Parikymppisenä Maria ihmetteli, miksei tule raskaaksi – sitten löytyi syy: munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (PCOS) on aiheuttanut Marialle ovulaation puuttumista ja hankalia kuukautisia. Lääke pelasti Marian lapsihaaveet.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS (polycystic ovary syndrome) on lisääntymisikäisten naisten yleisin hormonaalinen häiriö. Se vaivaa noin 5–15 prosenttia naisista. Potilaan Lääkärilehdessä arvioidaan, että monirakkulaiset munasarjat saattavat olla vieläkin yleisemmät, sillä syndrooma on luultavasti alidiagnosoitu.
Yksi oireyhtymästä kärsivistä on 35-vuotias Maria. PCOS paljastui hänelle vuonna 2011, kun syytä Marian ja hänen miehensä lapsettomuuteen alettiin tutkia.
– En ollut osannut aavistaa mitään, mutta kun ultrauksessa havaittiin monirakkulaiset munasarjat ja sain diagnoosin, se selitti aika monta asiaa, Maria kertoo.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä voi estää ovulaation
Monirakkulaoireyhtymän oireet alkavat murrosiässä. Oireyhtymästä kärsivillä on usein epäsäännöllinen kuukautiskierto, heidän kuukautisvuotonsa voivat pitkittyä tai kuukautiset voivat jäädä pois kokonaan.
Marian kuukautiset ovat olleet kivuliaat ja epäsäännölliset siitä lähtien, kun ne 13 vuoden iässä alkoivat.
– Kuukautiset saattavat kestää viikon, sitten voi olla viikon tauko, ja sitten ne taas tulevat, Maria kertoo.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä voi aiheuttaa myös aknea ja karvoituksen lisääntymistä erityisesti kasvojen, vatsan ja selän alueilla. Liikakarvoitus eli hirsutismi johtuu munasarjojen mieshormonituotannon voimistumisesta.
Lisäksi monella oireyhtymästä kärsivällä on keskivartalolle sijoittuvaa ylipainoa, sillä tautiin liittyy aineenvaihdunnan ongelmia. Liikakilojen pudottaminen on myös tavallista vaikeampaa.
Osalla munasarjojen monirakkulaoireyhtymä vaikeuttaa raskaaksi tuloa, sillä tauti aiheuttaa ovulaation puuttumista. PCOS on tavallisin syy lapsettomuuteen, joka johtuu ovulaatiohäiriöstä.
– En todennäköisesti ovuloi joka kuukausi. Kun lapsettomuushoitojen alkaessa aloin tehdä ovulaatiotestejä, en koskaan saanut tikkuun viivaa.
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä ei ole lapsettomuustuomio
Ennen PCOS-diagnoosin saamista Maria ja hänen miehensä olivat yrittäneet lasta yli vuoden ajan. Takana oli myös yksi tuulimunaraskaus.
– Minulla oli tuttavia, jotka raskautuivat vahingossakin ja mietin, että mikä minussa oikein on vikana, etten saa lapsia. Diagnoosin saaminen oli lopulta tavallaan helpotus, koska sain selittävän syyn sille, miksi en tule raskaaksi.
Kun munasarjojen monirakkulaoireyhtymä oli paljastunut, sitä alettiin hoitaa, jotta Marian olisi mahdollista raskautua.
PCOS-potilailla on useimmiten hyvät mahdollisuudet saada lapsia, jos hedelmällistä ikää on jäljellä, mutta moni tarvitsee siihen jonkinlaista apua.
Marian kuukautiskierto saatiin säännölliseksi metformiinilääkityksellä, jota käytetään tyypillisesti diabeteksen hoitoon. Lisäksi Marialle aloitettiin munasolun kypsytyshoidot.
– Kun lääkäri sanoi, että ovulaatio näytti olevan lähellä, aloin tehdä ovulaatiotestejä. Testit kuitenkin näyttivät negatiivista. Sitten annoin munasolun irrotuspiikin ja heti tärppäsi.
Marian ja hänen miehensä esikoinen syntyi vuonna 2012.
Marian toinen raskaus päättyi surullisesti
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on vaiva, jonka syytä ei toistaiseksi tunneta. Sekä perimällä että ympäristötekijöillä arvellaan kuitenkin olevan yhteyttä asiaan.
Maria epäilee, että hänen äitinsäkin on saattanut kärsiä monirakkulaisista munasarjoista. Hänenkin kuukautisensa ovat olleet kivuliaat ja runsaat, mutta asiaa ei ole tutkittu, sillä Marian äidillä ei ole ollut vaikeuksia raskaaksi tulemisen kanssa.
Kun Maria ja hänen miehensä alkoivat haaveilla toisesta lapsesta esikoisen ollessa parivuotias, heidän oli taas hakeuduttava lapsettomuushoitoihin.
”Kaikki tutkimukset tehtiin uudestaan. Vaikka miehessäni ei ollut todettu vikaa, hänetkin tutkittiin.”
