äiti ja melukylän lapset - Banneri

Olen törmännyt somessa monta kertaa sellaiseen, että joku muu ilmoittaa perheen facebook-sivuilla heidän vauvan syntymästä. Joko laittamalla onnitteluviestin, jossa paljastaa samalla kumpi tuli, tai kirjoittaa omalle seinälle ystävän vauvan syntymästä ja on merkannut siihen vauvan saaneet, jolloin tämä tietysti näkyy heidän seinällään. Olen huomannut niskakarvojeni nousseen silloin pystyyn, sillä olen aina halunnut itse ilmoittaa lapsemme syntymästä, jotenkin oletan muidenkin vanhempien haluavan.

aiti-ja-melukylan-lapset-vauvan-syntyma

Voin sanoa, että olisin varmasti suuttunut, jos joku ystäväni tai sukulainen olisi laittanut seinälleni ilmoituksen ennen minua. Sillä niinkin upean asian haluaa kyllä kertoa ihan itse. Ja kuinka mahtavalta onkaan tuntunut sen alle tulleen onnittelut. Viestiin olen halunnut laittaa vauvasta kuvan ja siihen jonkin kivan runon sekä mitat. Joskus loppuun vanhempien kuulumisen. Kun odotusaikana olen löytänyt netistä juuri sen runon tai sanat joita haluan käyttää, niin olisin pettynyt, jos visioni sen suhteen olisikin mennyt mönkään. Tai kyllähän sen pystyy siihen onnitteluiden peräänkin ilmoittamaan, mutta ei se ole sama. Mielestäni se on vanhempien yksi huippuhetki ilmoittaa oman pienen syntymä ystäville ja tutuille. Toki osaa ei varmasti haittaa tämmöinen, mutta minua kyllä haittaisi. Onnekseni näin ei minulle itselle ole käynyt.

Moni perhe haluaa itse ilmoittaa pienen syntymästä, kunnioitetaan sitä

Muistan kun omat ystävät ovat saaneet lapsen, niin olen odottanut sitä, kun he itse ilmoittavat uutisen. Ei tulisi mieleenkään käydä huutelemassa sitä heidän puolestaan. Luulen tietäväni, että he olisivat myös loukkaantuneet, jos joku olisi niin tehnyt. Olen myös huomannut omien odotusten loppupuolen erityisesti kiinnostavan tuttuja ja sukulaisia. Kun moni odottaa sitä uutista syntymästä riittää, että joku vahingossa laittaa sivullesi edes sydämen. Heti sen alle ilmaantuu muutama onnittelu tai utelu, että joko nyt. Näin on itselleni käynyt kerran, kun yksi ystävä laittoi sydämen seinälleni ihan muuten vain.

vauvan-syntyma-aiti-ja-melukylan-lapset

Kun vauva on syntynyt, on mieheni usein lähtenyt jonkin ajan kuluttua ulos soittelemaan isovanhemmille ja muutamalle ystävälle iloisen uutisen, mutta jos on ollut yö, on ilmoittanut viestillä. Oma äiti ei ole kyllä pystynyt nukkumaan, kun on tiennyt minun olevan laitoksella, joten hänelle on aina soiteltu. Itse olen sitten laittanut someen tiedon vasta, kun olemme päässeet vauvan kanssa osastolle ja on sopiva hetki ja olen malttanut.

Onko sinulle käynyt niin, että joku muu on ilmoittanut vauvanne syntymästä, vaikka olisitte halunneet tehdä sen itse?

