Miten toimisitte tässä tilanteessa...Harmittaa. Teini ei suostu perheen yhteiselle lomamatkalle mukaan :(

  • Viestiketjun aloittaja "vieras"
  • Ensimmäinen viesti
[QUOTE="vieras ap";25820055]Tähänkin vastattu jo aiemmin.
Kysyin lapselta, olisiko innokkaampi lähtemään jos joku kaveri tulisi mukaan. Kuulemma ei. Häntä ei kiinnosta lähteä.[/QUOTE]Tuokin vielä, että yhden ylimääräisen henkilön mukaanlähtö valmismatkalle voi olla hinnakasta, jos tarvitaan enemmän huoneita. Nuorten kaverit voivat olla myös sellaisia, että heidän kanssaan haluaa kyllä viettää aikaa, muttei vältttämättä asua samassa huoneessa, tai kaveri ei halua asua kaverin pikkuveljen kanssa samassa huoneessa yms. Minä aikuisena ihmisenä myös epäröisin ottaa toisen perheen nuorta mukaan, vastuumielessä, mutta voisin asiaa harkita kyllä. Mutten pitäisi sitä oitis vain hyvänä ajatuksena.
 
KS
Onko matka siis jo varattu? Mietin, että teinille voisi olla mukavaa olla mukana vaikuttamassa matkakohteeseen - eli pidettäisiin kunnon perhepalaveri, jossa jokaisella olisi mahdollisuus kertoa, mikä maa ja mitä paikkoja kiinnostaisi nähdä.
 
***
Tulipahan mieleen, miten eri asia olisi, jos teini ei tahtoisi mennä kouluun, kun nyt hän ei halua olla koulusta pois. Kotiinjäämispäätöksessä olisi tässä tapauksessa ihan järkeäkin mukana.
 
"..."
[QUOTE="vieras ap";25820036]Epäili(t?) että lapsella ei ole kokemusta ja näkemystä muusta kuin neljän seinän tuijottamisesta kotona (noin karkeasti sanottuna ).[/QUOTE]

Enkä epäillyt, tuo ihan vain oma tulkintasi.
Eikö mielestäsi uusien asioiden kokeminen ja näkeminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen tee hyvää kelle tahansa ihmiselle?
 
[QUOTE="...";25820078]Tarkoittaako toisen mielipiteen huomioiminen sinulle sitä, että tehdään asiat aina toisen mielen mukaan?[/QUOTE]

Ei sen tarvitse tarkoittaa sitä, että aina tehdään asiat toisen mielen mukaan. Mutta tämä pitäisi ottaa huomioon myös aikuisen, miksi aina asiat tehdään aikuisen mielen mukaan?

Ja miksi sitten edes vaivautua kysymään lapsen mielipidettä, jos lähtökohtana on se, että aikuinen päättää ja piste.
 
[QUOTE="...";25820078]Tarkoittaako toisen mielipiteen huomioiminen sinulle sitä, että tehdään asiat aina toisen mielen mukaan?[/QUOTE]Ei tietenkään, mutta juuri tässä tapauksessa se huomioonottaminen on melko marginaalista, eikö? Voisi sanoa reilusti, että tässä kohtaa sitä mielipidettä ei oteta huomioon.
 
mummoäiti
Alkuperäinen kirjoittaja mummoäiti;25819675:
Onko teini tyttö vai poika?
Kokeeko esim. tytär kiusalliseksi loman, jos majoitutte pienehkössä tilassa ja on hoidettava peseytymiset ja kuukautiset isän kanssa samassa tilassa?
Noin iso koululainen ehkä ajattelee koulusta poissaolon seurauksia enemmän kuin te vanhemmat?
Huhuu? :)
 
"..."
Saako kysyä, että pakotatteko aina, vai joustatteko joskus? Minäkään en sano, että koskaan ei saisi pakottaa mihinkään tai että muutama vastentahtoinen marjareissu pilaisi lapsuuden, mutta jos aina ja iankaikkisesti on pakko, eikä koskaan saa tehdä oman mielensä mukaan, se on minusta väärin.