– Ensin raskaaksi tuloa piti yrittää luomusti vuoden ajan, sillä se on julkisella puolella hoitoon pääsyn edellytys. Kun sitten pääsimme hoitoihin, kaikki tutkimukset tehtiin alusta lähtien uudestaan. Vaikka miehessäni ei aiemmin ollut todettu mitään vikaa, hänetkin tutkittiin uudestaan.
Tällä kerralla hoitojen alettua kesti kahdeksan kuukautta, ennen kuin Maria tuli raskaaksi. Raskaus jouduttiin kuitenkin puolessa välissä keskeyttämään. Sikiöllä todettiin triploidia, jonka muoto oli pahin mahdollinen, eikä lapsella ollut edellytyksiä elämään.
– Keskeytyksen jälkeen piti taas odottaa taas vuosi, ennen kuin saimme ottaa yhteyttä, että päästäänkö taas lapsettomuustutkimuksiin. Odottaminen oli tosi turhauttavaa.
Lopulta hoidot päästiin jälleen aloittamaan, ja vuonna 2018 syntyi Marian ja hänen miehensä toinen lapsi.
PCOS:n oireita voidaan hoitaa monin tavoin
Munasarjojen monirakkulaoireyhtymään ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen oireita voidaan lieventää.
Hyvät elintavat, kuten terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat pitämään taudin aisoissa, sillä munasarjojen monirakkulaoireyhtymä pahenee painoindeksin kasvaessa. Jo viiden prosentin painonpudotus voi korjata hormonitasapainoa niin, että kuukautiskierto säännöllistyy ja raskaus pääsee alkamaan.
Keskeistä on myös saada kuukautiskierto säännölliseksi. Hoitona voidaan käyttää esimerkiksi ehkäisypillereitä.
Kaikki naiset eivät kuitenkaan reagoi hoitoon yhtä hyvin. Marian kuukautisia on yritetty saada säännöllisiksi niin e-pillereillä kuin minipillereillä, mutta niiden apu on ollut vain hetkellinen.
”On kurjaa, kun kuukautiset tulevat milloin sattuu.”
Ainoastaan lapsettomuushoidoissa käytetty lääke on auttanut Mariaa.
– Vähän mietityttää, kuinka pitkään lääkettä voi käyttää. Siihen asti kunnes tulee menopaussi? On nimittäin tosi kurjaa, kun kuukautiset tulevat miten sattuu. Koska ne ovat myös kivuliaita ja suurivuotoisia, muu elämä häiriintyy. En voi koskaan esimerkiksi olla varma, voinko mennä uimaan silloin ja silloin.
PCOS:n oireet lievenevät yleensä 40 ikävuoden jälkeen.
Lue myös: ”Kahden vauvan menettäminen on tehnyt minut nöyräksi elämän edessä”
Vielä kerran äidiksi PCOS:sta huolimatta?
Nyt Maria on jälleen raskaana. Julkisella puolella hän ei enää ole kahden lapsen jälkeen oikeutettu hedelmöityshoitoihin, mutta hän on saanut kuukautiskierron korjaamiseksi saman lääkkeen, jota hän aiemmin käytti lapsettomuushoitoihin.
Raskaus on kuitenkin vielä hyvin alussa, eikä Maria uskalla iloita siitä. Viime syksynä kaksi raskautta päätyi keskenmenoon.
– Silloin mietin, oliko tämä tässä ja olenko enää oikeutettu kolmanteen lapseen.
Jos naisella on munasarjojen monirakkulaoireyhtymä, liittyy raskauksiin suurentunut keskenmenon riski. Maria ei osaa sanoa, johtuivatko keskenmenot oireyhtymästä.
Vaikka lapsen saaminen on epävarmaa, Maria ja hänen miehensä haluavat vielä yrittää.
– En ole koskaan haaveillut useammasta lapsesta, mutta ajattelemme, että sisaruksista olisi tukea ja turvaa toiselleen, ennen kaikkea esikoiselle. Hänellä on kehityshäiriö, eikä elämä ole hänelle kaikista helpointa.
Koska Maria on nyt 35-vuotias, iän puolesta raskaaksi tulemiseen olisi vielä muutama vuosi aikaa.
– Haluaisin kokea vauva-ajan vielä kerran, jos se vain suinkin on mahdollista.
Lähteet: Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä eli PCOS: Potilasohje Kanta-Hämeen keskussairaalan naistentautien poliklinikalle, Terveyskirjasto
Kommentit (1)
Onkohan kriteerit julkisella kiristyneet vai onko sairaalakohtaista vaihtelua? Itse sain Taysissa hoidoilla lapsen 2009 ja kun toiveena oli toinen lapsi pienellä ikäerolla niin päästiin heti uudelleen hoitoihin kun imetys oli lopetettu. Kuopus syntyi 2011. Pco myös diagnoosina ja ei siinä paljoa tokalla kerralla tutkittu, vaan katsottiin papereista mikä lääke ja annostus edellisellä kerralla oli toiminut ja lyötiin reseptit kouraan. Mikään muu olisikin tuntunut resurssien haaskaamiselta.