Kommentit (49)

Anoppini tekee juuri tuota 🙁 sillä erolla että minä en kuulu faceen ollenkaan ja mies ei halua sinne laittaa tietoa lapsestamme ollenkaan. Läheiset saa tiedon muuta kautta 🙂 vaan ei mennyt kuin sekunti niin anoppi oli laittanut MINUSTA!! ja vauvasta kuvan faceen. Siis siinä kuvassa olin minä noin 15min sitten synnyttäneenä :’D laitoin tosi kiukkuisen viestin et nyt kyllä se kuva helvettiin sieltä ja vähän äkkiä. Myös miehen veljen lapsien nimet on ollu facessa aina ennen kuin vanhemmat itse on ehtineet päivittää mitään.. kyselee multa myös tasaisin väliajoin että no jokos saa laittaa teidän lapsesta kuvia?! No ei saa. Ikinä. Ehkä nuivaa, mutta minä en halua lapsestani julkista kehujen kalasteluvälinettä, varsinkaan kun anoppi muuten ignooraa lapsen olemassaolon täysin 😀

Tähän on pakko minunkin kommentoida, kun eksyin blogiisi instan kautta. 🙂
Minulla on ollut vuosia blogi ja kun sain tyttäreni 2,5v. sitten, niin olin vielä sairaalassa, kun ystäväni kertoi että joku on ilmoittanut vauva-lehden keskustelupalstalla meille syntyneen tyttövauvan. Täytyy sanoa että kyllä harmitti ja paljon, koska vauvan sukupuoli ei edes ollut blogissa tai itsellekään raskausaikana tiedossa ja mielelläni olisin siitä itse blogissani kirjoittanut. 🙁 Tämän täytyi olla joku ystävistä, koska olin viestin laittanut vain läheisille tytön syntymästä. Ei kuitenkaan koskaan selvinnyt kuka tuolla keskustelupalstalla sen ”huuteli”.
Toivottavasti oikeesti ihmiset ymmärtäisi, että nämä on niitä asioita jotka ei kuulu toisten ilmoitella!

Kiva kun löysit tänne. 🙂
Voi ei, kuinka ikävästi siellä on käynyt. En ymmärrä miten toiset kehtaavat huudella toisen vauvan syntymästä, vaikka eivät sitä pahalla toki teekkään, mutta silti se kertominen kuuluu vanhemmille. Voin uskoa, että harmitti. :/

Sosiaalisessa mediassa on vähän se ongelma, että joiltain ihmisiltä hämärtyy raja sen suhteen, mitkä asiat kuuluvat toisten ihmisten yksityisyyden piiriin. Aina ei ennen julkaise-napin painamista pysähdytä miettimään, onko minulla oikeutta julkaista tai jakaa toisia ihmisiä koskevia asioita. Yleensä kyse ei ole ilkeydestä tai tahdittomuudesta, vaan silkasta ajattelemattomuudesta ja innosta jakaa uutta tietoa. Entisaikaan sukulaisten ja naapureiden kuulumiset jaettiin kyläillessä tai kauppareissun yhteydessä (ja niin ne muuten leviävät näillä pikkukylillä edelleen), mutta nykyisin tiedot leviävät ennen kaikkea somen kautta. Itse en esimerkiksi halua, että muut jakavat lasteni kuvia fb-seinillään kysymättä minulta lupaa ja olen tästä asiasta monia sukulaisiamme informoinutkin. Samoin muistutin ennen poikamme syntymää, että haluamme itse jakaa tiedon vauvan syntymästä ja nimestä sitten, kun itse sen parhaaksi näemme. Onneksi tätä toivettamme kunnioitettiin.

Harvoin kukaan tosiaan tahallaan julkaisee tämmöistä toisen seinällä. Se yleensä on juuri sitä innokkuutta. Silloin pitäisi kuitenkin pysähtyä miettimään, että jos kuitenkin malttaisi vielä mielensä ja antaisi perheelle mahdollisuuden kertoa niinkin upea asia. 🙂
Onneksi teillä, niin kuin meilläkin on kunnioitettu sitä, että me vanhemmat olemme päässeet kertomaan vauvan syntymästä ja samoin ristiäisten jälkeen kun nimi on annettu. 🙂

Ma en ollut laittanut mitaan tietoa koko raskaudesta fb:iin, ja kun tyttaren syntymasta sitten oltiin ilmoitettu lahimmille, ja aitini oli kertonut ystavalleen, niin tama ystava, joka siis on myos mun fb-kaveri, oli sitten kirjoittanut mun seinalle ”paljon onnea” tms. Onneksi siihen ei kukaan alynnyt kommentoida, kun eivat tienneet mista onnitellaan, enka tieda moniko sen edes ehti nakemaan ennen kuin poistin sen. ”Virallinen” ilmoitus laitettiin vasta joskus viikon paasta.