Ap:n tapauksessa voisi tietysti ajatella myös, ettei pakkoreissu etelään pilaa lapsuutta, eikä se sitä varmasti teekään, mutta kyse on semmoisesta asiasta, että teini ei ihan oikeasti taida tahtoa mukaan eikä vain hannaa vastaan huvikseen. Olen minäkin monta kertaa nokka rutussa vienyt roskat, vaikken olisi halunnut, mutta oli pakko, mutta se on ihan eri mittakaavan haluamattomuutta kuin se, ettei tahdo lähteä lomalle.
13-vuotiaana kyllä pakotettiin aina mukaan, mielestäni sen ikäinen ei vielä ole valmis jäämään perheen ulkopuolelle yhteisistä menoista, siis jos puhutaan matkoista. Toki jos joku erityinen syy, esim. kokeet yms. lukemista, synttärit tai joku oma meno, niin ei tietenkään pakoteta johonkin lyhyemmälle menolle esim. veneilemään tai pelamaan tai sinne pyöräilemään, mutta viikonloppureissuilta ei tuon ikäinen jää kyllä pois.
 
"vieras"
[QUOTE="...";25820033]En tiedä teidän perheestä, mutta kyllä meidän perheelle ne yhteiset lomat ovat nimen omaan niitä tärkeitä asioita. Lomalla on aikaa olla yhdessä, mikä arkena usein jää vähemmälle. Jos perheen yhdessä olo ja yhteinen hauska tekeminen ei ole mielestäsi tärkeää, niin mikä ihme on?[/QUOTE]

No on tärkeää juu, ja toistaiseksi on vanhinkin lapsista viihtynyt mukana :)

Tosin, yhteistä puuhaa voi olla myös muullon kuin lomalla ja muualla kuin ulkomailla, me ainakin hommaillaan kaikenlaista myös kotosalla.

Mutta mutta.. jos nyt joskus tulisi vastaava tilanne kuin ap:llä eteen, niin voisin harkita sitä, että jääköön sitten kotiin. Voihan se olla, että seuraavan matkan koittaessa haluaisi taas mukaan. Tai sitten ei.

Ja tärkeintä tässä nyt oli se, että kyllä sitä lasta/nuorta voi joskus kuunnella. Vaikka itse olisikin toista mieltä (esim sitä mieltä, että yhteiset lomamatkat ovat todella tärkeitä). Kun tämä ei ole sellainen asia, jossa nuoren oman mielen mukaan toimiminen olisi jotenkin vahingollista (kuten vaikkapa ryyppääminen, koulusta lintsaaminen, tupakointi olisi) tai muuten kodin yhteisten sääntöjen vastaista (kuten vaikkapa kieltäytyminen millään tavalla osallistumasta kotitöihin, perheenjäsenten haukkuminen ja nimittely etc olisi).
 
"..."
Ei tietenkään, mutta juuri tässä tapauksessa se huomioonottaminen on melko marginaalista, eikö? Voisi sanoa reilusti, että tässä kohtaa sitä mielipidettä ei oteta huomioon.
No jos sinä et osaa keskustella ja sovitella asioita, niin sinun lienee täytyy sitten noin todeta. Meillä onneksi jokainen jo tuon ikäinen osaa keskustella ja huomioida myös toisten näkökohtia. Ja näin ollen jos asiasta ollaan eri mieltä, niin sitä käydään yhdessä läpi, kuunnellaan jokaisen mielipide ja yritetään löytää yhteinen ratkaisu, eli esim. tässä tapauksessa yritettäisiin löytää sellainen matkakohde, johon teinikin mielellään lähtisi mukaan.
 
Ken guru
13-vuotias on kyllä ihan lapsi vielä. Hädin tuskin ala-asteen pölyt karistanut kengistään.

En kasvattaisi lastani niin, että kuvittelee saavansa tuon ikäisenä lapsena tehdä omia päätöksiä lomamatkojen tm. isompien juttujen suhteen.
 
Jkllll
Mun mielestä 13 vuotiasta ei voi sanoa teiniksi, sehän on vielä ala-asteella. Täällä näkyy selkeästi olevan tasan kaksi mielipidettä, jos pakotat mukaan olet tyranni ja jos jätät kotiin niin ei hyvä seuraa. Itselläni nyt 15 v, jota sanon teiniksi ja hänen kanssaa voidaan jo keskustella jääkö kotiin vai tuleeko esim. mökille mukaan. Kaksi vuotta aikasemmin ei edes kyselty haluamisia.
 
