Miten usein vaipan vaihto vastasyntyneelle?

  • Viestiketjun aloittaja Kauhea äitikö?
  • Ensimmäinen viesti
Kauhea äitikö?
2 viikkoa sitten kotiuduimme synnytysvuodeosastolta, ja siellä rutiineihin kuului vain 1 aamupesu ja vaipanvaihto.
Vaihdoin siellä n. 3 vaippaa/pvä kun tuli mekonium-kakkaa.

Nyt olen epätietoinen, miten usein vaihdan vaipan. Kakka on muuttunut vihreäksi koska lapsi on osaimetyksellä ja puuttuva maito korvataan Nanilla. Laskin eilen 3 vaippaa.

Ongelma on että lapsi oksentaa paljon maitoa. Eilen hän ei nukkunut paljoakaan huusi vaan. Kun syötän häntä huudon hiljentämiseksi, en voi enää vaihtaa vaippaa koska heiluttelu aiheuttaa välittömän oksentamisen. Laskin että lapsi on nyt ollut samoissa vaipoissa n. 10 tuntia, ja pohdin että onko se liikaa. Lapsi vihaa pesuja ja vaipanvaihtoa yli kaiken, huutaa ja rääkyy.

Olenko kauhea äiti kun vaihdan vaipan vain 3 krt pvä? Miten usein te vaihdatte? Yleensähän vaippa pitäisi vaihtaa ennen ruokailua, mutta ruokailun jälkeen vaippaan taas tulee kakkaa koska suolisto alkaa toimia. Eli lapsi on siis kakassaan ruokailun jälkeen eikä ehdi "nauttia" puhtaista vaipoista kauaa.

Kiitos kaikesta avusta ja neuvoista!!
 
"Mymy"
Esikoinen kakkas tasan kerran päivässä, joten vaippoja sai vaihtaa kohtalaisen harvoin. Ne kertakäyttövaipat vetää ainakin ihan tolkuttomasti nestettä.

Toinen sitten... kakat törähti aina kun pissakin lirahti - siis ihan mielettömän monta kertaa päivässä sai vaihtaa melkein kuivaa mutta kakkasta vaippaa.

Jos vauvalla ei tuu ihottumaa ja nukkuu hyvin, niin ei kai tuossa ole ongelmaa?
 
vierus
Kakkavaipan vaihdoin heti kun huomasin kakat. Kerran vuorokaudessa kakkasi tai harvemmin. Pissavaippoja taas vaihdoin harvemmin. Öisin etenkin meni semmoinen 5-6 tuntiakin helposti ilman vaipan vaihtoa. 10 tuntia kuulostaa aika pitkältä, eikö niistä tule läpi jo tavara? Kyllä se huutaminen vaihdon yhteydessä vähenee iän myötä.
 
vierassss
Röyhtäytätkö vauvan? Kyllä sen tuntee kun vaippa on märkä ja vaatii vaihtoa. Kakan jälkeen kannattaa kyllä vaihtaa heti, koska se polttaa peppua.

Ja pikku vinkkinä. Jos jo nyt jätät jotain tekemättä vain koska lapsi ei siitä pidä, olet myöhemmin iiisossa kusessa. Ei se vauva rikki mene vaikka huutaakin.
 
Pissaa kertikset imee tosi hyvin. Jos ei peppu punoita niin vaihtoväli on ok. Kakat pitää vaihtaa nopeammin.

Mutta 3 vaippaa vrk kuulostaa kyllä aika vähältä, ovatko sitten tosi pullollaan pissasta? Mietin saako vauva tarpeeksi maitoa, koska omille on tainnut mennä se 6 vaippaa helposti, tosin ovat kakanneetkin useasti päivässä ja ihan pikkuvauvoina yölläkin.
 
vierass
No kyllä sitä kuuluu enemmän kuin 3 kertaa vaihtaa.

Meidän lapsilla on ollut suora putki pienenä, samantien tulee ulos sinappia ulos toisesta päästä, kun toisesta menee sisään. Ennätys on varmaan 3 vaipan vaihtoa viidessä minuutissa yöllä puoli viiden aikaan :headwall: Syötön jälkeen rusautti ja rupesin vaihtamaan. En ehtinyt saada vaippaa edes kunnolla alle, kun prupsautti kakat. Uusi vaippa tilalle ja juuri kun sai ne kiinni, tuli taas uudet rusautukset. Kolmas sitten pysyi ainakin hetken puhtaana.