Sama tyyppi kiiruhti onnittelemaan ennen aikojaan myos silloin kun menimme naimisiin, joka sekin tehtiin salaa, emmeka olleet viela laittaneet tietoa fb:iin.

Tuo on kyllä niin väärin, kun joku muu tulee huutelemaan seinälle. Onnittelisi sitten yksityisesti ennemmin ja odottaisi, ilmoittaako perhe koska vauvan syntymästä.
Onneksi siellä ei moni tajunnut mistä kyse, niin saitte itse ilmoittaa. 🙂 Olisi kyllä voinut odottaa myös tuossa toisessakin asiassa ennen onnitteluja.

Mulle kävi näin. Oltiin melko pian syntymän jälkeen ilmoitettu molempien perheille ja he eteenpäin (niinkuin toki saakin). Äitini serkku oli käynyt mun fb-seinällä onnitteleen, ja siitä tulikin monia ”Ai nytkö, onnea!!” -kommentteja. Olin jotenkin niin järkyttynyt että tommosta tehdään (vielä nuori ihminen eli ei voinu olla vahinko, kuullu yksityiseksi tai muuta, ja vielä itsekin esikoistaan odotti) etten edes osannut suuttua, nyt ku tää teksti pomppas kaksplussan jakamana etusivulle niin alkaa vanhat kaunat nousta 🙁 Ja siis mekin siellä käynnistyksessä oltaessa oltiin etitty kiva ilmoitusteksti ja sitä kahdestaan liikuttuneina luettu, ei tuntunut enää samalta sen laittaminen sitten. Kiitti arpien repimisestä, kylläpä alko raivostuttaa :’D

(Kommentoin eka sinne kaksplussan jakamaan juttuun, mut nössöilin ja poistin ettei kyseinen hlö lue ja tajua 😀 Täältä jos tunnistaa niin joutaakin mennä itteensä.)

Voi eikä! Olisi voinut laittaa sen onnittelun yksityisenä viestinä tai vaikka viestillä, eikä ilmoittaa seinälle. :/ Minusta tämä vaan on niin väärin vanhempia kohtaan, jotka varmasti haluavat hoitaa ilmoittamisen itse.
Ja ei se vauvan syntymän ilmoittaminen varmasti tunnu enää samalta, kun seinä on täynnä onnitteluita.
Soriii arpien auki repimisestä. :D♥

Somen käyttöön pitäisi melkein saada pakollinen koulutus! Varsinkin keski-ikäisille (sukulaisilleni). Mun mielestä toisen fb seinälle ei saisi kirjoittaa mitään, mitä omistaja ei ole siellä itse tuonut julki. Jos haluaa onnitella ennenkuin asia on julkaistu, niin yksityisviesti on oikeastikin henkilökohtainen ja saa ainakin minut ilahtumaan enemmän kuin seinäonnittelu.

Kyllä, jos haluaa onnitella ennen kuin perhe on asian julkistanut, niin se yksityisviesti on silloin se oikea tapa. 🙂

Meille kävi niin, että ekan vauvan ilmoitettua tulostaan, kerroimme lähipiirille jo rv 8. No, eipä tullut mieleen että anoppi laittaa fb:in että hänestä tulee mummo! Mulla meni hermot aivan täysin, asuuhan hänen yksi siskoistaan samalla pikkupaikkakunnalla mistä itse tulen. Siellä oli sitten paikallisessa S-marketissa kassat keskenään jutellut että meille tulee vauva. Ja ikävintä tässä oli se, että vauvamme kuoli rv 21.
Nyt kun odotimme uutta vauvaa, vannotimme anoppia että MITÄÄN vauvaan liittyvää ei saa laittaa faceen ilman meidän lupaa.

Suuren menetyksen olette kohdanneet. 🙁 Eikä tilannetta varmasti ole helpottanut se, että suunnilleen kaikki tiesi. Pienellä paikkakunnalla sana vielä kiirii ja hetkessä siitä tietää moni. :/
Luulen, että siellä nyt on mennyt perille teidän sanomisenne siitä ettei mitään saa laittaa facebookkiin. Toivotan sinulle onnellista odotusta ja että saat vauvan turvallisesti syliin.♥

No joo ei tosiaankaan oo kenenkään muun asia ilmoittaa! Meillä muksun täti on kova somettamaan, mutta hän onneksi aina muistaa kysyä että joko saan laittaa kuvan 😀 Viimeksi oltiin viikonlopun reissussa hänen kanssaan nyt loppiaisena ja sovittiin että vasta reissun loppupuolella saa laittaa kuvia joista paljastuu että mekin oltiin mukana. Mä kun en tykkää ihmisille paljastaa somessa millon meillä on talo tyhjillään pidempään…

Aivan mahtava juttu, että siellä kysytään lupa, saako laittaa. 🙂
Tuo on kyllä fiksu tapa, että ilmoittaa vasta loman loppupuolella olevansa reissussa. Somesta kun voi kuka tahansa bongata, että ahaa hei noilla kämppä viikon verran tyhjillään.

Nyt kaikki sinne Facebookiin laittamaan asetukset kuntoon! Kenenkään ei tarvitse saada julkaista toisen seinällä, eikä tägäysten näkyä aikajanalla, ellei niitä erikseen hyväksy. Seuraavaksi kerrotte livenä läheisille, että meidän lapsen somenäkyvyys on sitten rajallinen, ethän postaa mitään. Kas näin, homma hoidossa.

^Näin kannattaa tehdä, jos tuntuu, että joku tulisi huutelemaan seinällesi. 🙂

Itse olen nykypäivän ilmeinen harvinaisuus, kun en halua yhdestäkään lapsestani yhtään kuvaa nettiin missään muodossa. Itse en edes ole fb:ssa tai muissakaan. Voin kertoa että kyllä ottaa päähän kun olen saanut jopa vuosien jälkeen kuulla kuinka omien lasten kuvia ja mittoja ja ties mitä tietoja on jossain facebookissa julkaistu ja kerrottu! En tiedä ehkäpä nimetkin on julkaistu, kun ei kukaan edes kerro ellei itse jonkun kolmannen osapuolen kertomana saa kuulla! Aaaaargh!

Itselläni on muutamia tuttuja, jotka eivät kuulu facebookkiin ollenkaan. Voi ei, tuo on niin ikävää, jos tietoja ja kuvia löytyy netistä, vaikkei niitä ole sinne koskaan halunnut. :/

Suosittelen laittamaan seinäkpmmentoinnin jo hyvissä ajoin pois käytöstä, tai ottamaan aikajanan tarkastuksen käyttöön… silöon seinälle ei.pomppaaitään,itä et ite eka käy hyväksymässä.

Tämä on kyllä hyvä tehdä, jos on sellainen tunne, että joku voisi tulla huutelemaan seinälle. 🙂

Vähän menee asian vierestä, mutta kuulin joskus jutun kun erään tytön äiti hehkutti somessa et siitä tulee mummo ja tytär tekikin abortin :/

Meille taas kävi niin, että eräs ristiäisvieras julkaisi ristiäisistä kuvia ja lapsemme nimen fb:ssa heti ristiäisten jälkeen.. Olisi kiva ollut itse ehtiä ensin tai edes olisi voinut kysyä luvan julkaisemiseen.