[QUOTE="...";25820134]No jos sinä et osaa keskustella ja sovitella asioita, niin sinun lienee täytyy sitten noin todeta. Meillä onneksi jokainen jo tuon ikäinen osaa keskustella ja huomioida myös toisten näkökohtia. Ja näin ollen jos asiasta ollaan eri mieltä, niin sitä käydään yhdessä läpi, kuunnellaan jokaisen mielipide ja yritetään löytää yhteinen ratkaisu, eli esim. tässä tapauksessa yritettäisiin löytää sellainen matkakohde, johon teinikin mielellään lähtisi mukaan.[/QUOTE]Tuohan kuulostaa jo aivan eriltä, kuin se, että nuori pakataan matkaan halusi tai.
 
***
[QUOTE="...";25820113]13-vuotiaana kyllä pakotettiin aina mukaan, mielestäni sen ikäinen ei vielä ole valmis jäämään perheen ulkopuolelle yhteisistä menoista, siis jos puhutaan matkoista. Toki jos joku erityinen syy, esim. kokeet yms. lukemista, synttärit tai joku oma meno, niin ei tietenkään pakoteta johonkin lyhyemmälle menolle esim. veneilemään tai pelamaan tai sinne pyöräilemään, mutta viikonloppureissuilta ei tuon ikäinen jää kyllä pois.[/QUOTE]


:)
 
.)
Miettisin kumpi on kokonaisuudessa mukavampi. Onko teinin naama norsun v*lla koko loman ja samalla latistaa muidenkin tunnelman, nauttisko hän isovanhempien luona ajasta enemmän ja isovanhemmat jaksavat kaksi viikkoa teiniä hienosti. Jos taas epäilisin, että lomalle päästyään teini viihtyy mukana mainiosti, niin "pakottaisin" hänet reissuun mukaan.

(Luin vasta eka sivun. Nyt vasta hoksasin, että tekstiä on aika paljon enemmän. Pahoittelen, jos asia on käsitelty. :) )
 
"..."
[QUOTE="vieras";25820120]No on tärkeää juu, ja toistaiseksi on vanhinkin lapsista viihtynyt mukana :)

Tosin, yhteistä puuhaa voi olla myös muullon kuin lomalla ja muualla kuin ulkomailla, me ainakin hommaillaan kaikenlaista myös kotosalla.

Mutta mutta.. jos nyt joskus tulisi vastaava tilanne kuin ap:llä eteen, niin voisin harkita sitä, että jääköön sitten kotiin. Voihan se olla, että seuraavan matkan koittaessa haluaisi taas mukaan. Tai sitten ei.

Ja tärkeintä tässä nyt oli se, että kyllä sitä lasta/nuorta voi joskus kuunnella. Vaikka itse olisikin toista mieltä (esim sitä mieltä, että yhteiset lomamatkat ovat todella tärkeitä). Kun tämä ei ole sellainen asia, jossa nuoren oman mielen mukaan toimiminen olisi jotenkin vahingollista (kuten vaikkapa ryyppääminen, koulusta lintsaaminen, tupakointi olisi) tai muuten kodin yhteisten sääntöjen vastaista (kuten vaikkapa kieltäytyminen millään tavalla osallistumasta kotitöihin, perheenjäsenten haukkuminen ja nimittely etc olisi).[/QUOTE]
Toki kuunnellaan ja arvostetaan lapsenkin mielipidettä, mutta pointti on siinä, että 13-vuotias ei tee tuollaisissa asioissa lopullista päätöstä, sen tekee vanhemmat. Sitten kun on pari vuotta vanhempi, on jo tilanne aivan eri.
 
"vieras"
Onko se lento johonkin Thaimaahan, jäis multakin väliin kun kerran on siellä käynyt ja lentänyt sinne asti. Etsikää kohde lähempää, kun teini kerran ei halua istua niin kauan koneessa, jos se kerta on pakko kesken kouluvuoden johonkin raahata.
 
Ken guru
[QUOTE="vieras";25820188]Onko se lento johonkin Thaimaahan, jäis multakin väliin kun kerran on siellä käynyt ja lentänyt sinne asti. Etsikää kohde lähempää, kun teini kerran ei halua istua niin kauan koneessa, jos se kerta on pakko kesken kouluvuoden johonkin raahata.[/QUOTE]

Voi ei :D! Vai että 13-vuotias lapsi päättäisi lomakohteen :D!
 
