöpukuja. Puuvillahansikkaista voi olla apua, ja jos lapsi ei suostu niitä käyttämään, kynnet kannattaa pitää lyhyinä.

Lue myös: Lapsen hyttysallergia – lastenlääkäri vinkkaa, miten helpottaa kutinaa ja varautua hyttysiin

Tulehtunut hyttysen purema on syytä hoitaa huolella

Huonolla tuurilla raapiminen voi aiheuttaa sen, että pistoskohta tulehtuu.

– Hyttysen pistos infektoituu harvoin, mutta jos sitä raapii paljon, iho voi rikkoutua ja bakteerit voivat päästä sitä kautta jylläämään alueelle, Höglund sanoo.

Tulehtuneen pistoskohdan huomaa siitä, että hyttysen pistos alkaa muistuttaa haavaa tai pientä ihorikkoa. Normaali hyttysen purema on siisti, ehjä paukama.

– Pistoskohta voi alkaa erittää märkää, tai siihen voi kertyä karstaa päälle. Se voi punoittaa voimakkaasti ja alue voi tuntua kuumalta. Kutinan sijaan iho alkaa kipeytyä, Höglund selventää.

Tulehtunutta hyttysenpuremaa voi hoitaa kortisonilla, apteekista saatavilla antibakteerisilla voiteilla tai esimerkiksi pihkavoiteella. Jos kotikonstit eivät tunnu auttavan, apua kannattaa kysyä lääkäriltä: Tulehdus voi kehittyä melko nopeasti, jopa tunneissa, siitä, kun iho on rikkoutunut.

Huonolla tuurilla raapiminen johtaa vakavampaan infektioon. Höglund huomauttaa, että tällainen infektio vaatii lääkärin hoitoa ja yleensä antibioottikuurin.

– Hyttyset kuuluvat kesään, ja niiden kanssa on hyvä oppia elämään. Hyttysten pistosten aiheuttamat reaktiot ovat tavallisia, mutta jos vaiva ei tunnu paranevan kotikonstein, lääkäri osaa neuvoa, miten kutinaa tai tulehtunutta ihoa voi hoitaa, Höglund vinkkaa.

Lue myös Kotilieden juttu: Tiesitkö, että mäkäräisen purema voi nostaa jopa kuumeen? Näin tunnistat, hoidat ja ennaltaehkäiset pikkuisen verenimijän puremat

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X