En kyllä tykkää yhtään. :/ Kyllä se nimen ilmoittaminen on vanhempien asia ja ehdottomasti pitäisi kysyä lupa.

Meille ei käynyt ihan näin, mutta tyttäremme ristiäisten aikana toinen kummitädeistä oli päättänyt julkaista omalla seinällään kuvan tyttärestämme kastemekossa juuri annetun nimen kanssa. Tuntui tosi pahalta, kun olis ollu kiva päästä itse ilmoittamaan nimi sukulaisille ja ystäville. Tämä tuli ilmi kun eräs toinen vieras pyysi lupaamme julkaista juhlista kuva seinällään, ja kyseinen täti naureskeli ettei hän ainakaan mitään lupia kysele hän vain tekee…

Voi eikä!!! :/ Tämä on mielestäni samanlainen asia kuin tuo lapsen syntymästä ilmoittaminen. Nimen kertomionen on myös vanhempien asia ja moni vanhempi ei välttämättä halua, että lapsen nimi edes tulee someen. Ja ilman muuta pitäisi kysyä se lupa, ettei ilman sitä mitään tietoja ja kuvia levittele.

Kun Teinimonsteri oli pieni, ei ollut somea tai ainakaan en itse kuulunut mihinkään… kiss fm chat taisi olla siihen aikaan se the juttu. Eli ei ollut tällaista ongelmaa. Ässän syntymä taas oli siinä mielessä hauska, että vain läheiset tiesi, että edes olen raskaana. Ja kaikki olivat erittäin tietoisia, ettei asia saa päästä someen ja ihme kyllä kaikki kunnioitti asiaa… siksi olikin monelle pieni shokki, kun ilmoitin hotellilomalla löytäneen nyytin ja se muuttaa meille… ? Mutta joo, olisin minä niin mielenipahoittanut, jos en olisi saanut ite kertoa asiaa.

Esikoisen syntyessä ilmoitettiin vain testiviestillä ja soittamalla, joten täälläkään ei ollut tuota sosiaalisen median pulmaa. 😀
Ihana juttu, että siellä on kunnioitettu toivettasi ja asiaa ei päästetty someen. 🙂 Ja aika hauska tapa yllättää kaikki somessa paljastamalla asia vasta vauvan synnyttyä.

Todella hyvä kirjoitus. Minä sain onnitteluja seinälleni vaikka emme mieheni kanssa olleet asiasta mitenkään ilmoittaneet. Pahoitin mieleni koska olin TODELLA huonossa kunnossa sektion jälkeen

Kiitos Maria.♥
Todella kurja kuulla ja ymmärrän kyllä, että olet pahoittanut mielesi. :/ Niin olisin minäkin.

Minulle kävi noin kun esikoinen syntyi. Se oli aikaa ennen kun omistin älypuhelinta ja kun pääsin tietokoneella käymään, niin huomasin facebook seinäni olevan täynnä onnitteluja, kun olin itse menossa julkaisemaan sitä.

Tuo on kyllä niin kurjaa. :/
Onhan se mahtava tunne päästä itse kertomaan lapsen syntymästä, niin kyllä sitä pettyy todella, jos asia onkin jo huudeltu kaikkialle.

Juu siis ei se kenellekään muulle kuulu asiasta kertoa. Meillä isovanhemmat ovat huudelleet kun innoissaan tietysti ovat mutta ei se kivaa ole mennä kauppaan kun puolitutut tulevat onnittelemaan. Hyvä postaus! ♡

Kiitos Nea.♥
Kyllä se minusta on vanhempien asia kertoa, eikä muiden. Toki sitä ymmärtää, että isovanhemmat ovat innoissaan, mutta pitäisi silti hetki malttaa odottaa. 🙂

Joo kyllä mieki vetäisin herneet ja aika todella syvälle jos joku muu kertoisi uutiset! ? mulla kävi hyvä tuuri kun juuri samana aamuna kun jekku syntyi oli tullut seinälle kysymys kuinka vauvamaha jaksaa, siihen oli kiva vastata et vauva on täällä! ?