Nurse Jackie
[QUOTE="vieras ap";25819923]Minusta vaan on väärin pakottaa lapsi mukaan. Tietää kuitenkin mitä on luvassa. Suunnattomasti se harmittaa, kun perhe "hajoaa" lapsen takia. Ei tule meidän mukaamme pitämään hauskaa ja nauttimaan...[/QUOTE]

Niin, hän siis tietää mitä siellä perillä on luvassa eikä ilmeisesti syystä tai toisesta pidä sitä/sellaista (enää) hauskana tai nauti siitä samoin kuten sinä itse. Jos itse olisit 13-vuotias, olisiko nyt valitsemasi matkakohde sinulle lomakohteena kaikkien unelmien täyttymys?

Auttaisiko se että näytät hänelle tiedot kaikista mahdollisista matkakohteessa harrastettavissa olevista aktiviteeteista, retkistä ja tutustumisen arvoisista kohteista (basaari, huvipuisto, vesipuisto, eläintarha jne.) ja joista hän itse saisi valita itselleen jotakin josta hän oikeasti pitää. Ellei tämäkään ratkaise asiaa, antaisin teinin jäädä kotiin isovanhempien kanssa sen sijaan että hän vastoin omaa tahtoaan mukaan pakotettuna kenties estäisi muita perheenjäseniä nauttimasta lomastaan.
 
Voi ei :D! Vai että 13-vuotias lapsi päättäisi lomakohteen :D!
No miksi ei? Jos siis ajatellaan, ettei se lomamatka ole once and for all, eikä ikinä sitä ennen olla käyty, eikä koskaan enää mennä. Ihan hyvin 13-vuotias voisi päättää minne matkustetaan. =) Järjen sanelemissa rajoissa tietty, ei mitään maailmanympärysmatkaa puoleksi vuodeksi, jos on viikko aikaa ja tietty summa käytettävissä.
 
"tiina"
[QUOTE="vieras";25819351]Tarkoitus lähteä kahden viikon lomalle. Teini (13 v ) ei suostu mukaan.
On ollut kyllä ennen kanssamme ulkomailla, että tietää kyllä mitä siellä on tarjolla, mutta häntä ei kuulemma kiinnosta lähteä :(.

Harmittaa kovasti ainoastaan toisen lapsen kanssa lähteä, kun olin niin innoissani perheen yhteisestä lomareissusta. Sellainen olo, että tuo "pettää" perheen.

Isovanhemmat kyllä vastaisivat teinistä loman ajan, ei siitä ole kysymys, mutta sapettaa silti.

Mitä te tekisitte, lähtisittekö ilman teiniä?[/QUOTE]

jaa-a. Ei meidän 13v poika kyllä tollasta itse päättäis, päinvastoin ei olla vuosiin käyty reissussa ja nyt innolla odottaa syyslomaa kun olis tarkoitus lähteä viikoksi. Toi 2vkoa kyllä aika pitkä aika pakkoreissua teidän muksulle, mitäs jos olisitte viikon? Suostuisko sit mukaan?
Väkisin en kyllä raahais mukaan jos kerran isovanhemmat hoitavat sen aikaa, säästyypähän sekin raha kun yks jää matkasta pois.
 
"vieras"
Voi ei :D! Vai että 13-vuotias lapsi päättäisi lomakohteen :D!
Tottakai ainakin meidän perheessä kuunnellaan kaikkien mielipidettä, ja toimitaan sen mukaan että jokaisen toive tulee kuuluksi. Meillä mies ei halua lähteä pitkille lennoille, hänen ei tarvitse, kun hän on mukana meillä reisssut tehdään alle 12 tunnin lennoilla, mieluiten euroopassa jolloin lentoaika on korkeintaan 5 tuntia. Ei minulle tulisi mieleenkään pakottaa pitkille lennoille, kun ei niistä kerran tykkää.
 
Ken guru
No miksi ei? Jos siis ajatellaan, ettei se lomamatka ole once and for all, eikä ikinä sitä ennen olla käyty, eikä koskaan enää mennä. Ihan hyvin 13-vuotias voisi päättää minne matkustetaan. =) Järjen sanelemissa rajoissa tietty, ei mitään maailmanympärysmatkaa puoleksi vuodeksi, jos on viikko aikaa ja tietty summa käytettävissä.
Joo ei tule tapahtumaan meillä.
 

Yhteistyössä