Äiti ja melukylän lapset - Hero Header

Maitohammas

Teksti Terhi

Kuola valuu solkenaan, nyrkit menee jatkuvasti suuhun, leluja purraan lujaa, vauva on levoton, hieman itkuinen, ehkä jopa lämpöisen tuntuinen ja lämmin ruoka ei oikein maistu. Sieltä se jo hieman kuultaa pullistuneiden ikenien läpi. Vielä ei tunnu piikkiä sormeen, mutta kohta ainakin toinen on läpi, se ensimmäinen maitohammas. Vauvan ensimmäiset maitohampaat puhkeavat yleensä noin 4-10 kuukauden iässä. Yleensä ensimmäinen puhkeaa alas. Mutta onpa niitäkin vauvoja jotka syntyvät hammas pilkottaen suussa.

Odottelin Hugolle ensimmäistä maitohammasta puhkeavaksi jo aikaisemmin, sillä hän on kuolannut ja hinkuttanut ikeniään jo kauan, mutta ei se vain ole puhjennut läpi. Toisaalta tämä on kyllä ihan mukavaa kun niitä hampaita ei ole, ainakin kun ajattelee imetyksen kannalta. Niitä pieniä hampaita on tietysti kiva sitten testailla syödessä, joten ei haittaa vaikkei vielä hetkeen ilmestyisi. Toisaalta taas toivon että tulisivat pian läpi, sillä ikenet ovat varmasti arat ja hampaan läpi tuleminen helpottaisi kummasti pienen oloa. Vaikka hampaan tekeminen on ikävää puuhaa, jaksaa Hugo silti olla ihana aurinkoinen oma itsensä.

Hugo tykkää nakerrella kumista kala-lelua, Sophie kirahvia, imetyskoruani, viileää kurkkua ja hieman kasteltua ja pakastimessa käynyttä sideharsoa. Kaikki kylmä tuntuu auttavan ja tuntuvan parhaimmalta helpottajalta. Välillä hän on ollut myös lämpöinen, mutta kuumetta ei ole noussut. Kunhan tuo maitohammas tulee läpi pääsemme aloittamaan hampaiden harjaamisen sekä samalla myös hammastahnan käytön, mutta todella pienellä määrällä. Hugosta on ollut hauskaa aamulla olla sylissäni, pitää hammasharjastani kiinni samalla kun harjaan hampaani. Saa nähdä onko hän yhtä innoissaan kun harjaamme hänen hampaitaan, hih.Samalla kun yksi tekee kovaa kyytiä maitohampaita irtoaa niitä toiselta. Maanantaina kun hain Matiasta kerhosta käveli vastaan yhtä hammasta köyhempi poika. Hän oli avannut eväslaatikkoaan ja kun ei ollut saanut heti auki käsin, oli hän käyttänyt hampaitaan ja näin heilunut alahammas pompsahti irti. Irronnut maitohammas laitettiin illalla pieneen rasiaan sängyn laidalle ja yöllä hammaskeiju oli vaihtanut tilalle kolikon. Toinenkin alahammas heiluu ja sen takaa pilkistää jo hieman rautahammasta. Nyt Matias onkin ahkeraan heilutellut heiluvaa hammasta, jotta se irtoaisi toisen tieltä.

Matias jatkaa näköjään samalla linjalla kuin vanhemmat sisaruksensa, eli ensimmäinen maitohammas  irtoaa viiden vanhana. Saa nähdä onko ylähampaatkin vaihtuneet ennen syksyä ja esikoulun alkua.