Hih, no tuollaiseen kysymykseen onkin kiva vastailla. 😀

Itse en oikein ymmärrä, miksi se on niin tärkeää, mitä Facebookissa tapahtuu ja miten ja milloin. En elä elämääni Facebook-päivityksiäni varten (tuntuu tosi vieraalta ajatus, että odotusaikana jo miettisin, minkälaisella päivityksellä ilmoitan vauvan syntymästä). Ihan sama, miten tieto vauvan syntymästä tulee julki Fb:ssä, jos ylipäätään tulee. Pääasia, että vauva on syntynyt ja hyvässä kunnossa! 🙂

Joo no en todellakaan elä elämääni Facebook-päivityksiä varten. 😀 Mutta kyllä mä olen tykännyt etsiä runoja odotusaikana ja facebookissa se lapsen syntymä on kuitenkin helppo ilmoittaa ystäville ja sukulaisille, kuin laittaa viestiä tai soittaa ihan kaikille yksitellen. Jokainen tekee omalla tyylillä ja tämä on ollut meidän. 🙂
Ja sehän nyt on sanomattakin selvää, että tärkeintä on saada lapsi onnellisesti maailmaan.♥

Täysin samaa mieltä! ? Olen kyllä miettinyt olenko aivan säälittävä tässä asiassa mutta ehkäpä en ?

Kyllä se minusta on vanhempien asia se kertoa, eli et mielestäni ole yhtän säälittävä tässä asiassa. 🙂

Minä myös olen sitä mieltä, että se on sopimatonta. Minulle on käynyt vähän tämän tyyppisesti kun anoppi ja lapsen täti isän puolelta kehuskelivat omilla sivuillaan, miten nyt ollaan tupla-mummuja ja -tätejä kun olin vielä sairaalassa. Itse halusin odottaa kotiinpääsyyn että kerron. Kyllä minä siitä vähän mieleni pahoitin. Tekstariin vastataan tekstarilla.

Voi ei, tuo on kyllä ikävää. :/ Aika moni kertoo vasta kun on päässyt kotio, niin taisin tehdä itse toisen lapsemme kohdalla ja olisi ollut ikävää, jos joku olisi kertonut sen sillä välin.
Ja kyllä siihen kuuluu vastata juurikin tekstarilla takaisin.

Kiitos julkaisustasi! Minulle kävi näin vähän liian innokkaan lapsuuden kaverin kanssa, joka ilmoitti asian Facebook seinälläni. Annoin palautetta ja poistin kaikilta mahdollisuuden kirjoittaa seinälleni:)

Kiitos julkaisusta! Minulle kävi näin vähän liian innokkaan lapsuuden kaverin kanssa, joka laittoi puolestani seinälleni ilmoituksen. Annoin palautetta ja poistin kaikilta mahdollisuuden kirjoitella seinälleni:)

Voi eikä! :/
Heh, mutta keksit hyvän ratkaisun tähän ongelmaan. 😀

Hyvä aihe! Olet niin oikeassa! Ihan törkeää sellainen. Jos laitan x:lle tekstiviestin vauvan syntymästä niin miksi hän vastaa viestiin Facebookissa? Argggg!

Kiitos Hanna. 🙂
No niinpä, kyllä se kuuluisi vastata viestillä takaisin, eikä huudella facebookissa..

Voi eikä!
Tuollainen on jo kyllä törkeää, kun julkaiseen tuollaisia kuvia ilman toisen lupaa, varsinkin kun sinäkään et kuulu faceen ja ette ylipäätään halua sinne lapsestanne kuvia. :/
Sama on mielestänui´tuon nimien kertomisen kanssa. Se on vanhempien asia kertoa, mikä nimeksi tuli, eikä lukea sitä muiden seinältä.
Mielestäni olet toiminut ihan oikein, kun anoppikin käyttäytyy noin.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X