Toisille vauvoille kannattaa vaihtaa ne vaipat ennen syöttöä, jos ei kakkaa samantien aina, etenkin jos on tuota pullauttelutaipumusta syötön jälkeen käsitellessä.
 
hmph
Kakkavaippa vaihdetaan heti. Kakka polttaa pepun ihon rikki jne... Pissavaipan vaihdan tarvittaessa eli yleensä 4h väleim about. 3 vaippaa päivässä on kyllä liian vähän. Ei sen vaipan ole tarkoitus ole että vaihdetaan kun tulee yli. Ethän sä varmaan itsellekään vaihda kuukautissidettä 3 kertaa päivässä vaan tarvittaessa / silloin kun käyt vessassa.

pulauttelu voi johtua ihan siitä jos et röyhtäytä ja jos ilmaa pääsee mahaan ihan hirveesti. Suosittelenkin siis anti-colic tuttipulloa josta saa pohjaa kierrettyä auki jotta ilma pääsee ulos eikä mene mahaan. Toki jos on runsasta pulauttelua niin se refluksi vai mikä olikaan aiheuttaa pulauttelua.
 
viera.s
Kyllä kakkavaippa pitää vaihtaa heti. Ihme, jos vauvasi peppu ei jo ole kipeä, jos hän on tuntikausia kakat vaipassa.

Pieni vauva viihtyy rinnalla pitkiä aikoja läheisyyttä tankkaamassa, vaikka ei olisi varsinaisesti nälkäinen. Tätä ei voi korvata syöttämällä tuttipullosta maitoa yhtä usein/pitkiä aikoja, koska pullosta maitoa tulee koko ajan reipasta tahtia, joten ylisyötät vauvaa jos huutoon reagoit aina tuttipulloa tarjoamalla. Ota vauva ennemmin rinnalle, jos vauvalla ei selkeästi ole nälkä ja edellisestä pullosyötöstä pitkä aika. Siis korviketta ei välttämättä voi heti kokonaan lopettaa, mutta anna sitä vain tarpeellinen määrä pyrkien lisäämään rinnallaoloaikaa ja korviketta vähentäen. Jos vauva pulauttelee paljon, korviketta menee selvästi turhan paljon.
 
vierassss
Sanoit syöttäväsi huudon hiljentämiseksi. Johtuisiko pulauttelu tästä? Vauvalla on jo vatsa täysi. Itkeminen saattaa johtua esim. vatsan kipuilusta, kokeile koliikkipulloa, niinkuin joku jo mainitsikin. Aikanaan minulle laitoksella sanottiin, että vauva syö noin kolmen tunnin välein, mutta jos ei herää syömään tasan sen kolmen tunnin välein, ei ole aihetta herättääkään, vaan syöttää sitten kun herää. Onko teillä tutti käytössä? Sekin saattaa auttaa, jos vauvalla pelkästään imemisen tarve.

Voihan se olla, että vauva itkee myös kipeää peppuaan, koska kolme vaippaa päivässä on auttamattoman vähän. Jos vauva on tyttö, muista putsata kakan pesun jälkeen myös pimppi, sinnekin jää monesti kakkaa. Meillä pyyhkäistiin tops-puikolla sieltä ylimääräiset pois.

Tsemppiä. Pienen vauvan kanssa eläminen vaatii totuttelua, mutta kyllä ne rutiinit sieltä pikkuhiljaa tulevat ja homma alkaa sujua :) Muista pyytää apua, jos tuntuu vaikealta.
 
"Henna"
Apua! Vain kolme vaippaa vuorokaudessa! Eikö siinä vauvan peppukin ole jo ihan palanut?
Mä vaihdoin parhaimmillaan, tai pahimmillaan, 14 kertaa/vrk.