Kommentit

16 kommenttia
Avatar

Hih, hän on.♥
Ja siis tota kuolaa tulee ihan järkyttävästi koko ajan. 🙂
Hih, on kyllä lapsen hymy hassu näky, kun hampaita puuttuu kerralla enemmän suusta. 😀

Avatar

Hih! Tutun kuuloisia kuulumisia, yksityiskohtia myöten. Meilläkin tuli pari viikkoa sitten alahampaat pienimmälle ja samalla viisivuotiaan eka hammas irtosi ja toinen heiluu. Ja takaa pilkisti myöskin jo iso rautahammas, joten tuli hoppu heilutella. ;D

Avatar

Hihii, ei ole todellista. 😀 Mikä sattuma. 😀

Avatar

Voi pientä – tuo on niin tuttua touhua! Ja sitten muistan että on sellainen iloinen ja helpottunu hetki kun ensimmäistä kertaa huomaa sen pikkuisen hampaan pilkottavan 😀

Olin muuten ihan unohtanut maitohampaiden irtoamisen. Hahaa.. Pitäisi varmaan valmistella meidän vanhempaa tähän touhuun, ettei sitten tule yllättäen 😀

Avatar

Kyllä varmasti helpottaa oloa kun saisi hampaan läpi asti. Toivon mukaan sitä ei testata paljon äitiin. 🙂

Hih, äkkiä sen muuten unohtaa. Mä yllätyin itse (varmaan enemmän kuin Iida) Iidan kohdalla kun maitohampaat lähtikin niin ajoissa. Jotenkin oli odotellut että vasta eskarissa. Osasin sitten nyt muiden kohdalla jo vähän odottaa ja valmistella, että ne saattaakin irrota aikaisemmin. 🙂

Avatar

Voi hampaat:) Pieniä kauhu kuvia nousee mieleen, kun Nuutille puhkes ne ensimmäiset maitohampaat ja niitä tuli heti kaks kerralla. Ei siis siinä mitään, poitsu ei ollut yhtään kiukkuinen eikä kuumetta noussut. MUTTA tyyppi tykkäs testailla niitä juurikin tissiin. Ai hitsi miten kipeetä se teki!!! Teki mieli kiljua ääneen:D

Meilläkin on muksut kuolannu tosi pitkään ennen kuin ne hampaat on sitten puhjenneet. Ärsyttänyt, kun neuvolasta on hoettu että "ihan pian ne hampaat tulee" ja itte kumminkin tienny, että voi mennä montakin kuukautta!

Avatar

Se on kyllä niin kivuliasta, kun pieni testaa pikkuisen hampaita syödessään. Siinä nousee niin vedet silmiin , on se kipu niin kova. Toivon ettei Hugo ole kovin innokas testaamaan, kun ne joskus läpi saadaan. 🙂

Juu siis tuo kuolaaminen on ihan järjetöntä. 😀 Ja sitä on jatkunut kauan.

Avatar

Se ikenien kutina on kyllä kurjaa hommaa, toivottavasti puhkeisi pian 🙂

Avatar

Toivotaan että tulee nyt nopsaan läpi. 🙂

Avatar

Hampaiden tekeminen ei kyllä ole mitään helppoa puuhaa, kun niin kiusaavat kutinallaan. Meillä kuopus järkyttyi juuri pari päivää sitten, kun tytöltä lähti hammas. Pyysi liimaa hampaisiin etteivät vaan putoa 😀

Avatar

Voi että, ihana. 😀
Ei ole kyllä kiva kun hampaiden tekeminen kestää näin kauan. Toivotaan ettei enää menisi pitkiä aikoja. 🙂

Avatar

Hampaiden tekeminen on kyllä kurjaa puuhaa. Leolla on nyt kaksi nököä 😀

Avatar

Se kyllä on. Ehkä täältäkä löytyy kohta pari helmeä suusta. 🙂

Avatar

Mä muistan kun penskana hammas irtosi yöllä ja herätessäni heitin sen lattialle, luulin roskaksi. Aamulla ihmettelin tyhjää tunnetta ja koloa suussa. Se roska olikin ollut hammas! 😀 Hyvä etten unissani nielaissut.

Avatar

Hih, mulle ei oo tainnutkaan käydä noin. 😀 Hyvä tuuri että hammas löytyi aamulla suusta. . 😀

Avatar

Ihana Hugo! <3 Voi että sitä kuolan määrää, mitä noin pienestä voi tulla. Meillä kans eskarilaiselta putoo hampaita ku omenoita puusta – mahtaako kohta olla ihan hampaaton! 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä