äiti ja melukylän lapset - Banneri

Kun äiti on kotona lasten kanssa ja mies käy töissä, kuinka kotityöt jakautuvat? Osallistuvatko lapset kuinka paljon kotitöihin ja jos osallistuvat niin mitä he tekevät?

Meidän perheessä minä vastaan pääosassa kotitöistä. Koska olen kotona, tulee luonnollisesti hoidettua koti samalla. Lisäksi en pahemmin kestä kaaosta, joten siivoilen monta kertaa päivässä. Miestäni taas ei niin haittaa jos lelut jäävät illalla pitkin olohuoneen lattioita tai jos keittiön pöydälle jää murusia. Itse en vaan voi mennä nukkumaan, jos tiskit on pöydällä, murusia joka puolella ja lelut pitkin lattioita. On kivempi herätä aamulla, kun ei heti tarvitse alkaa siivota.

Mies osallistuu usein tyhjäämällä ja täyttämällä astianpesukonetta. Koska meillä on iso perhe, saa konetta täyttää ja tyhjätä pari kertaa päivässä. Minä hoidan imuroimiset ja lattioiden pesut silloin, kun mies on töissä. Meillä lämmitetään pannua puilla, joka onkin sitten pääosassa mieheni homma. Kyllä minäkin osaan lämmittää, mutta mieheni hoitaa sen niin usein, että vain harvoina kertoina teen sitä itse. Puita sinne kantelen, kun ollaan lasten kanssa ulkona. Lisäksi mies ajaa meillä nurmikon, johon taaperomme osallistuu melkein joka ikinen kerta.

Miehelläni on muuten käyttökielto meidän pesukoneeseen, sillä hän on yhdessä pesussa sekä onnsitunut värjäämään vaatteita, että kutistamaan yhtä paitaa ja venyttämään toista. Sitä en tiedä, miten kaikissa onnistui, mutta sen jälkeen hän on saanut osallistua pyykkihuoltoon vain ripustamalla niitä joskus kuivumaan.

No miten lapset osallistuu vai osallistuvatko?

Lapset osallistuvat meillä ehdottomasti kotitöihin, jotta oppivat tekemään niitä heti nuoresta asti. Lapsen iästä riippuu miten he osallistuvat. Isommat vaihtavat itse petivaatteet sänkyihinsä, tyhjäävät ja täyttävät astianpesukonetta, ripustavat pyykkiä, vievät roskia ulos, hakevat pannulle puita, imuroivat ja siivoavat huoneensa.

Pienemmät keräilevät leluja, saavat pyyhkiä pölyjä ja ikkunoita (joka on muuten ihan lemppari puuhaa), koittavat imuroida omaa huonetta ja vievät joitakin astioita paikoilleen. Minusta pienempienkin on hyvä osallistua pienissä määrin. Nelivuotiaamme on aivan innoissaan jos saa pyyhkiä pölyjä oman huoneen hyllyiltä. Taapero taas tarttuu aina imuriin, kun minä imuroin. Joten niin kauan kuin hänellä piisaa intoa koittaa imuroida, hän ehdottomasti saa tehdä niin.

Joka päivä lapset osallistuvat lelujensa keräämiseen, muuten kotitöitä tehdään sen mukaan mitä niitä milloinkin on. Tiskaaminen on muuten se, mitä melkein kaikki meidän lapsista tahtoisi tehdä. Sitä hommaa on kuulemma ihan liian harvoin.

Mites teillä? Jakautuuko kotityöt kuinka ja osallistuuko lapset?

Kommentit (8)

Mun on pitänyt tehdä kans tästä aiheesta postaus. 😀 Meillä esikoinen on nyt innostunut auttamaan siivouksessa, mutta 4v keskimmäinen… oijoijoi miten hyvin se osaakin joka kerta keksiä tekosyitä sille miksei voi osallistua siivoukseen. Pitkään sillä tuli aina pääkipu samalla hetkellä kun piti siivota ja se vaikeroi sohvalla. Pääkipu kumminkin katosi kuin salamaniskusta aina kun siivous oli valmis.

Mutta hyvä että’ teillä onnistuu. ^_^

Meillä menee miehen kanssa aika tasapuolisesti kotityöt. Tai siis lähinnä silleen et molemmat saa kyllä joka päivä tehdä jotain. Mies leikkaa nurmikon ja mä hoidan pyykit, muita tehdään sillä tyylillä et se tekee kuka kerkeää. Luonnollisesti minä kun oon kotona lasten kanssa. Lapsetkin osallistuu, mutta harjoiteltavaakin on. Tyttö on siinä iässä että tykkää auttaa pöytien pyyhkimisessä ja tiskeissä. Poika lähinnä siinä iässä ettei mikään kiinnostaisi. Nyt ollaan alettu harjottelemaan sitä että lelut korjataan ennen nukkumaanmenoa. Ennen ne jäi aina levälleen ?

Kiva, että siellä menee hommat tasan ja lapsetkin osallistuu. 🙂
Toi pöytien pyyhkiminen on täälläkin mieluista puuhaa, ainakin noille pienimmille 😀

Just eräs päivä mietin että laittaisin sulle postaustoiveen tästä aiheesta mutta ehdit ensin kirjottamaan tästä ennen kuin kerkesin laittaa 😀 Tää oli mielenkiintoinen postaus!

Meillä kotona on aina pitänyt lasten osallistua kotitöihin. Kun lapsia on se 11 on sotkukin sen mukaista 😀 Isommat lapset pyykkäävät ja luutuavat lattioita ja pölyjä jne. ja pienemmät keräävät tavaroita lattioilta. Meillä toimii myös tiskivuoro kuudella isoimmalla, eli jokainen hoitaa vuorollaan päivän ajan tiskit ja siivoaa pöydät jne. Pienemmät saavat tässä auttaa esim tyhjäämällä konetta. Isommat saavat myös tehdä ruokaa ja leipoa. Isä hoitaa yleensä pihatyöt ja kaikki remonttihommat, sekä järjestelee välillä paikkoja sisällä ja äiti siivoaa sieltä missä milloinkin on tarvetta (ja sitä tarvetta on kyllä aina!:D) Välillä on turhauttavaa kun talon saa siivottua niin saa aloittaa heti toisesta päästä uudelleen, mutta sellaista se on isossa porukassa 😀

No tämäpä postaus tuli sitten juuri oikeaan aikaan. 😀
Hyvältä kuulostaa teidän kuviot. 🙂 Täälläkin varmaan vielä tulevaisuudessa tulee nuo vuorot, jolloin jokaisella oma päivä hoitaa tiskit koneeseen ja pois.
Ja tiedän tuon tunteen, kun saat siivottua ja saisit aloittaa koko homman jälleen alusta. 😀

Meilläkin Ellu osallistuu siivoamalla lelut paikalleen, keräämällä kirjaston kirjat ja kaikenlaisiin pihahommiin, erityisesti kasteluun. 😉 Joskus hän auttaa tyhjentämään tiskikoneen ja siivouspäivinä pyyhkii ja huiskuttelee huiskalla pölyjä. Ja omat vaatteensa ja kenkänsä hän huolehtii paikalleen meistä parhaiten. 😉

Meillä mie teen kyllä eniten, tietysti sekin vaikuttaa, kun olen kotona. Hoidan pyykit (mies laittaa omansa kaappiin) ja järjestelen paikkoja, siistin keittiötä jne. Mies yleensä imuroi ja pesee lattiat, ja tyhjentä tiskarin melkein aina jos on kotona. Mutta homma se ei vaan lopu, vaikka tekijöitä on useampi.. Veenu varsinkin pitää huolen, että järjestettävää riittää, hän on ihanassa iässä ja repii kaiken esiin ja alas 😀

Ihana Ellu.♥ Hih täälläkin Aino on innokas tuossa kastelu puuhissa. ?
Kyllä sitä näin kotona ollessa tietysti tekee enemmän. Meillä mies imuroi todella harvoin, ehkä siksi, että mä sit imuroin helposti perässä kun musta ei tee sitä tarpeeks tarkasti. ?
Hih, ihana Veenu.♥

Hahaa, täälläkin lapset joskus testanneet tota pääkipua, muttei oo menny läpi. 😀

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Terhi

Terhi

Blogia kirjoittaa kahdeksan lapsen äiti, jonka elämästä ei halauksia, rakkautta, vauhtia, meteliä, sosetta tai sotkua puutu. Lapset syntyneet 2005, 2009, 2010, 2013, 2015, 2018, 2020 ja 2022.

Tervetuloa mukaan!

Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostilla
aitijamelukylanlapset@gmail.com

Arkisto

X