Lapsettomuus 15.10.2022 Päivitetty 10.10.2023

5 suomalaisjulkkista, jonka perhe on kokenut yhden tai useamman keskenmenon – ”Se suru oli murskaava”

Keskenmenon kohdatessa tunteet ovat pinnassa. Nämä kuuluisat suomalaiset ovat kertoneet, kuinka kokivat surullisen menetyksen.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
OM-arkisto

Keskenmenon kokeneiden päivä koittaa joka vuosi 15. lokakuuta. Muistopäivän kunniaksi listasimme, ketkä Suomi-julkkikset ovat kertoneet avoimesti perhettään kohdanneesta surusta – siitä, josta usein vaietaan.

Listauksen tarkoituksena on muistuttaa, että keskenmeno voi tapahtua kelle tahansa ja kukin kokee kipeän menetyksen omalla tavallaan. Keskenmenoa on oikeus surra juuri niin kauan kuin siltä tuntuu.

Lue myös: Keskenmenot – miksi henkiseen puoleen ei saa apua? Asiantuntija: ”Meillä Suomessa ei ole systeemiä”

Manuela Bosco ja Tuure Kilpeläinen

keskenmenon kokeneiden paiva
Kuva: Liisa Valonen

Kuvataiteilija ja näyttelijä Manuela Bosco, 41, ja laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen, 53, saivat nuorimman lapsensa pääsiäisenä 2022. Tytär on pariskunnan uusperheen kuudes lapsi ja heidän toinen yhteinen lapsensa.

Ennen kuopuksen syntymää Manuela kuitenkin sai kaksi keskenmenoa.

– Se oli fyysisesti rankkaa, ja sen jäljiltä jäi tyhjyys, hän kuvaili tuntemuksiaan Anna-lehdelle antamassaan haastattelussa.

Haastattelussa Manuela kertoo, että hän tunsi pelkoa sekä syytti tapahtumista itseään. Luonnossa oleminen ja usko hyvään auttoivat häntä toipumaan menetyksistä.

Lauri Ylönen

keskenmenon kokeneiden paiva
Kuva: Kari Santala

The Rasmus -yhtyeen laulaja Lauri Ylönen, 44, ja hänen kihlattunsa Katriina Mikkola kokivat peräti neljä keskenmenoa yrittäessään toista yhteistä lastaan. Parilla on vuonna 2017 syntynyt poika Oliver ja vuonna 2021 syntynyt tytär Ever.

Anna-lehdelle antamassaan haastattelussa Lauri kuvailee rooliaan puolisonsa tukijana. Laulaja koki, että hänen oli yritettävä olla vahva pettymysten edessä.

– Oli raskasta, kun toivo nousi ja sammui niin monta kertaa.

Lauri arvelee, että keskenmenot olivat erityisen raskaita Katriinalle.

– En usko, että mies voi täysin edes ymmärtää, mitä nainen käy kehossaan noissa tilanteissa läpi.

Sampo ja Minttu Kaulanen

Kuva: Tommi Tuomi

Kauppiaspariskunta Sampo Kaulanen ja Michele Murphy-Kaulanen olivat sopineet, etteivät he koskaan mene naimisiin saati hanki lapsia. Toisin kuitenkin kävi, kun Sampoon iski vauvakuume.

Seuralle antamassaan haastattelussa vuonna 2017 pariskunta kertoi, että Michele sai kaksi keskenmenoa ennen Rianna-tyttären syntymää.

– Olivathan ne keskenmenot rankkoja ja pettymys suuri, mutta minulle lähinnä siksi, että Sampon haave ei toteutunut, Michele kuvaili tuolloin.

Ernest Lawson

Kuva: Niclas Mäkelä

Näyttelijä-juontaja Ernest Lawson, 35, avautui perheensä kipeästä kokemuksesta vuonna 2021 Instagram-tilillään sekä Kolme Käännekohtaa -podcastissa.

Ernestin vaimo sai keskenmenon vuonna 2019.

– Se suru oli murskaava. Tuntui että tukehtuu. On se vieläkin siellä, Ernest kuvaili tapahtuman aiheuttamia tuntemuksia julkaisussaan.

Toisaalta aika on tuonut suruun uusia sävyjä.

– Ilman tuota menetystä meidän perhe ei olis just tällänen. Ja että ilman sitä menetystä me ei oltais saatu meidän toista, täydellistä tytärtä.

Ernestillä ja hänen vaimollaan on vuonna 2017 ja vuonna 2020 syntyneet tyttäret.

Vappu Pimiä

Kuva: Niclas Mäkelä

Koko kansan tunteman juontajan Vappu Pimiän, 45, ensimmäinen raskaus päättyi keskenmenoon.

– Keskenmeno tuli aivan raskauden alussa, emme ehtineet käydä edes ultrassa. Oli se silti kova kolaus, Vappu kuvaili Kaksplussalle vuonna 2012.

Uusi raskaus sai alkunsa pian keskenmenon jälkeen. Vapun ja hänen puolisonsa Teemu Huuhtasen perheeseen kuuluu tätä nykyä kaksi tytärtä.

Keskenmenon kokeneiden päivä

  • Keskenmenon kokeneiden päivä on 15. lokakuuta.
  • Ensimmäisen kerran keskenmenon kokeneiden päivää vietettiin vuonna 2002.
  • Suomeen muistopäivän on tuonut Simpukka ry, joka on tahattomasti lapsettomien yhdistys.

Artikkelia on päivitetty 10.10.2023.

Lue myös: 5 asiaa, joita keskenmenon kokenut ei halua kuulla

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X