Vauvahaaveet 28.06.2017 Päivitetty 07.11.2022

Raskaaksi kuukautisten aikana – mahdollista vai ei?

Kuukautiset alkoivat – voiko nyt luottaa ”varmoihin päiviin”? Jos kuukautiskierto on lyhyt, on raskaaksi tuleminen kuukautisten aikana mahdollista. Jos olet nainen, todennäköisesti tiesitkin tämän. Miehistä peräti kolmannes luulee, ettei raskaaksi voi tulla kuukautisten aikana.

Teksti
Maria Mäkelä
Kuvat
iStock

Raskaaksi tuleminen on mahdollista naisen ovuloidessa, jolloin munasolu irtoaa munasarjasta. Pääsääntöisesti ovulaatio tapahtuu noin 12–14 päivää ennen kuin seuraavat kuukautiset alkavat, mutta ajankohtaan vaikuttaa kuukautiskierron pituus, joka vaihtelee yksilöllisesti. Periaatteessa raskaaksi tuleminen kuukautisten aikana on mahdollista juurikin ovulaation ajankohtaan liittyvistä syistä.

Tullaksesi raskaaksi sinun on oltava yhdynnässä ovulaatiota edeltävinä päivinä tai sen aikaan. Kuukautiskierron kaksi hedelmällisintä päivää ovat päivä ennen ovulaatiota ja itse ovulaatiopäivä. Jos toiveissa on raskaus, yhdyntää kannattaa harrastaa muutamaa päivää ennen ovulaatiota ja sen aikana.

Irrottuaan munasolu säilyy hedelmöittymiskykyisenä noin vuorokauden, mutta kohtuun päässeet siittiöt voivat sinnitellä elossa useita päiviä.

Raskaaksi kuukautisten aikana

Onko naisen mahdollista tulla raskaaksi kuukautisten aikana, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Anna Kivijärvi Fertinovasta?

– Jos kuukautiskierto on lyhyt, voi ovulaatiokin tapahtua heti kuukautisten jälkeen. Siittiöt voivat elää kohdussa pitkään ja mikäli ovulaatio tapahtuu aikaisin, saattaa raskaus alkaa myös viimeisten vuotopäivien aikana olleesta yhdynnästä. Muutaman ensimmäisen kuukautispäivän aikana ovulaatio ei ehdi tapahtua, mutta niin sanottuja varmoja päiviä ei ole montaa. Joskus naiset myös erehtyvät luulemaan kuukautisiksi ovulaatiovuotoa, vaikka se onkin usein niukkaa.

Joillakin naisilla hedelmällinen aika voi siis olla kierron pituudesta riippuen hyvin aikaisessa vaiheessa kuukautiskiertoa, jopa silloin kun kuukautisvuotoa vielä on.

Raskaaksi tuleminen kuukautisten ollessa käynnissä on siis epätodennäköistä, mutta kuitenkin mahdollista.

Monelle naiselle vastaus saattaa tuntua itsestäänselvältä, mutta Lunetten teettämän tutkimuksen mukaan jopa 33 % miehistä luulee, ettei kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi. Tästä harhaluulosta huolimatta peräti 91 % miehistä oli sitä mieltä, ettei koulussa tarvitse jakaa lisää tietoa kuukautisista.

Lue myös:

Myöhäinen ovulaatio – mikä se on, ja vaikuttaako se raskaaksi tulemiseen?
Epäsäännölliset kuukautiset – miten ne vaikuttavat raskaaksi tulemiseen?
Ovulaation merkit: Näin selvität milloin ovuloit
Kuukautiset synnytyksen jälkeen: Koska ne alkavat ja miksi alkaminen voi viivästyä?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X