Röyhtäytätkö vauvan syötön päätteeksi?
Ja kyllä se vaippa pitää vaihtaa vaikka vauva kuinka rääkyisi! Voihan se vesi kirvelläkin jo kurjasti, jos peppu tosiaan on palanut.
 
er
Vaippa vaihdetaan aina, kun siellä on kakkaa! Varsinkin vastasyntyneillä, joilla on herkkä ja kehittymätön iho. 3 vaippaa kuulostaa tosi vähälle! Paljon siellä vaipassa on pissaa? Ovatko täpötäynnä (painavia)? Lapsen vaipan voi vaihtaa ennen syöttöä, pulauttelun vähentämiseksi. Runsas pulauttelu voi kertoa ylisyöttämisestä.
 
sdaf
Saanen lisäksi huomauttaa, että vauvan pylly pestään myös vedellä joka ulostamiskerran jälkeen. Suosittelen kysäisemään ap näistä asioista rohkeasti neuvolasta! Ei vauva mene rikki siitä, että se huutaa joka vaipan vaihdolla. Esikoinen oli meillä samaa maata, pulautteli runsaasti, itki paljon aika vaippaa vaihtaessa, riisuttaessa, pukiessa. Menee kyllä ohi!
 
"Klö"
Tuonikäisen pitäis kastella6-8 vaippaa/vrk. Ulostamisen rytmi voi vaihdella 12xvrk-kerran kolmessa päivässä. Pelkkä rintamaitokakka ei juurikaan ärsytä ihoa, korvikekakka kannattaa pestä melko pikaisesti pois
 
4lapsen äiti
mä vaihdan heti kun haistan että on kakka housussa,muuten 3h välein! laskekaa siitä montako vaippaa...yöllä vaihdan vain jos kakka housussa tai tuntuu tosi märältä! vaippaa pv:ssä,vauvasi ei saa tarpeeksi maitoa koska ei tuu läpi pissat.
 
Vaippoja vaippoja
Ei ollut paljon apua tästä ketjusta. Vauva söi ja rusautti ulosteet samantein vaippoihin. Päätin sitten noudattaa ohjeitanne ja vaihdoin vaipan. Tuloksena kaikki rintamaidot oksennuksena leviten vaihtoalustalle. Joten aloitimme uudestaan, jouduin taas syöttämään Nania kun vauva kitisi ja imi nyrkkiä. Otin sitten rinnalle ihottelemaan, ja vauva söi rinnalta myös. Sitten heti perään kamala parku ja itku ilmavaivoista, kun ruokaa veivataan sisään ja ulos. Siinä huutoa kuunnellessa menikin mukavasti 5 tuntia. Lopulta sain vauvan rauhoittumaan, kuulin vaan kun taas rusahti ulosteet vaippoihin. En todellakaan aio vaihtaa enää vaippaa, vaan pistän nukkumaan että saan hermolomaa. Vaihdan kakkavaipat sitten kun taas heräilee parin tunnin päästä syömään. Hyvällä tuurilla saan taas rintamaitoa pumpattua pulloon, ettei tarvitse vauvan imeä tissiltä taas ja saada niin kauheat ilmavaivat että taas kuuntelen huutoa koko illan.

Siis vauvalla on ongelma ilmavaivoista, söi Nania eilenkin eikä kitissyt yhtään kun röyhtäytettiin kunnolla.Mutta tuo vaipan vaihto jälkeen ruokailun ei todellakaan toimi. Vauva oksentaa ruuat. Ei ole takapuoli ärtynyt tai ihottumaa, vasta tänään käytiin neuvolassa tarkistuksessa.

Ja vaippoja menee tänään n. 5 kpl.
 
"Hanna"
Et todellakaan laita vauvaa nukkumaan kakat vaipassa!!! Herätys nyt siellä!

Onko käynyt mielessä, että ehkä syötät vauvaa liikaa?? Tutin voit antaa imemistarpeeseen.
Ei vauva tarvitse heti uutta maitoa masuun jos puklaa edelliset.

Että mä todella toivon tämän olevan provo..

Näytä muuten miehellä tämä ketju, jospa häntä kiinnostais hiukan enemmän.
 
"mimi"
kokeile vauvojen pyllypyyhkeitä jos kakkaa ruuan jälkeen.Röyhtäytys ja vauva pötkölleen,putsaus kosteuspyyhkeellä ja mahdollisemman helpot vaatteet esim body ja puolipotkarit niin vauvaa ei tartte veivata muuten kun nostaa vähän jaloista kun vaitaa vaipan ja putsaa.Tein tuon kun vauva oli pinnasängyssä(laskettava laita)pyyhkeen laitoin putsauksen ajaksi-suojaksi.
 

Yhteistyössä