Navetasta elanto

  • Viestiketjun aloittaja vierailija
  • Ensimmäinen viesti
vierailija
Mukava, että ajattelet tilan jatkamista. Ehdottomasti Suomessa tuotettu on parasta. Se pitäisi myös päättäjien tiedostaa. Emme voi jäädä ulkomaiden varaan ruuan tuotannossa!
 
vierailija
Mukava, että ajattelet tilan jatkamista. Ehdottomasti Suomessa tuotettu on parasta. Se pitäisi myös päättäjien tiedostaa. Emme voi jäädä ulkomaiden varaan ruuan tuotannossa!
Suomessa tuotetaan myrkyllistä kasviöljyä, mutta ei siitä kukaan ymmärrä olla huolissaan. Neonikotinoidijäämiä ja glyfosaattijäämiä määrät, joita ei kukaan edes mittaa, jos ei ole luomua.
 
vierailija
Sitten olen ajatellut länsi suomen karjaa, laskin että jos lypsettäviä 14 ja hiehoja 4+ niin kasvi- ja kotieläintuki plus alkuperäisrotujen tuki olisi yli 17 tuhatta vuodessa. Ja kuukausittain maitotili. Ja kulut minimiin. (mitä kaikkea en jaksa nyt selittää).
 
vierailija
Sitten olen ajatellut länsi suomen karjaa, laskin että jos lypsettäviä 14 ja hiehoja 4+ niin kasvi- ja kotieläintuki plus alkuperäisrotujen tuki olisi yli 17 tuhatta vuodessa. Ja kuukausittain maitotili. Ja kulut minimiin. (mitä kaikkea en jaksa nyt selittää).
Tai jos alat myymään MEILLE suolatonta luomuvoita kotoa? Siitä on nyt suuri pula, kun kaikki menee ranskalaisten patonkeihin.
 
vierailija
Nuo on suloisia, muttei lypsä kovin paljon. Korkeintaan puolet siitä mitä ayrshire ja holstein. (n)
Mutta kun moni haluaisisitä niittylihaa, kasvatat niistä sonneista kunnollista vasikanlihaa markkinoille ja myyt erikseen. Eikä soijaa eikä maissia niille!
http://www.consilium.europa.eu/fi/press/press-releases/2018/01/29/skimmed-milk-powder-council-modifies-rules-on-public-intervention-to-help-the-market/

Ootkos tuosta tietoinen?
 
vierailija
Nuo on suloisia, muttei lypsä kovin paljon. Korkeintaan puolet siitä mitä ayrshire ja holstein. (n)
Suolatonta voita ei moni tee... Millä noista on alkuperäislehmistä on rasvapitoisin maito? Katsos, reilu vuosi sitten MT uutisoi:
"Voin maailmanmarkkinahinta on kiivennyt jo vuoden hurjaa tahtia. Samanlaista meno on ollut Euroopassa. Viime kesänä voikilo maksoi meijerin portilla 2,5 euroa, ja heinäkuussa EU:n keskihinta ylsi jo 5,89 euroon, komission Milk Market Observatory kertoo.

Edellinen ennätys on vuodelta 2012. Silloin voikiloa kaupattiin hieman yli neljän euron kilohinnalla.

Keskihinta kätkee taakseen isoja eroja jäsenmaissa. Isojen tuottajamaiden kärkipaikkaa pitää Saksa, missä voin kilohinta on noussut jo 6,5 euroon.

Maidon tuottajahinta on noussut myös, ja nousu nojaa pitkälti voihin. Myös tavallisen maitojauheen hinta on vahvistunut, mutta ei likikään voin tahtiin. Rasvattoman maitojauheen hinta mataa pohjalukemissa.

Voita ei ole korkeasta hinnasta huolimatta riitä varastoon. EU:n lyhyen ajan ennusteen mukaan voin tuotanto alenee tänä vuonna 3 prosenttia. Vielä keväällä maidosta kannatti tehdä juustoja voin sijasta, mutta nyt hintasuhteet puoltavat jo voita."
 
vierailija
Suolatonta voita ei moni tee... Millä noista on alkuperäislehmistä on rasvapitoisin maito? Katsos, reilu vuosi sitten MT uutisoi:
"Voin maailmanmarkkinahinta on kiivennyt jo vuoden hurjaa tahtia. Samanlaista meno on ollut Euroopassa. Viime kesänä voikilo maksoi meijerin portilla 2,5 euroa, ja heinäkuussa EU:n keskihinta ylsi jo 5,89 euroon, komission Milk Market Observatory kertoo.

Edellinen ennätys on vuodelta 2012. Silloin voikiloa kaupattiin hieman yli neljän euron kilohinnalla.

Keskihinta kätkee taakseen isoja eroja jäsenmaissa. Isojen tuottajamaiden kärkipaikkaa pitää Saksa, missä voin kilohinta on noussut jo 6,5 euroon.

Maidon tuottajahinta on noussut myös, ja nousu nojaa pitkälti voihin. Myös tavallisen maitojauheen hinta on vahvistunut, mutta ei likikään voin tahtiin. Rasvattoman maitojauheen hinta mataa pohjalukemissa.

Voita ei ole korkeasta hinnasta huolimatta riitä varastoon. EU:n lyhyen ajan ennusteen mukaan voin tuotanto alenee tänä vuonna 3 prosenttia. Vielä keväällä maidosta kannatti tehdä juustoja voin sijasta, mutta nyt hintasuhteet puoltavat jo voita."
Joo, tänä vuonna tiloille tuli tieto, että rasvaiselle maidolle olisi kysyntää. Aikaisemmin on ollut juuri päinvastoin, lehmät on pitänyt koittaa jalostaa niin, että ne tuottavat vähärasvaista maitoa. :confused:

Yleensä mitä enemmän lehmä lypsää, sitä vähärasvaisempaa maito on. Esim. 50-60 kg/vrk lypsävän lehmän maito on usein laihanpuoleista. 40 kg/vrk lypsävän maito saattaa olla huomattavasti rasvaisempaa.
 
vierailija
Suomessa on jonkin verran noita alkuperäisrotuja. Joillakin harvoilla saattaa olla pelkästään alkuperäisrotua, joillakin on muutamia ayrshiren ja/tai hollsteinin ohella. Mustat hollsteinit ovat yleistyneet kovaa vauhtia. Niitä taitaa olla melkein puolet lehmistä ja toiset puolet on ayrshireä.
 

Yhteistyössä