Vauvahaaveet 13.12.2020

Kun raskaus masentaa: Kiira Kokkinen kertoo, kuinka ilon rinnalle hiipi salakavala ahdistus

Kiira, 27, on onnellinen raskaudestaan, mutta myös pelot ja ahdistus ovat olleet odotusaikana läsnä. Kiiran matka äidiksi alkoi endometrioositaistelusta.

Teksti
Suvi Lahtinen
Kuvat
Kiira Kokkisen kotialbumi

Kiira Kokkinen sai endometrioosidiagnoosin alkuvuonna 2019. Endometrioosia oli suuria määriä palleassa, virtsarakossa ja munasarjoissa. Suurimmat löydökset olivat 10 sentin kokoisia pesäkkeitä. Leikkaus tehtiin nopeasti samana vuonna.

Endometrioosi juuri munasarjoissa tai kohdussa saattaa aiheuttaa kipujen lisäksi myös raskaaksi tulemisen vaikeuksia tai lapsettomuutta. Näin lääkärit olettivat myös Kiiralle käyvän, joten hänelle varattiin lapsettomuusklinikalle aika. Kiiraa ja puolisoa Eetua, 29, jännitti tuleva. Kiira oli aina ajatellut tulevansa äidiksi.

– Joskus nuorena kuvittelin, että olen kolmen lapsen äiti jo 25-vuotiaana.

Toisin kävi. Kiira oli juuri 25-vuotias, kun hänet leikattiin. Suuri leikkaus kesti yli viisi tuntia. Toivuttuaan operaatiosta Kiira alkoi odotella aikaa lapsettomuusklinikalle.

Toki Kiira ja Eetu toivoivat koko ajan, että Kiira tulisi raskaaksi luonnollisin keinoin. Loppukesästä 2020 näin kävikin, kaikkien yllätykseksi.

Ensin tulivat hämmennys ja ilo. Niiden rinnalle hiipi ahdistus.

Raskaus masentaa – kaikki tunteet pinnalle

Kiira ei uskonut aluksi olevansa raskaana. Koska endometrioosi oli tehnyt niin suurta tuhoa, lääkärit olivat antaneet jo lapsettomuusdiagnoosin.

– Tein raskaustestin viikoittain viikolle 12 saakka. Halusin varmistua asiasta. Pelkäsin, että raskaus päättyy keskenmenoon, ja kyselin tästä huolissani myös neuvolassa.

Kiira ja Eetu hankkivat kotiin myös doppler-laitteen sikiön sydänäänten kuuntelua varten. Kun raskaus alkoi tulla todelliseksi, Kiira alkoi pohtia tulevaa äitiyttään pelonsekaisesti.

– Osaanko kaiken tarvittavan? Olenko riittävä? Olenko sittenkään valmis?

Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n mukaan yksi raskaudenaikaisen masennuksen oireista on ylikorostunut huolehtiminen niin vauvasta kuin tulevaisuudesta, ja omasta vanhemmuudesta.

– Syyllistin näistä tunteista heti itseäni. Miksi koen näin, kun olen raskaana?

Kiiralle ahdistavat tunteet ja pelot olivat monien asioiden summa. Pienessä ajassa tapahtui paljon. Endometrioosidiagnoosi, suuri leikkaus, fyysinen toipuminen sekä psyykkinen sokki lapsettomuusdiagnoosista olivat taustalla tiheänä sarjana ennen raskaaksi tulemista.

Kiira ja Eetu ovat alusta asti keskustelleet myös raskaudesta ja raskauden herättämistä tunteista avoimesti yhdessä. Myös neuvolassa Kiira kertoi alakuloiset ajatuksensa jo hyvin alussa, ja neuvolan työntekijä otti asian vakavasti. Kiiralle tehtiin masennusoireita mittaava testi, jonka mukaan terapiasta voisi olla hänen tapauksessaan apua.

– Oli hienoa, kuinka myös Eetulta kysyttiin, miten hän on voinut, ja kuinka hän kokee minun ahdistukseni. Mielestäni miehet unohdetaan usein muutenkin raskaudessa. Yhtä lailla he ovat muutoksen edessä.

Jos raskaus masentaa, avoimesti puhuminen auttaa kaikkien perheiden asiaa, Kiira uskoo.

Raskaana masentumisesta avoimesti puhuminen auttaa kaikkien perheiden asiaa, Kiira toivoo.

Neuvolasta varattiin Kiiralle lääkäriaika, ja pian hän pääsi aloittamaan terapian. Eetu on ollut omasta halustaan myös mukana. Kokkiset asuvat Helsingissä ja Kiira muistuttaa, että oli onnea, että heidän neuvolallaan oli tarjota nopeasti apua.

– Kun raskaana olevalta kysytään miten hän on voinut, niin helposti ajatellaan kaiken olevan hyvin, jos ei ole ollut oksentelua. Myös psyykkisen hyvinvoinnin soisi olevan mukana tässä keskustelussa.

”Tämä ei vie pois onnea lapsesta”

Kiira toivoo, että avoimuus tuo tähän muutoksen. Raskausajan masennuksesta puhuminen voi madaltaa kynnystä ottaa asia puheeksi esimerkiksi juuri neuvolassa. Vaikka nainen on raskaana, hän on yhä ihminen kaikkine tunteineen ja pelkoineen.

– Haluan käsitellä nämä tunteet nyt. Tiedän, että käsittelemättöminä ne voivat tulla myöhemmin eteen, jopa suurempina.

Kiiran mielestä on  hyvä opetella tunnistamaan omia tunteitaan ja olemaan rehellinen niiden äärellä.

– Tämä ei vie iloa ja onnea tulevasta lapsesta pois, Kiira sanoo.

– Päinvastoin, haluan tehdä kaiken, jotta olisin mahdollisimman hyvä vanhempi. Kukaan ei voi olla täydellinen. On tärkeää tehdä omien tunteidensa kanssa töitä, kun huomaa niissä muutoksia, joiden syitä ei oikein itsekään ymmärrä.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X