Vauvahaaveet 21.04.2021 Päivitetty 14.09.2021

Laura Lepistö paljastaa Annassa lapsettomuuskamppailunsa – kova urheilu-ura jätti jälkensä: ”Pelkäsin, saanko koskaan lasta”

Raskaaksi tuleminen urheilu-uran jälkeen ei ollut itsestäänselvyys, kertoo Laura Lepistö Annan haastattelussa. Nyt hän odottaa esikoistaan.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Sampo Korhonen

Ex-taitoluistelija Laura Lepistö ja hänen aviopuolisonsa Tommi Huovinen saavat perheenlisäystä. Lepistö kertoo Annan haastattelussa viimeiselle kolmannekselle edenneestä raskaudestaan. Odottava äiti voi hyvin.

Pariskunta on ollut naimisissa vuodesta 2015, ja haave yhteisestä lapsesta oli virinnyt suhteen alusta asti. Matka unelman täyttämiseksi on kuitenkin ollut pitkä.

– Raskaus ei ollut minulle itsestäänselvyys, Lepistö paljastaa.

Urheilusta ei ollut pelkkää hyötyä

Lepistö kertoo Annan haastattelussa, että urheilutausta ja urheilijan identiteetti ovat olleet raskaudessa ja synnytykseen valmistautumisessa sekä eduksi että haitaksi.

Vaikka Lepistön liikunnallisuus on säästänyt häntä raskausvaivoilta, oli kilpauran aikaansaama kuormitus lähellä estää raskaaksi tulemisen. Rankka treeni lakkautti kuukautiset. Ongelma kuitattiin määräämällä e-pilleriresepti ja toteamalla, että kuukautisten ajoittainen loppuminen on hyvin yleistä naisurheilijoilla.

– Kuormituksen vaikutuksista kehoon ja hedelmällisyyteen ei ollut minun aikanani tarjolla mitään tietoa, Laura Lepistö pohtii haastattelussa. – Nykyään Suomessa kyllä jo puhutaan aktiviiuran aikaisista hormonimuutoksista, mutta keskustelun pitäisi laajentua koskemaan myös uran jälkeistä aikaa.

Kun lapsen hankkiminen tuli ajankohtaiseksi, Lepistön keho oli pariskunnan aikeista eri mieltä. Näin kävi siitä huolimatta, että Lepistö oli lopettanut urheilu-uransa vuonna 2012 – siis jo vuosia aiemmin.

– Pelkäsin, saanko koskaan lasta.

Laura Lepistö oppi pysähtymisen tärkeyden

Lepistö kertaa haastattelussa kivikkoista matkaansa raskaaksi tulemiseen. Lääkäristä ei ollut apua, ja Lepistö koki olevansa ajatustensa kanssa yksin. Vertaistuenkin etsiminen tuntui vaikealta, liian intiimiltä.

Lopulta selvisi, että Lepistön keho kävi yhä ylikierroksilla. Keho ei ollut palautunut vuosikausia kestäneestä treenistä, ja Lepistö oli paiskinut kovatahtisesti töitä vielä kymmenen vuotta urheilu-uran lopettamisenkin jälkeen.

– Ei tarvitse olla edes ammattiurheilija törmätäkseen vastaaviin ongelmiin, Laura Lepistö miettii viitaten nykyajan työelämän hektisyyteen.

Entiselle ammattiurheilijalle oli vaikeaa höllentää otetta ja ryhtyä tietoisesti kasvattamaan rasvaprosenttiaan. Tahdin hidastaminen ja raskausaika ovat kuitenkin antaneet Lepistölle arvokkaan oppitunnin.

– Unelma lapsesta opetti minulle pysähtymisen tärkeyden, vaikka se pitikin opetella kantapään kautta.

Laura Lepistön täyspitkä haastattelu ilmestyi Annan numerossa 16/2021. 

Lue myös: Yleisurheilutähti Maria Huntington: ”Haluan tehdä pitkän uran, mutta en tiedä voinko odottaa 10 vuotta, ennen kuin saan lapsen”

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X